Κοινωνία

Μετά τα σχολεία, χωρίς προσωπικό και οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου Νέας Σμύρνης;

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Εντεταλμένης Δημοτικής Σύμβουλου Κοινωνικής Πολιτικής Κλαίρης Δεληγιάννη να ενημερώσει δημόσια για τη διακοπή λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών.

Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με το Δ.Τ. που αναρτήθηκε στο site του Δήμου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως "Οι δομές θα πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους δίχως το μέχρι πρότινος απασχολούμενο προσωπικό.'' Εδώ να θυμίσουμε ότι οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας είναι τα Κοινωνικό Συσσίτιο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο.

Μετά λοιπόν την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα για την έλλειψη προσωπικού σε φύλαξη και καθαριότητα στα σχολεία της πόλης και τη διαπίστωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων πως ''Διαπιστώθηκε ότι υφίστανται ανυπέρβλητα θεσμικά εμπόδια, που δεν επιτρέπουν την εξεύρεση ουδεμίας λύσης'' βλ. ΔΤ που εξέδωσε ο εν λόγω φορέας, έρχεται και η Κοινωνική Υπηρεσία να ενημερώσει πως μεταξύ άλλων '' Δεν θα υποβάλλονται νέες αιτήσεις ένταξης μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού''.

Τι συμβαίνει λοιπόν στον Δήμο; Ταμειακό υπόλοιπο και μάλιστα υψηλό κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχει, ενώ βέβαια είναι και γνωστό πως οι προσλήψεις προσωπικού εχουν πρακτικά απαγορευθεί χρόνια τώρα. Εδώ όμως γεννιούνται ερωτήματα. Κατ αρχήν, γίνονται ή όχι προσλήψεις ορισμένου χρόνου; Με τι κριτήρια και με ποιό μέτρο ζητάει έγκριση από τα ανώτερα κλιμάκια για τον αριθμό προσωπικού ο Δήμος; Ποιός ορίζει το πόσοι ζητούνται άρα και εγκριτικά πόσοι θα αποκτηθούν; π.χ. αντί να ζητάει 9 και να εγκρίνονται 7, ποιος αποφασίζει να μην ζητούνται 15 ώστε να εγκριθούν πιθανόν περισσότεροι; 

Αλλο ένα ερώτημα που βασανίζει την κοινωνία της πόλης - παιδεία και τώρα κοινωνική πολιτική - είναι πως γίνεται στα Πολιτιστικά ποτέ να μην υπάρχει θέμα προσωπικού; Ti κάνει ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Oργανισμού και έχει πάντα ανθρώπους, είτε είναι υπάλληλοι, είτε ''συνεργάτες'';

Η διακοπή λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας δεν είναι θέμα μικροπολιτικών διενέξεων και δεν υπάρχει λόγος να αναδειχθεί ως τέτοιο. Αποτελεί μέγα κοινωνικό θέμα με άμεσο αντίκτυπο σε ευπαθείς ομάδες που λόγω κρίσης δυστυχώς διευρύνονται.

Το θέμα των δομών τέθηκε σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο από την Κλαίρη Δεληγιάννη. Εκτοτε δεν έχουμε κάποια άλλη ενημέρωση - πέραν του συγκεκριμένου συμβουλίου - ως προς το γιατί συνέβη, αν αφορά το Δήμο Νέας Σμύρνης μόνο, αν υπάρχουν λόγοι που ο Δήμος βρίσκεται σε αυτή τη θέση, αν υπήρχε plan B με δεδομένο το ότι τέθηκε σε συμβούλιο του Οκτωβρίου 2016; Οι εθελοντές που αναφέρει το ΔΤ θα δώσουν λύση;

Τέλος, τι θέση παίρνει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Κούπας που υπερηφανεύεται για τα εκατομμύρια ευρώ των δημοτών σε κάποια Τράπεζα και φυσικά ο πολιτικός του προΰστάμενος και Δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης, που τελικά φέρει την κοινωνική -κατ αρχήν- και πολιτική φυσικά ευθύνη;  Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ ήταν μόνο η θέση του; 

Παρακάτω η ανακοίνωση της Κοινωνικής Υπηρεσίας από το Site του Δήμου

http://www.neasmyrni.gr/Formes/2017/dt_koindomkoineis22017.pdf

 

''H διακοπή λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας (Κοινωνικό Συσσίτιο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο) από την 1η Μαρτίου 2017 αποτέλεσε μια δυσάρεστη εξέλιξη/κατάσταση την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Οι δομές θα πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους δίχως το μέχρι πρότινος απασχολούμενο προσωπικό. Προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο θα συνεχίσουν την λειτουργία τους - με την υποστήριξη των εθελοντών/τριών του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής – έτσι ώστε να εξυπηρετούν τους ωφελούμενους/ες (κατόπιν των προγραμματισμένων ραντεβού).

Όσον αφορά το Κοινωνικό Συσσίτιο γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης λύσης ώστε σύντομα να μπορεί να εξυπηρετήσει τους ωφελούμενους/ες με καθημερινή παροχή φαγητού. Δεν θα υποβάλλονται νέες αιτήσεις ένταξης στις παραπάνω Κοινωνικές Δομές (Παντοπωλείο, Φαρμακείο, Συσσίτιο) μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού.

Επίσης, η εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα γίνεται αποκλειστικά στον χώρο του Β’ ΚΕΠ, Αγχιάλου 33 & Βοσπόρου, τηλ: 2109310164. Ημέρες και ώρες εξυπηρέτησης κοινού: Τρίτη και Πέμπτη, 8π.μ. - 2μ.μ.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να δείξουν κατανόηση στα νέα δεδομένα λειτουργίας του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής

Κλαίρη Δεληγιάννη''

 

 

 

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια