Eκδήλωση με θέμα "Tο φαρμάκι που τελικά ήταν φάρμακο" Ομιλία,ρεπορτάζ και συνεντεύξεις
Γράφει η Εριέλλα Χρυσού
Η ομάδα του Facebook «Αυτισμός και κανναβιδιόλη – επιληψίες και νευρολογικές παθήσεις παιδιών» διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο Ρέντη τη δεύτερη σε σειρά εκδήλωση για τη Φαρμακευτική Κάνναβη με τίτλο: «το φαρμάκι που τελικά ήταν φάρμακο». Γιατροί, γονείς παιδιών με αυτισμό, επιληψία και νευρολογικές παθήσεις αλλά και ασθενείς μίλησαν για τα αποτελέσματά της και απάντησαν σε ερωτήσεις.
Η Κατερίνα Δημοχρόνη, διαχειρίστρια της ομάδας του Facebook και διοργανώτρια της εκδήλωσης, τόνισε στην κάμερα της διαδικτυακής τηλεόρασης της Νέας Σμύρνης www.nstv.gr πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από γονείς ασθενών και ασθενείς να μάθουν περισσότερα. Εξήγησε πως, καθώς δεν υπάρχουν ιατρικά πρωτόκολλα και κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, πρέπει να υπάρχει προσοχή και παρατήρηση ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη της βελτίωσης.
Ο Άγγελος Τζιμίδης, συνδιαχειριστής στην ομάδα του Facebook, εξήγησε πως με την Κοινή Υπουργική Απόφαση η κάνναβη άλλαξε κατηγορία και πλέον θεωρείται πως έχει φαρμακευτική δράση, το νομοσχέδιο όμως δεν θα είναι εύκολο να γίνει γιατί «είναι άγνωστο τοπίο». Μέχρι τον Ιούνιο που υπογράφηκε η κοινή υπουργική απόφαση, υπήρχε φόβος απέναντι στην κανναβιδιόλη παρότι δεν ήταν παράνομη ουσία, λόγω της σχέσης με την κάνναβη, η οποία ήταν παράνομη. Όταν το νομοσχέδιο δημιουργηθεί και ψηφισθεί, θα είναι ξεκάθαρο, τόνισε, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινούνται οι ασθενείς και θα ξεκαθαριστεί η διαδικασία με τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η Ζίνα Λιακάκου, συνδιαχειρίστρια της ομάδας του Facebook, μίλησε για την απαγόρευση της κάνναβης στην Ελλάδα το 1936. Ο λόγος ήταν η ύπαρξη της ουσίας τετραϋδροκανναβιδόλη, η οποίαείναι η εφορική ναρκωτική ουσία, εξήγησε, όμως η κάνναβη δεν είναι μόνο αυτό, καθώς περιέχει και άλλες ουσίες μία από τις οποίες είναι η κανναβιδιόλη, η οποία δεν είναι παράνομη. Μίλησε για την προσωπική της εμπειρία με την κόρη της και τη βοήθεια που της έδωσεη κανναβιδιόλη, καθώς έχει αντιμετωπίσει πολλά από τα προβλήματα που είχε με την επιληψία και τα επειδόδια που της προκαλούσε, έχοντας ταυτόχρονα μειώσει τα χημικά φάρμακα.
Σχόλια