Κοινωνία

''Φαρμακευτική Κάνναβη : Δεν είναι παράνομη''

Γράφει η Εριέλλα Χρυσού

 

Γονείς και ασθενείς χρόνιων και αυτοάνοσων παθήσεων διοργάνωσαν εκδήλωση στο Α΄ ΚΑΠΗ Νέας Σμύρνης για να καταθέσουν τις εμπειρίες τους και να μιλήσουν για τον τρόπο αντιμετώπισης των νόσων που αντιμετωπίζουν. Τριακόσιοι περίπου γονείς που συμμετέχουν στο κλειστό γκρουπ στο Facebook «Αυτισμός και κανναβιδιόλη» αποφάσισαν να μοιραστούν όσα έχουν μάθει για τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης και τα αποτελέσματα που έχει στον αυτισμό και στην επιληψία. Εκτός από πολλούς γονείς, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η ηθοποιός Νένα Χρονοπούλου, μίλησε ο ψυχίατρος – νευρολόγος Γιώργος Οικονομόπουλος και συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρουμελιώτης από το site enallaktikos.gr.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν επίσης βίντεο και φωτογραφίες που παρουσίαζαν τη βελτίωση των ασθενών σε διαφορετικές φάσεις χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης.

Το βίντεο της εκδήλωσης καθώς και τις μαρτυρίες των γονέων ζήτησε το Υπουργείο Υγείας ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της καλλιέργειας, της παραγωγής και της προμήθειας φαρμακευτικής κάνναβης από τα φαρμακεία, με στόχο γιατροί να μπορούν να συνταγογραφούν φαρμακευτική κάνναβη σε ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, όταν είτε δεν υπάρχει εναλλακτική θεραπεία, είτε, εάν υπάρχει, δεν φέρνει αποτέλεσμα.

Ο δημοσιογράφος Αντρέας Ρουμελιώτης μίλησε στην κάμερα της διαδικτυακής τηλεόρασης της Νέας Σμύρνης www.nstv.gr για το πώς τέτοιες εκδηλώσεις μπορούν να λύσουν τις συνηθισμένες παρεξηγήσεις που υπάρχουν γύρω από τη φαρμακευτική κάνναβη μέσω των μαρτυριών των γονέων και των ασθενών.

Η Ζίνα Λιακάκου, μία από τους διοργανωτές και μητέρα παιδιού με σύνδρομο lennox-gastaut, ένα σπάνιο είδος επιληψίας, εξήγησε πως η πάθηση αυτή είναι φαρμακοανθεκτική και παρότι το παιδί χρησιμοποιούσε 17 διαφορετικά φάρμακα, δεν υπήρχε αποτέλεσμα. Μετά τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, όπως η ίδια δήλωσε, πλέον «σήμερα χαμογελάμε και πρώτα από όλα χαμογελάει το παιδί».

Η ηθοποιός Νένα Χρονοπούλου, υπεύθυνη Τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑ.Σ.ΠΑ.) και μητέρα παιδιού ΑΜΕΑ, δήλωσε πως οι γονείς προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και πολλοί από αυτούς οδηγούνται στον πειραματισμό, όταν οι συμβατικές μέθοδοι αποτυγχάνουν. Χαρακτήρισε συγκλονιστικές τις μαρτυρίες των γονιών τονίζοντας πως η ουσία πίσω από την εκδήλωση αυτή είναι η έκκληση στο Υπουργείο Υγείας να συμπεριλάβει τη φαρμακευτική κάνναβη στη συνταγογράφηση, συμπληρώνοντας: «η εναλλακτική ιατρική καμιά φορά κάνει θαύματα».

Η διοργανώτρια της εκδήλωσης Κατερίνα Δημοχρόνη και μητέρα παιδιού με αυτισμό εξήγησε πως η φαρμακευτική κάνναβη δεν είναι παράνομη στην Ελλάδα, καθώς ούτε το λάδι κάνναβης ούτε τα χάπια CBD περιέχουν την απαγορευμένη ουσία THC (τετραϋδροκανναβινόλη) τονίζοντας: «δεν μαστουρώνουμε τα παιδιά μας». Δήλωσε πως η παρεξήγηση αυτή υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, ενώ οι ίδιοι οι γονείς βλέπουν βελτίωση εκεί που δεν υπήρχε. Αίτημα των γονιών παιδιών με αυτισμό είναι να συμπεριληφθεί και ο αυτισμός στο νομοσχέδιο και για το λόγο αυτό συγκέντρωσαν πολλές μαρτυρίες που θα παραδοθούν στο Υπουργείο Υγείας ώστε να μελετηθεί το θέμα αυτό. Εξήγησε πόσο το παιδί της βελτιώθηκε με τη χρήση του λαδιού κάνναβης συμπληρώνοντας πως: «η ποιότητα ζωής σε μια οικογένεια είναι το παν, πόσο μάλλον η ανασφάλεια τι θα γίνουν τα παιδιά μας αργότερα. Αυτός είναι ο στόχος μας, να φύγουμε με το κεφάλι ήσυχο πως βρήκαμε μία λύση».

Gallery

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια