Πολιτιστικά

Θεόδωρος Δεύτος : «Οι γυναικοκτονίες πάντα συγκλονίζουν το αναγνωστικό κοινό »

Ο καταξιωμένος συγγραφέας Θεόδωρος Δεύτος, που εμφανίστηκε στα γράμματα το 2004, έχει χαρίσει στο αναγνωστικό κοινό σπουδαία βιβλία που έχουν αγαπηθεί πολύ. Με αφορμή το νέο βιβλίο του "Η κραυγή του φεγγαριού" μιλά στο mcnews.gr για την ελληνική λογοτεχνία, για την ενδοοικογενειακή βία και τα μελλοντικά του σχέδια.

Συνέντευξη στη Μαρία Κλ. Χατζηνικολάου

1. Κ. Δεύτο τα βιβλία που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα γοητεύουν περισσότερο το αναγνωστικό κοινό ;


Αυτό μου λένε οι αναγνώστες μου και οφείλω να τους πιστέψω. Οι αληθινές ιστορίες μαγνητίζουν το κοινό.

2. Το βιβλίο σας "Η κραυγή του φεγγαριού" έχει μια άριστη διαδρομή από τον Μάρτιο του 2023 που εκδόθηκε , από τις εκδόσεις Χάρτινη. Πού πιστεύεται ότι οφείλεται αυτό;

Πιστεύω ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι είναι βασισμένο σε αληθιμή ιστορία, έχει πολύ δυνατή πλοκή και αφορά ένα θέμα σύχρονο,την ενδοοικογενειακή βία. Οι γυναικοκτονίες που συμβαίνουν , δυστυχώς και σήμερα στις ελληνικές οικογένειες συγκινούν πολύ. Έχει ήδη εξαντληθεί η πρώτη έκδοση των 3.000 αντιτύπων και μέσα σε τρείς μήνες τυπώθηκαν άλλα τόσα.

3. Έχει αλλάξει η θέση της γυναίκας τα τελευταία χρόνια στην Λακωνία, κατά την άποψή σας ;

Ελπίζω πως ναι, αν και λείπω 33 χρόνια από εκεί. Διορίστηκα στην Αρεόπολη το 1987 και συνάντησα μια κοινωνία πολύ σκληρή, όμοια με το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής. Πάντως η θέση της γυναίκας ήταν αρκετά υποβαθμισμένη τα χρόνια εκείνα, τόσο που η γυναίκα δεν είχε λόγο.

Φαντάζομαι πως κι εκεί έχουν αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο.

4. Η σκληρότητα του τοπίου στην περιοχή της Μάνης σηματοδοτεί τη ζωή των ανθρώπων, ανδρών - γυναικών που ζούν εκεί ;

Δεν ξέρω αν φταίει η σκληρότητα του τοπίου ή αν είναι πιο βαθύ το πρόβλημα. Ξέρετε από τα παλιά χρόνια οι Μανιάτες ήταν πειρατές ( άρα σκληροί ) κι αυτό έχει μπολιάσει θεωρώ στο DNA τους.

5. Ο ρόλος της εκπαίδευσης και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών , πόσο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στην κοινωνία ;

 

Θεωρώ πάρα πολύ. Το βιβλίο μου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα το ‘’ Η Κραυγή του Φεγγαριού ‘’, ο ρόλος του σχολείου ήταν εκείνος που ουσιαστικά αναγνώρισε το πρόβλημα από την αλλαγή συμπεριφοράς της μαθήτριας και κίνησε τα νήματα. Οι μαθητές μας, οι πιο κοντινοί μας άνθρωποι, αυτοί με τους οποίους περνάμε πολλές ώρες μαζί. Άρα τους γνωρίζουμε καλά και μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ένα πρόβλημα.

6. Πείτε μας ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει πολλές φορές ;

Το βιβλίο του Λουντέμη "Ένα παιδί μετράει τ΄άστρα" . Το διάβασα πολλές φορές στα νεανικά μου χρόνια και ο ήρωας του ο Μέλιος , το ορφανό αγόρι με κατασυγκίνησε.

7. Ποιό είναι το πιο ασυνήθιστο πάθος η χόμπι που έχετε ;

Είμαι πατριδολάτρης!Το χόμπι μου είναι η ενασχόληση με τα παραδοσιακά πράγματα. Να σας αναφέρω ότι πριν 25 χρόνια είχα ξεκινήσει μια προσπάθεια να συγκεντρώσω υλικό για τον παραδοσιακό ηπειρώτικο γάμο και έτσι προέκυψε το πρώτο μου βιβλίο.

8. Η διαφθορά, η δωροδοκία και οι δόλιες ενέργειες μαστίζουν την ελληνική κοινωνία στις μέρες μας, με αποτέλεσμα δολοφόνοι να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Πώς μπορούμε να συνδράμουμε ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο αυτό;

Ως μεμονωμένα άτομα δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να λειτουργεί καλύτερα το κράτος. Πολλοί συλλαμβάνονται και γρήγορα απελευθερώνονται. Εκεί υπάρχει ένα θέμα ανάμεσα στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη. Η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να το δει πολύ σοβαρά αυτό.

9. Ποιά είναι τα σχέδια σας για το μέλλον και τι ετοιμάζεται αυτή την περίοδο ;

Υπάρχει ήδη ένα βιβλίο έτοιμο για μια μεγάλη, αλλά σκληρή επέτειο που έχουμε το 2024. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο σ’ αυτήν. Συγχωρέστε με που δεν μπορώ να γίνω πιο συγκεκριμένος, για ευνόητους λόγους.

Συγχρόνως έχω ξεκινήσει ένα νέο βιβλίο που θα αναφέρεται σε ξεχωριστές γυναίκες.

10. Κλείνοντας , θα θέλατε να ευχηθείτε κάτι στους αναγνώστες του mcnews.gr ;

Να ευχηθώ σε όλους να έχουν υγεία και να προσέχουν τον εαυτό τους σε μια δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας και να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Έχουμε περάσει και χειρότερα. Σε σχέση με το αναγνωστικό κοινό, θα πρότεινα να επιλέγουν ποιοτικά βιβλία, σε μια χώρα που οι μισοί θέλουν να γίνουν συγγραφείς. Καλό Φθινόπωρο σε όλους.

Υ.Γ: Σας ευχαριστώ θερμά για την συνεργασία

πηγή https://www.mcnews.gr/logotexnia/sinentefkseis/theodoros-deytos-oi-ginaikoktonies-panta-sigklonizoyn-to-anagnostiko-koino.html?fbclid=IwAR1u7cdZZ5xao-cLkMOkPHtNqks4ynOcu1qqrTf7YW6a6Si4bgy_-nPBXzg

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια