Δημοτικά

H ''Μιά Πόλη Ανάποδα'' για την κοπή Δέντρων στο Δήμο μας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ

Περί κοπής ή μη δένδρων


Η Νέα Σμύρνη γίνεται τσιμεντούπολη προς εξυπηρέτηση συμφερόντων


Το 4ο θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ιουνίου 2021 ήταν η λήψη απόφασης για την κοπή ή μη δέντρων σε διάφορα σημεία στην πόλη, όπου χτίζονται οικοδομές ή βρίσκονται θέσεις στάθμευσης οικοδομών ή διενεργούνται κατεδαφίσεις ή απλώς τα δέντρα έχουν γείρει από χτύπημα από σκαπτικό μηχάνημα και κόβονται από τη ρίζα χωρίς αδειοδότηση και χωρίς αναπλήρωση όπως στην περίπτωση της οδού Δαμασκηνού.


Τα σημεία είναι τα εξής:
επί της οδού Πλαστήρα 8 απομάκρυνσης δένδρου προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες ανέγερσης οικοδομής
επί της οδού Εφέσσου 42 και Ζήλωνος μίας νεραντζιάς που παρεμποδίζει τη διέλευση στη θέση στάθμευσης της οικοδομής
επί της οδού Εμμανουηλίδη 2 ελαιοδένδρων στην πρόσοψη του οικοπέδου 6 λόγω εργασιών κατεδάφισης
επί της οδού Δαμασκηνού 19-21 και κατά την οποία κατόπιν των εργασιών αποκατάστασης του πεζοδρομίου, διαπιστώθηκε έντονη σήψη στο ριζικό σύστημα και τη βάση του κορμού δέντρου λεύκας, σε συνδυασμό με την κοπή τμημάτων των ριζών, που πραγματοποιήθηκαν, προκειμένου να πλακοστρωθει το πεζοδρόμιο…


Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι η δημοτική αρχή έφερε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο ένα τετελεσμένο γεγονός! Ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη μας να κόψουμε ένα δέντρο το οποίο είχε ήδη κοπεί, από δικό τους λάθος και όχι από σήψη στις ρίζες του όπως ΨΕΥΔΩΣ αναφέρει η εισήγηση‼️

❌Σήψη προφανώς, υπάρχει στη δημοτική αρχή η οποία σπεύδει να κάνει τα θελήματα τεχνικών εταιρειών τσιμεντάροντας όλη τη Νέα Σμύρνη.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, λοιπόν, είναι τα εξής:

1⃣Από τη στιγμή που στα σημεία που θέλετε να κόψετε τα δέντρα χτίζονται οικοδομές ή θέσεις στάθμευσης οικοδομών ή διενεργούνται κατεδαφίσεις πώς ακριβώς θα μεριμνήσετε για την αντικατάσταση των δένδρων που κόβονται στον ίδιο χώρο;

2⃣Και αν, όπως λέτε, θα φυτέψετε στην ευρύτερη περιοχή, πού ακριβώς υπολογίζετε;

3⃣Γιατί έχετε γεμίσει την πόλη τσιμέντο και δεν έχετε αφήσει πουθενά ούτε ελάχιστο πράσινο. Πουθενά δεν έχετε δημιουργήσει "κενό" για να φυτευτεί κάτι άλλο.
Το πράσινο πρέπει να έχει προτεραιότητα από τη δόμηση, τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, όσο όμως αυτά υπάρχουν τα δέντρα πρέπει να διαμορφώνονται κατάλληλα, ώστε να δημιουργούν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Επίσης, είναι σοφό να υπάρχει ένα κεντρικό σχέδιο για την ανάπτυξη του πρασίνου στην περιοχή, όχι πράσινο με θάμνους και γκαζόν, αλλά με δέντρα που προσφέρουν στην πόλη οξυγόνο και προσφέρουν στο μικροκλίμα της πόλης που έχει κατακλυστεί από πολυώροφα κτίρια. Η λογική να περιμένουμε μέχρι να φτάσει στο απροχώρητο και μετά να κόβουμε είναι λάθος, επικίνδυνη.
Αντιτασσόμαστε στη πολιτική παράδοσης και των τελευταίων πράσινων σημείων στα εργολαβικά συμφέροντα και την κατασκευή εκτρωμάτων που αποφέρουν «δουλειές» και κέρδη σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια