Πολιτιστικά

''Ταξιδεύοντας στον κόσμο''.Οδοιπορικό στην ακριτική πόλη της Ξάνθης

Οδοιπορικό στην ακριτική πόλη της Ξάνθης. 

γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντινίδης

Από την συχνότητα του www.nstv.gr/nstvlive την εκπομπή "Ταξιδεύοντας στον Κόσμο" με τον Παναγιώτη Κωνσταντινίδη και την Σοφία Κωνσταντινίδου παρουσίασαν  το εξής θέμα :Οδοιπορικό στην ακριτική πόλη της Ξάνθης. Καλεσμένος της εκπομπής ο Κος Τάσος Κοντογιαννίδης Δημοσιογράφος και Συγγραφέας.

Η Κα Κωνσταντινίδου μας παρουσίασε το βιογραφικό του Καλεσμένου μας.

Στη συνέχεια ο Κος Κοντογιαννίδης μας μίλησε για την  Ιστορία της Ξάνθης αρχίζοντας από την προέλευση του ονόματος της και την αρχαϊκή περίοδο.

Έπειτα αναφέρθηκε  στην βυζαντινή περίοδο και στην περίοδο κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 .Η πόλη είχε άνθηση τον 18ο με 19ο αιώνα όπου έγινε γνωστή για τον καπνό της.

Κατά τον Α ΄ Βαλκανικό Πόλεμο η Ξάνθη καταλήφθηκε από τους Βούλγαρους στις 8 -11-1912. Στις 4-10-1919 έγινε η Οριστική Απελευθέρωση της Ξάνθης από τους βούλγαρους μετά την ήττα των Γερμανών και των συμμάχων τους.

Στις 28-7-1920 έγινε η πλήρης ενσωμάτωση της Ξάνθης και όλης της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα με την Συνθήκη των Σεβρών.

Κατόπιν έκανε εκτενή αναφορά στα Αξιοθέατα της Ξάνθης καθώς και στις Σημαντικές Προσωπικότητες που ανέδειξε ο τόπος στον πολιτισμό, τον αθλητισμό την κοινωνία και την πολιτική.

Η Κα Κωνσταντινίδου μας μίλησε για την παραδοσιακή κουζίνα και τα ωραία γλύκα της Ξάνθης .

Ακόμη ο Κος Κοντογιαννίδης  μαζί με την Κα Κωνσταντινίδου παρουσίασαν με γλαφυρό τρόπο την ιδιαίτερη πατρίδα τους το χωρίο .. Κομνηνά Ξάνθης. 

Δείτε το βίντεο….

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια