Δημοτικά

ΣΥΡΙΖΑ Ν.Σμύρνης: Ανακοίνωση για τη λειτουργία των σχολείων στην περίοδο της πανδημίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                   Νέα Σμύρνη 29/9/2020

           

 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

 

Τα σχολεία άνοιξαν στις 14/9 και αυτές οι λίγες μέρες λειτουργίας ανέδειξαν τα πραγματικά προβλήματα που προκύπτουν από τον νόμο της κ. Κεραμέως που ψήφισε η κυβέρνηση. Σχολεία ανοχύρωτα, υγειονομικά επικίνδυνα και εκπαιδευτικά - μαθησιακάδυσλειτουργικά, θυμίζοντας συνθήκες άλλων εποχών.

Σε καιρό πανδημίας επιτρέπει λειτουργία τμημάτων 27 μαθητών. Δεν καλύπτει τις ανάγκες της εκπαίδευσης σε οργανικές θέσεις δασκάλων, καθηγητών και αναπληρωτών που θα κάλυπταν κενά που θα δημιουργηθούν από τις συνθήκες πανδημίας. Με αυξημένες ανάγκες καθαριότητας στα σχολεία η κυβέρνηση επιλέγει την προσφιλή της εργασιακή σχέση των συμβασιούχων πλήρους απασχόλησης 6,5 ωρών και μερικής των3,5 ωρών χωρίς να καλύπτει όλα τα σχολεία και τους χώρους που χρησιμοποιούν οι μαθητές. Και πετάει το μπαλάκι της καθαριότητας στους Δήμους να υλοποιήσουν τις δικές της επιλογές. Απαιτεί από δασκάλους και καθηγητές να παρέχουν νοσηλευτικές υπηρεσίες σε πιθανό κρούσμα στο σχολείο και ελλείψει ειδικού προσωπικού στον ΕΟΔΥ να κάνουν την ιχνηλάτηση οι εκπαιδευτικοί.

Ασαφείς οδηγίες στηλειτουργία των σχολείων όσον αφορά τις αποστάσεις, τον συγχρωτισμό, τις μάσκες, τη διαχείριση των κρουσμάτων και της λειτουργίας του σχολείου μετά την εμφάνιση κρούσματος συμπληρώνουν την εικόνα σύγχυσης και αποδιοργάνωσης του σημαντικότερου θεσμού της ελληνικής κοινωνίας. Όλα στην υπηρεσία της οικονομίας και όχι του ανθρώπου. Όλα στην ιδεολογική εμμονή του άκρατου νεοφιλελευθερισμού που δίνει χρήματα στο μεγάλο κεφάλαιο αλλά όχι στην παιδεία. Πλήττουν καίρια το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης που προασπίζει η εκπαιδευτική κοινότητακαι οι φιλότιμες προσπάθειες των δασκάλων και καθηγητών των σχολείων.

Όλη αυτή η κατάσταση οδήγησε το μαθητικό κίνημα σε κινητοποιήσεις για διεκδικήσεις και στην πόλη μας την Νέα Σμύρνη. Οι μαθήτριες και οι μαθητές εκπέμπουν κραυγή αγωνίας για υγεία και γνώση. Με τα δίκαια και εύλογα αιτήματα τους απαντούν στις άναρθρες συντηρητικές κραυγές για αστυνομικά μέτρα και καταστολή στον ευαίσθητο τομέα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ζητάμε άμεση υλοποίηση:

-Τμημάτων των 12 έως 15 μαθητών. Για την υλοποίηση του μέτρου να χρησιμοποιηθούν οι κλειστές αίθουσες των σχολείων, κάθε χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τάξη ή και η διπλή βάρδια λειτουργίας των σχολείων.

-Άμεσα να καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών που θα χρειαστούν για τις αυξημένες ανάγκες των τμημάτων που θα δημιουργηθούν. Διορισμοίαναπληρωτών που θα μπορούν να καλύψουν ανάγκες που θα προκύψουν και λόγω πανδημίας.

-Διορισμοί προσωπικού καθαριότητας, μόνιμους, πλήρους απασχόλησης, που θα κατανεμηθούν στα σχολεία ανάλογα με τους χώρους που χρησιμοποιούν μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό και θα διασφαλίζουν τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης των χρησιμοποιούμενων χώρων.

-Πρόβλεψη για νοσηλευτικό προσωπικό που θα μπορεί να χειριστεί με ασφάλεια πιθανά κρούσματα στα σχολεία.

-Δωρεάν τεστ,μοριακά και ορολογικά για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές και προληπτικά στα πλαίσια αντιμετώπισης και ιχνηλάτησης πιθανού κρούσματος. 

-Ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διεκδίκηση οικονομικών πόρων για δημιουργία δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τις τοπικές κοινωνίες που στόχο θα έχουν παροχή υπηρεσιών για τους ασθενείς με ήπια συμπτώματα του covid-19 που θα παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι τους.

-Ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διεκδίκηση οικονομικών πόρων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για τα σχολεία.

-Καθαριστικά, απολυμαντικά, αντισηπτικά χεριών και απλές χειρουργικές μάσκες δωρεάν για όλους τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

 

Έτσι διασφαλίζουμε την υγεία και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων βάσει των οδηγιών των ειδικών λοιμωξιολόγων όπου οι οδηγίες τους έχουν γενική αξία και όχι περιπτωσιακά και όπως βολεύει την οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης. 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 

ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ 

 

 

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια