Δημοτικά

Υπό την αιγίδα του Δήμου Νέας Σμύρνης η Ημέρα Μνήμης των Σμυρνοϊταλών στο Μιλάνο

Στο Μιλάνο, στο Circolo Alessandro Volta, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση μνήμης με τίτλο: «1922-2022: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή».

Η εκδήλωση άνοιξε με έκθεση με ιταλικό δημοσιογραφικό υλικό από την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής που περιγράφει το διωγμό των χριστιανικών πληθυσμών από τη Μικρά Ασία το 1922, με τίτλο: «Οι διωγμοί από τη Μικρά Ασία μέσα από τη ματιά των Σμυρνοϊταλών: η μνήμη, οι εικόνες, ο τύπος»

Την έκθεση παρουσίασε ο Paolo Scagliarini, Διευθυντής της έδρας του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμού στο Μπάρι και ιδιοκτήτης του δημοσιογραφικού αρχείου του Ιστορικού Ινστιτούτου Don Policarpo Scagliarini.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης χαιρέτισαν την εκδήλωση και έστειλαν, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, το μήνυμά τους στους παρευρισκόμενους.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συναυλία ελληνικής κλασικής μουσικής από τον διεθνούς φήμης Έλληνα πιανίστα Σταύρο Δρίτσα.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει τις τραγικές ιστορίες των διωγμών και των σφαγών μετά την εκδίωξη των Χριστιανών από τη Μικρά Ασία τον περασμένο αιώνα και τις ιστορίεςτων προσφύγων και των οικογενειών τους μετά την εκδίωξή τους από τα σπίτια τους.

Η εκδήλωση διεξήχθη με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα εξόχως σημαντικών φορέων, ελληνικών κοινοτήτων καθώς και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας

Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, της Περιφέρειας Λομβαρδίας και του

Δήμου Νέας Σμύρνης.

Share this Post:

Συντάκτης Πέτρος Περιμένης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια