Δημοτικά

Πρώτη στην Νέα Σμύρνη! εγκρίθηκε αφού καταψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου - η θέση της Στροφής

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από τότε που ανέλαβε πρόσφατα, που επιδεικνύει το αντιδημοκρατικό της πρόσωπο. Αφού ακύρωσε πρακτικά τον Κλεισθένη, ίσως τον δικαιότερο νόμο ως προς την αναλογική και τις αναγκαστικές πολιτικές προοπτικές που θα λειτουργούσαν υπέρ του συμφέροντος όλων των πολιτών, η ΝΔ προχώρησε σε πολιτικές αλχημίες. Στον βωμό εξυπηρέτησης των κομματικών συμφερόντων της στους Μητροπολιτικούς δήμους με την πρόφαση της "κυβερνησιμότητας", σχεδόν οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας βιώνουν τάσεις απολυταχικών καθεστώτων ενδεδυμένα με μανδύες δημοκρατίας.

Κατά αυτήν την λογική, υπάρχει νομοθεσία η οποία αναγκάζει την αντιπολίτευση, ακόμα και όταν υπερτερεί σε ψήφους της συμπολίτευσης, αν θέλει να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και να έχει την πολιτική και ουσιαστική ουσία η ψήφος της να μην μπορεί, αν δεν καταθέσει πρώτα στην Υπηρεσία Οικονομικών του δήμου αναλυτική πρόταση η οποία θα πρέπει να προελεχθεί... από την ίδια Υπηρεσία. Πρακτικά αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, αφού η συμπολίτευση δεν παρέχει τα πλέον βασικά στην αντιπολίτευση, πόσο μάλλον πρόσβαση στην Υπηρεσία Οικονομικών. Από την άλλη βεβαίως, η αντιπολίτευση δεν εκανε τον κόπο να προσπαθήσει προς εκείνη την κατεύθυνση, ώστε να έχει το πλεονέκτημα είτε να αποτύχει είτε να φανεί η ολιγωρία της συμπολίτευσης. Η ήττα συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης ήταν καθολική και ισάξια για διαφορετικούς λόγους και για τα δύο μέρη.

Σε επικοινωνία που είχε μέσω Skype, το nstv.gr με τον επικεφαλής της Στροφής Νέας Σμύρνης, Θέμη Παυλόπουλο, ο δεύτερος εξήγησε σε ποιούς τομείς θα γινόταν κατανομή του προϋπολογισμού του δήμου Νέας Σμύρνης αν είχαν την δυνατότητα. 

Οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική μέχρι σήμερα είναι κάτω από 4% του συνολικού του προϋπολογισμού. Η δημοτική αρχή αναφέρει 10% αλλά συμπεριλαμβάνουν τον πολιτισμό και αθλητισμό. Λόγω Covid-19 έπρεπε να είναι αναπροσαρμοσμένος. Για το 2020 προτείνει 5 εκατομ ευρώ (από τα 2,5 πού είναι πραγματικά σήμερα) στην κοινωνική πολιτική. Αυτά θα δαπανηθούν σε δράσεις όπως

 • στήριξη σε μοναχικούς ανθρώπους
 • μαθητές χωρίς εξοπλισμό,
 • κοινωνικό γεύματα σε διευρυμένη βάσης
 • κατάργηση τροφείων παιδικούς σταθμούς,
 • ενίσχυση της βοηθείας στο σπίτι 
 • θέσπιση κοινωνικού επιδόματος για απόρους και φοιτητές που είναι Νεοσμυρνιοι και φοιτούν εντός και εκτός Νέας Σμύρνης
 • ενίσχυση σχολείων σε όλη τους την λειτουργία (αντισεισμικός έλεγχος, σταθερές αίθουσες τεχνολογίας ρομποτικής, κτηριακός έλεγχος). Με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό προβλέπονται 200.000 τα οποία η Στροφή δεσμεύεται να αυξήση σε 1.000.000 ευρώ)
 • βιώσιμη αστική κινητικότητα
 • σύστημα διαφορετικές υποδομές για διευκόλυνση της ζωής πολιτών
 • βελτίωση συγκοινωνίας
 • έξυπνη πόλη (αισθητήρες θέσεων στάθμευσης μειώνοντας τον κυκλοφοριακό φόρτο, μείωση ρύπων). Τέτοιος κωδικός ο οποίος σήμερα δεν υφίσταται θα πιστωθεί με 400.000 ευρώ

Σε κάθε πρίπτωση η Στροφή Νέας Σμύρνης δεν σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες του δήμου Νέας Σμύρνης. Η προσέγγιση που έχουν είναι να αυξήσουν τις επενδύσεις με σκοπό την βελτιώση της ζωής των κατοίκων χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα και εξορθολογίζοντας τα έξοδα.

για να διαβάσεις την θέση του Κουτελάκη πάτα εδώ

Share this Post:

Συντάκτης Πέτρος Περιμένης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια