Σχολή Γονέων δημιουργεί η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης
" Γιατί να είμαι μέρος μια Ομάδας Σχολής Γονέων;"
Στην πρώτη συνάντηση - γνωριμία θα αναφερθούμε στην ιστορία των Σχολών Γονέων και το όραμα της Μαρίας Χουρδάκη, την δομή τους και την μέθοδο που ακολουθούμε στις συναντήσεις.
Θα εξηγούμε γιατί η Σχολή Γονέων αφορά όλους τους γονείς, ανεξαρτήτως ηλικίας των παιδιών και "θεμάτων" που προκύπτουν στην οικογένεια και θα παραθέσουμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη της.
Λίγα λόγια για τις Σχολές Γονέων.
Οι Σχολές Γονέων ξεκίνησαν για να υποστηρίξουν τους γονείς στον δύσκολο ρόλο τους. Ο ρόλος του γονιού είναι μοναδικός, ίσως ο πιο σημαντικός ρόλος που αναλαμβάνει κάποιος. Ένας ρόλος ωστόσο με προκλήσεις και απαιτήσεις, καθώς η ανατροφή του παιδιού χρειάζεται εκτός από το ένστικτο και γνώσεις.
Οι μελέτες της ψυχολογίας εδώ και πολλά χρόνια έχουν οδηγήσει στη διαπίστωση ότι η προσωπικότητα του παιδιού διαμορφώνεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Παλαιότερα υποστηριζόταν ότι τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του παιδιού είναι τα πιο κρίσιμα. Σήμερα θεωρούμε ότι οι βάσεις διαμορφώνονται τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, δηλαδή τα χρόνια που το παιδί συνήθως μεγαλώνει στο σπίτι, με τους γονείς του ως μόνους υπεύθυνους για την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγησή του.
Η οικογένεια, ως το πιο σημαντικό πλαίσιο παροχής ασφάλειας και σταθερότητας στο παιδί, χρειάζεται υποστήριξη και καθοδήγηση, ώστε να είναι σε θέση να εφοδιάσει το παιδί με τα κατάλληλα εφόδια για ψυχική υγεία και να το βοηθήσει να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σκοπός των Σχολών Γονέων είναι: α) η στήριξη του θεσμού της οικογένειας, αναντικατάστατου πλαισίου σταθερότητας και ασφάλειας και β) η προστασία της ψυχικής υγείας ανήλικων και ενήλικων ατόμων μέσα στο σύστημα της οικογένειας. Οι Σχολές Γονέων στοχεύουν κυρίως στην ΠΡΟΛΗΨΗ.
Η δράση των Σχολών Γονέων κινείται σε δύο άξονες: την ενημέρωση και τη διαμόρφωση-διαφοροποίηση, η μία στενά συνδεδεμένη με την άλλη.
Η ενημέρωση (information) θέτει υπόψη των γονιών τις μελέτες, τις έρευνες, τα σύγχρονα δεδομένα της οικογενειακής ψυχολογίας.
Η διαμόρφωση-διαφοροποίηση (formation), από την άλλη, οδηγεί τους γονείς μακροπρόθεσμα στην αλλαγή της στάσης και της συμπεριφοράς τους απέναντι στο παιδί τους. Οι γονείς αλλάζουν, τα παιδιά αλλάζουν, η σχέση γονιού – παιδιού διαφοροποιείται και εξελίσσεται.
*Οι συναντήσεις θα γίνονται 2 φορές τον μήνα, σε προκαθορισμένη ημερομηνία και ώρα και η διάρκειά τους είναι 90'.
*Ελάχιστος αριθμός ατόμων ανά ομάδα: 6 άτομα
*Μέγιστος αριθμός ατόμων ανά ομάδα: 15 άτομα
Ελ. Βενιζέλου 12 & Αιγαίου, Νέα Σμύρνη - ergatikilesxinsmyrni@gmail.com
Σχόλια