ΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ. ‘’Έχει Νέα Σμύρνη η Αμερική;΄΄
Γράφει ο Γαβριήλ Μιχαλάτος
Πολιτισμολόγος - Ιστορικός
Εκπαιδευτής Α' Βοηθειών
Τηλ: 6972051520
ΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ‘’Έχει Νέα Σμύρνη η Αμερική;΄΄
Ποιος δεν θυμάται την ιστορική ατάκα του Κώστα Βουτσά στην ταινία «Γαμπρός από το Λονδίνο» όπου ρωτάει τον Διονύση Παπαγιανόπουλο …. «πατέρα έχει η Αγγλία Καλαμάτα;». Σκεφτείτε πως θα απαντούσατε εσείς στην ερώτηση «έχει η Αμερική Νέα Σμύρνη;».
Μην βιαστείτε να γελάσετε….. Γιατί η απάντηση , όσο και εάν σας εκπλήσσει, είναι ναι. Οι ΗΠΑ έχουν πόλη που ονομάζεται Νέα Σμύρνη και βρίσκεται στην Φλόριντα.
Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Η New Smyrna όπως την αποκαλούν οι αμερικάνοι είναι μια παραθαλάσσια πόλη που ιδρύθηκε το 1768 από τον Σκωτσέζο AndrewTurnbull, φυσικό, ο οποίος την ονόμασε έτσι προς τιμήν της συζύγου του που κατάγονταν από την Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Μάλιστα, ορισμένοι ιστορικοί, ισχυρίζονται ότι πρόκειται για την δεύτερη αρχαιότερη πόλη των ΗΠΑ.
Ο Turnbull εγκατέστησε στην περιοχή της Φλόριντα το 1768 1500 περίπου αποίκους προερχόμενους από την Σμύρνη, τη Μάνη και τα Ελληνικά Νησιά με κύριο σκοπό την εργασία τους σε φυτείες ζαχαροκάλαμου. Προτίμησε κυρίως Έλληνες διότι πέραν του ότι ήταν εργατικοί πίστευε ότι λόγω της Τουρκοκρατίας δεν θα ήταν δύσκολο να τους πείσει να φύγουν από την σκλαβιά και να τεθούν υπό την προστασία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος.
Οι συνθήκες όμως δεν ήταν καλές, όπως επίσης και η γειτνίαση με τους ιθαγενείς με αποτέλεσμα πολλοί από τους εποίκους να χαθούν ενώ όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν εξεγέρθηκαν κατά του Turnbull.Τελικά ο οικισμός διαλύθηκε προσωρινά και οι άποικοι μετακινήθηκαν στη γειτονική πόλη του Αγίου Αυγουστίνου. Τα χρόνια πέρασαν και παρά τις κυριαρχικές αλλαγές διατηρήθηκε το αρχικό όνομα της περιοχής ως New Smyrna. Το 1947 συνενώθηκε με την γειτονική παραθαλάσσια πόλη Coronado Beach για να μετονομαστεί σε New Smyrna Beach.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχαιότερο σωζόμενο ξύλινο σχολείο των ΗΠΑ βρίσκεται στην περιοχή και κατασκευάστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τον Ιωάννη Γιαννόπουλο που είχε έρθει στην New Smyrna σε ηλικία 13 ετών.Επίσης στο Ορθόδοξο παρεκκλήσι του Αγίου Φωτίου στον Αγ. Αυγουστίνου φιλοξενείται μόνιμη έκθεση με αντικείμενα που είχαν φέρει μαζί τους οι ξεριζωμένοι Έλληνες. Ονόματα Ελλήνων αποίκων που έχουν διασωθεί από την μακρινή εκείνη περίοδο είναι αυτά του Αναστάσιου Μαυρομάτη από τη Μήλο, και της Μαρίας Παρτά από τη Σαντορίνη καθώς και τα ονόματα Στεφανόπολης, Δρυμαράχης και Κοσιφάχης.
Σήμερα η πόλη αριθμεί 22.500 κατοίκους και η κύρια οικονομική δραστηριότητα είναι ο τουρισμός .Φέτος μάλιστα γιορτάζει τα 250 χρόνια από την ίδρυσή της.
Σχόλια