Κοινωνία

Θεοδωρικάκος για Νέα Σμύρνη: Όφειλε να βρίσκεται εκεί η περιπολία της ΔΙ.ΑΣ.

«Το γεγονός στη Νέα Σμύρνη χωρίς συζήτηση είναι ένα σοκαριστικό γεγονός. Είναι μία δολοφονία, Κυριακή βράδυ, μέσα στην πλατεία με εκατοντάδες κόσμο και αυτό αντιλαμβάνομαι ότι έχει δημιουργήσει ανησυχία στον κόσμο», τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο Υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Σμύρνης έχει ενισχυθεί  με 21 αστυνομικούς τους τελευταίους 16 μήνες.

«Το βράδυ της Κυριακής όφειλε να βρίσκεται εκεί πέρα η περιπολία της ΔΙ.ΑΣ., να έκανε συγκεκριμένο έλεγχο και έχω ζητήσει απ’ τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να αντιμετωπιστεί κάθε πρόβλημα έλλειψης τέτοιου είδους αστυνόμευσης στην περιοχή» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος ο οποίος συμπλήρωσε:

«Έχω ζητήσει απ’ τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να επιστρέψουν στην Υπηρεσία της ΔΙ.ΑΣ. 150 αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχει υπάρξει ξεκάθαρη εντολή αύξησης των περιπολιών και έχει επιτευχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καθημερινά 3.300 αστυνομικοί περιπολούν στην Αττικής και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που είχε ποτέ έξω η Ελληνική Αστυνομία. Πριν από 15 μήνες όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου είχα επισημάνει ότι υπάρχει πρόβλημα παρουσίας της Αστυνομίας καθώς στην Αττική υπάρχει το 70% του εγκλήματος το οποίο αντιμετωπίζει το 30% της δύναμης της Ελληνικής Αστυνομίας.  Αυτή είναι η πραγματικότητα. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, οι δύο τελευταίες σειρές πανελλαδικών που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση τους, 1.400 άνδρες και γυναίκες τοποθετήθηκαν στο σύνολο τους σε υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, στη ΓΑΔΑ, εδώ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Και το πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου 600 Ειδικοί Φρουροί θα τοποθετηθούν στο σύνολό τους στα Αστυνομικά Τμήματα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο».

Λιγότερες ανθρωποκτονίες και περισσότερες εξιχνιάσεις το 2022

«Δεν είναι δυνατόν να υποπέσουμε στο μέγιστο λαϊκισμό και ο καθένας να παίρνει ως πραγματικότητα αυτό που έχει δει μέχρι τη γωνία του σπιτιού του» υποστήριξε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε:

«Υπάρχει ένα σύνολο στη χώρα και πρέπει να δούμε την ολική εικόνα. Οι δολοφονίες που έχουν γίνει φέτος, το έτος 2022 μέχρι στιγμής, είναι οι λιγότερες από όσες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας: μέχρι σήμερα έχουν γίνει 74 ανθρωποκτονίες στη χώρα. Είναι οι λιγότερες από όσες έχουν γίνει σε ετήσια βάση τα τελευταία 11 χρόνια. Αυτό είναι ένα πολύ συγκεκριμένο δεδομένο. Δεν έχω δει ας πούμε την κριτική από δύο συγκεκριμένες εφημερίδες όταν οι δολοφονίες ήταν 180.

Το ποσοστό εξιχνιάσεως των ανθρωποκτονιών, των δολοφονιών, είναι το υψηλότερο που έχει υπάρξει ποτέ φέτος. Αγγίζει σχεδόν το 90%. Αδιαμφισβήτητα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας».

Όλοι αξιολογούνται 

«Όλοι αξιολογούνται. Οι πάντες αξιολογούνται και σε έναν μήνα υπάρχουν οι κρίσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και καθώς είναι πάρα πολύ κοντά προτιμώ ό,τι χρειαστεί να γίνει, να γίνει…» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Η Αστυνομία θα κάνει ό, τι πρέπει για να βρει τους ενόχους»

«Δεν γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις όταν υπάρχουν οι επιτυχίες της Αστυνομίας., όταν υπάρχουν οι εξιχνιάσεις εγκλημάτων, όταν υπάρχει αποτροπή εγκληματικής δραστηριότητας. Γνωρίζετε ότι ποτέ δεν θέλω να μπαίνω σε περιπτωσιολογία και δεν θέλω να υποκαθιστώ τους Αξιωματικούς της Αστυνομίας, ούτε τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.  Όμως επειδή είναι θέματα τα οποία προκαλούν προφανώς το ενδιαφέρον. Σε ό, τι αφορά το θέμα της ληστείας συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις η Αστυνομία βρίσκει τους δράστες. Αυτό δείχνει η εμπειρία και η φετινή και η περσινή.  Στην υπόθεση της Νέας Σμύρνης πρόκειται για ξεκαθάρισμα ανάμεσα σε ανθρώπους της νύχτας που ανήκουν στην Αλβανική μαφία. Ίσως έχει και άλλου είδους προεκτάσεις για τις οποίες πρέπει να έχουμε και μια διεθνή συνεργασία.  Πιστεύω ότι η Αστυνομία θα κάνει ότι πρέπει για να βρει τους ενόχους. Δεν σταματούν οι έρευνες ειδικά όταν πρόκειται για δολοφονία παρά μόνο μέχρι να βρεθούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

 

«Η αντιπολίτευση να σταματήσει τη βάναυση εργαλειοποίηση»

«Θέλω να καλέσω την αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει αυτή την προκλητική, βάναυση εργαλειοποίηση τέτοιων γεγονότων. Δεν μπορεί να κάνει κριτική και να βγάζει όλη της την αντίδραση και την αντίρρηση απέναντι στην Ελληνική Αστυνομία. Μία πολιτική δύναμη που όταν κυβέρνησε τον τόπο, η γραμμή της ενάντια στην εγκληματικότητα, όχι φοβική απλώς ήταν, αλλά έλεγε αν μπει μέσα ο ληστής μέσα στο σπίτι σου να κάνεις ότι κοιμάσαι. Αναφέρομαι σε αυτά που είχε πει ο προκάτοχός μου, ο Υπουργός εδώ επί ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και συμπλήρωσε:

« Η Αστυνομία εντείνει την παρουσία της παντού με περιπολίες στις γειτονιές και να είναι δραστική και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα όπως ήταν στις περιπτώσεις που σας ανέφερα προηγουμένως. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Η κριτική από την αντιπολίτευση προφανώς και είναι αναμενόμενη, γιατί ο τομέας της ασφάλειας, ένας τομέας τον οποίο με πράξεις η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση του Μητσοτάκη υπερέχει ξεκάθαρα της προηγούμενης.

Όπως συμβαίνει και στο σύνολο των θεμάτων και γιατί δυνάμει είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποχρεωτικά να γίνονται στόχος πολλών.

Δεν πειράζει εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας, θα συνεχίσουμε το καθήκον μας, θα υλοποιήσουμε το σχέδιο που έχουμε για να κάνουμε καλύτερη την κατάσταση και αυτό είναι που έχει σημασία για τους πολίτες, δεν είναι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά να νιώθουν πιο ασφαλείς και να αισθάνονται ουσιαστικά ασφαλείς».

Share this Post:

Συντάκτης Πέτρος Περιμένης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια