Πολιτιστικά

''Ταξειδεύοντας στον κόσμο'', αφιέρωμα στην μουσική Πελοπόννησο

γράφει ο Παναγιώτης Κωσταντινίδης

Από τη συχνότητα του http://www.nstv.gr/nstvlive  και την εκπομπή «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» παρουσιάστηκε η Παραδοσιακή Μουσική της Πελοποννήσου, με καλεσμένους: Την Πολυτίμη Τόλη Τραγουδίστρια-Μουσικός και Καθηγήτρια Μουσικής, τον Κώστα Γιαννακόπουλο στο Κλαρίνο, τον Κωστή Καλαϊτζάκη στο Λαούτο και το Νεκτάριο Πάλμο στα κρουστά.

Στην αρχή της εκπομπής τους εκλεκτούς καλλιτέχνες οι οποίοι μας μίλησαν για τα  πρώτα  βήματα τους και την πορεία τους στην παραδοσιακή μουσική.

Συγκεκριμένα:

  • την Πολυτίμη Τόλη η οποία έχει μουσικά ακούσματα λόγω καταγωγής από το νομό Αρκαδίας και Ευρυτανίας τα παραδοσιακά της Πελοποννήσου. Υπήρξε μια σταδιακή εξέλιξη στην μουσική.
  • τον Νεκτάριος Πάλμος όντας φοιτητής άρχισε να ασχολείται στην ηλικία των 20 ετών μετα την γνωριμία του με τον Κώστα Γιαννακόπουλο ο οποίος του άλλαξε τη γνώμη για την παραδοσιακή μουσική και τον έκανε να καταλάβει ποσό όμορφη και ζωντανή είναι.
  • τον Κωστή Καλαϊτζάκη ο οποίος έχει  καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης και πήρε το «γονίδιο» από το  θείο του παππού του. Ασχολήθηκε αρχικά με την Κρητική μουσική αλλά τον συνεπήρε η παραδοσιακή μουσική όλης της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Πελοποννήσου. Σε λίγο διάστημα θα παρουσιαστεί το  5ο cd του   με τίτλο «η Ανάγκη της Παράδοσης» όπου αναδεικνύει  το σολιστικό ρόλο του λαούτου.
  • τον Κώστας Γιαννακόπουλο που γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από την Μεσσηνία & Αρκαδία. Έχει επιρροές από τις Κυριακάτικες εκπομπές του Παναγιώτη Μυλωνά. Αρχικά έπαιζε μελλοντικά  αλλά σε μεγαλύτερη ηλικία,  γύρω στα 16, ασχολήθηκε με τη εκμάθηση του κλαρίνου που τελικά τον κέρδισε

 

Η κα Τόλη μας εξήγησε για την μουσική και τα τραγούδια από τις διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου που ακουστήκαν στην εκπομπή με μια μικρή έμφαση στα Τσακώνικα τραγούδια.

 

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια