Δημοτικά

Πόλη Ανάποδα: ''Αλσος ανοιχτό για όλους-Λουκέτο στις πολιτικές που μολύνουν τη ζωή μας''

Ανακοίνωση ''Μια Πόλη Ανάποδα''

Το τοπίο των τελευταίων ημερών, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε χουντικό παροξυσμό, θυμίζει μια κοινωνία σε γύψο. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία οξύνοντας την καταστολή και θωρακίζοντας την ανευθυνότητά της πίσω από το σύνθημα της “ατομικής ευθύνης”.

Στα πλαίσια αυτά κρίνονται επικίνδυνες οι μετακινήσεις μας στα πάρκα και τις πλατείες, γιαυτό και η δημοτική αρχή αποφάσισε να κλείνει το Άλσος καθημερινά από τις 17:00. Το λουκέτο στο Άλσος Νέας Σμύρνης μπαίνει χωρίς να υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού, γιατί απλά η πλειονότητα του κόσμου έχει και επίγνωση και υπευθυνότητα για την υγεία του αλλά και αυτήν των συνανθρώπων του. Κάτι τέτοιο άλλωστε είναι εμφανές για όποιον και όποια τολμά να εμπιστευτεί λίγο περισσότερο τα μάτια του από τις διαστρεβλωμένες εικόνες των ΜΜΕ. Το αποτέλεσμα θα είναι οι κάτοικοι να κάνουν τη βόλτα τους ή να αθλούνται περιμετρικά του κλειδωμένου Άλσους, αυξάνοντας έτσι το συνωστισμό στα πεζοδρόμια, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Η δημοτική αρχή πρέπει να σκεφτεί ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να ζούμε όλοι σε μονοκατοικίες με αυλές ή κήπους, ούτε σε ρετιρέ με μεγάλες βεράντες και ότι δυσκολευόμαστε να μείνουμε έγκλειστοι για πάντα σε διαμερίσματα των 40 και 50 τ.μ. Πρόκληση μάλιστα αποτέλεσε και η εισβολή αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ με τις μηχανές τους εντός του χώρου το πρωί της Κυριακής. Σε μέρος όπου τα οχήματα απαγορεύονται, αυτοί με κυνισμό περιφέρονταν ανάμεσα σε πεζό κόσμο και παιδιά που αθλούνταν ή έπαιζαν. Η δημοτική αρχή οφείλει να καταδικάσει τέτοιες άσκοπες και αδιέξοδες ενέργειες που καμία σχέση δεν έχουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρά μόνο με τον εκφοβισμό και την πειθάρχηση της κοινωνίας.

Το κλείσιμο των δημόσιων χώρων και των πάρκων σε μια τέτοια συγκυρία είναι μη βιώσιμο, αντιπαραγωγικό, ακόμη και επιβλαβές. Γιατί στην περίοδο που ζούμε βασιλεύει η ανεργία και η επισφάλεια, και ο μακροχρόνιος εγκλεισμός σε περιορισμένους χώρους οδηγεί την κοινωνία με μαθηματική ακρίβεια σε κάθε είδους εξαρτήσεις. Γιατί την περίοδο της κρίσης του κορονοϊού το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας οξύνθηκε σημαντικά λόγω του εγκλεισμού. Γιατί η πρόσβαση στον ελεύθερο δημόσιο χώρο, η άσκηση, ο ήλιος και ο καθαρός αέρας βοηθούν στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας και στην καταπολέμηση του άγχους, αναγκαίους παράγοντες για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Αν η κυβέρνηση ψάχνει εστίες μόλυνσης ας ρίξει μία ματιά στον καθημερινό συνωστισμό στα ΜΜΕ, στα camps των προσφύγων, στα στρατόπεδα, στις φυλακές, στις μεγάλες βιομηχανίες και σε μία σειρά κλάδων (super market, delivery, call centers) όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν στοιβαγμένοι και χωρίς μέσα ατομικής προστασίας. Αν η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει την πανδημία, δεν μπορεί να δηλώνει ότι είναι αδιανόητο να δώσει λεφτά για να αυξήσει τα δρομολόγια των ΜΜΜ, την ίδια στιγμή που αγοράζει στόλο από μηχανάκια και περιπολικά για την ΕΛ.ΑΣ. Δεν μπορεί να αγοράζει όπλα αντί να ανοίγει νέες ΜΕΘ και να προσλαμβάνει ΕΠΟΠ αντί για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο κορονοϊός δεν γιατρεύεται με ξύλο, χημικά και αστυνομία, αλλά με θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Να μην υπακούσουμε άλλο στη δολοφονική πολιτική της ΝΔ. Μόνη “υπεύθυνη στάση” είναι η αντίσταση και ο αγώνας για να παραμείνει η κοινωνία μας ζωντανή.

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
 

Gallery

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια