Πολιτιστικά

''Tαξιδεύοντας στον κόσμο'' Οδοιπορικό στην Τένεδο.

Από την συχνότητα του www.nstv.gr/nstvlive την εκπομπή "Ταξιδεύοντας στον Κόσμο" με τον Παναγιώτη Κωνσταντινίδη παρουσίασε το εξής θέμα :Οδοιπορικό στην Τένεδο. Καλεσμένος της εκπομπής ο Κος Χρήστος Κάλφας. Πρόεδρος του Συλλόγου Τενεδίων " Ο ΤΕΝΝΗΣ".

Ο κΚος Κάλφας μας μίλησε για την  Ιστορία της Τένεδου αρχίζοντας από την προέλευση του ονόματος της και την αρχαϊκή περίοδο.

 Έπειτα αναφέρθηκε  την περίοδο του Μεσαίωνα  όπου έγινε αντικείμενο έριδος μεταξύ Οθωμανών και Ενετών, οι οποίοι το κατείχαν διαδοχικά.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας από την βυζαντινή περίοδο μέχρι την περίοδο κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821,όπου οι Τενεδιοί δεν είχαν καμία συμμετοχή λόγω της ισχυρής παρουσίας των Τούρκων στο νησί.

Στις 24-10-1912 έγινε η απελευθέρωση της Τενέδου από το Ναύαρχο Κουντουργίωτη.

Το 1915 χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από τους Αγγλογάλλους ως προσωρινό αγκυροβόλιο των πλοίων που περιπολούσαν στη περιοχή και ως λιμένας καταφυγής σε περιπτώσεις κακοκαιρίας η συμπεριφορά των οποίων προς τους κατοίκους του νησιού ήταν περισσότερο ως κατακτητές και λιγότερο ως σύμμαχοι.

Κατά την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών το νησί, που κατοικούνταν κατ' απόλυτη σχεδόν πλειοψηφία από Έλληνες, παραχωρήθηκε στην Ελλάδα. Κατά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης η Τένεδος μαζί με την Ίμβρο προσαρτήθηκε στη Τουρκία. Τα δυο νησιά, κατά το 14ο άρθρο της Συνθήκης, θα απολάμβαναν καθεστώς αυτονομίας, με δική τους αστυνομία και τοπική κυβέρνηση, Οι όροι της Συνθήκης παρ' όλα αυτά δεν τηρήθηκαν.

Κατόπιν έκανε εκτενή αναφορά στα Αξιοθέατα της Τενέδου καθώς και στα ήθη και έθιμα .

Τέλος μας μίλησε για το Σύλλόγο Τενεδίων " Ο ΤΕΝΝΗΣ" πότε και από ποιους ιδρύθηκε στην Αθήνα καθώς και τις δραστηριότητες του.

Δείτε το βίντεο....

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια