Αθλητικά

Η τραγική ιστορία της Σοφίας Μπεφόν

Όπως είναι γνωστό εδώ και λίγο καιρό, η ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου θα δώσει τα εναπομείναντα πέντε εντός έδρας παιχνίδια της για τη Basket League στο κλειστό γήπεδο Παλαιού Φαλήρου "Σοφία Μπεφόν", πραγματοποιώντας σήμερα (19/2) μάλιστα την πρώτη της προπόνηση στη νέα της έδρα. Ποιά ήταν όμως η Σοφία Μπεφόν, το όνομα της οποίας φέρει το γήπεδο που θα αποτελέσει το "σπίτι" του Ιστορικού για τους επόμενους μήνες;

Η Σοφία Μπεφόν γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1966 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο και μάλιστα το 1980, σε ηλικία 14 ετών, βραβεύθηκε από το Δήμο ως η καλύτερη μαθήτρια της πόλης. Το όνειρό της ήταν να σπουδάσει γιατρός και το 1984 κατάφερε να περάσει στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. 

Στα χρόνια που άσκησε την ιατρική ήταν γνωστή για το ήθος της, το έργο της αλλά και για τον ζήλο και την επιθυμία της να προσφέρει βοήθεια σε αυτούς που είχαν ανάγκη. Εργάστηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο Αρεταίειο, ενώ επικεντρώθηκε στα επείγοντα περιστατικά με την ιδιότητα της γιατρού του ΕΚΑΒ. Από αυτή την ιδιότητα βοήθησε τους τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας το 1999, δρώντας ιδιαίτερα στην πλέον πληγείσα περιοχή της Αττικής, τη Μεταμόρφωση, καθώς και στο εργοστάσιο της εταιρίεας  RICOMEX, όπου υπήρξαν τα περισσότερα θύματα. Επίσης, ήταν διασώστρια στο ναυάγιο του "Σάμινα Εξπρές" το 2000, σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, ενώ προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στους μεγάλους σεισμούς της Τουρκίας. 

Στις 14 Ιανουαρίου 2001, μαζί με άλλους τρεις ανθρώπους επιβαίνει στο ελικόπτερο SX-XOT του ΕΚΑΒ το οποίο απογειώνεται από το αεροδρόμιο του Ελληνικού με προορισμό την Πάτμο, ούτως ώστε να παραλάβουν έναν 75χρονο ασθενή ο οποίος είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Τα άλλα τρία μέλη του πληρώματος ήταν ο κυβερνήτης Αντόνιο Βακάρι, ο συγκυβερνήτης Παναγιώτης Καταβέλης και ο νοσηλευτής Γιώργος Λεβεντζώνης, ενώ το όνομα του ασθενή που στη συνέχεια μεταφέρθηκε με το ελικόπτερο ήταν Αγαπητός Βαρκάδος. Στον δρόμο της επιστροφής, αποφασίζεται αρχικά το ελικόπτερο να προσγειωθεί στη Σύρο, αφού οι καιρικές συνθήκες στην Αθήνα ήταν άσχημες. Έπειτα όμως από το τελευταίο δελτίο καιρού που λαμβάνει ο κυβερνήτης από το αεροδρόμιο της Μυκόνου, παίρνει την απόφαση να συνεχίσει το ταξίδι προς την Αθήνα.

 

Το γήπεδο του Παλαιού Φαλήρου που θα χρησιμοποιεί ως έδρα του ο Πανιώνιος ως το τέλος της χρονιάς φέρει το όνομα της Σοφίας Μπεφόν

Καθώς το ελικόπτερο πλησιάζει προς την πρωτεύουσα, ο κυβερνήτης παίρνει εντολή από τον Ελεγκτή Προσεγγίσεως του αεροδρομίου του Ελληνικού να κατευθυνθεί προς την Αίγινα. Στη συνέχεια, επτά ναυτικά μίλια νότια του Σουνίου, το ελικόπτερο εξαφανίζεται από τα ραντάρ. Αμέσως ακολούθησαν οι διαδικασίες έκτακτης ανάγκης από από το ΕΚΣΕΔ (Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης) για να διαπιστωθεί λίγο αργότερα πως εξαιτίας της κακοκαιρίας το ελικόπτερο προσέκρουσε με δύναμη στην επιφάνεια της θάλασσας και πως όλα τα μέλη του πληρώματος βρήκαν ακαριαίο θάνατο.

Πέντε μέρες αργότερα εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου κοντά στη νησίδα Άγιος Γεώργιος ανοικτά του Σουνίου. Από τα πέντε συνολικά μέλη του πληρώματος, η μόνη σορός που βρέθηκε και ταυτοποιήθηκε με τη μέθοδο του DNA ήταν αυτή της Σοφίας Μπεφόν, δύο μήνες μετά το δυστύχημα. Το πτώμα της εντοπίστηκε από ψαράδες στην παραλία Μπάλος των Χανίων στις 18 Μαρτίου 2001.

Μετά από την έρευνα των συνθηκών της πτώσης του ελικοπτέρου που έγινε από την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφλείας Πτήσεων, διαπιστώθηκε πως ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου της Μυκόνου έστειλε στον κυβερνήτη του ελικοπτέρου ένα δελτίο καιρού το οποίο ήταν προγενέστερο του καιρού που επικρατούσε εκείνη την ώρα. Επίσης, ούτε ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου Αθηνών δεν ενημέρωσε τον κυβερνήτη για τις καιρικές συνθήκες γύρω από την περιοχή του Ελληνικού. 

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου έχει τιμήσει πολλές φορές τη μνήμη της Σοφίας Μπεφόν και στις 8 Οκτωβρίου 2017 ο δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης εγκαινίασε το νέο κλειστό γήπεδο της πόλης, ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή, το οποίο φέρει το όνομά της για να θυμίζει σε όλους το εξαίρετο έργο που επετέλεσε και το πόσο σημαντική ήταν η προσφορά της όλα εκείνα τα χρόνια που άσκησε το λειτούργημα της ιατρικής.

Πηγές: www.mixanitouxronou.gr, www.bovary.gr

Gallery

Share this Post:

Συντάκτης Ανδρέας Λεκάκης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια