Οικονομικά

Προϋπολογισμός 2017 για το Δήμο Καλλιθέας. Ένας ακόμη προϋπολογισμός βάρβαρης – αντιλαϊκής πολιτικής

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλλιθέας για το 2017 συζητήθηκε στο γκρίζο φόντο των γενικότερων αρνητικών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων της συνεχιζόμενης για 7η χρονιά καπιταλιστικής κρίσης.

Αποτελεί συνέχεια του Κρατικού Προϋπολογισμού που ήδη το προσχέδιο του έχει κατατεθεί στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο οι δήμοι θα κληθούν να λειτουργήσουν σε συνθήκες λιτότητας. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό βάρβαρης – αντιλαϊκής πολιτικής, αφαίμαξης με μεγαλύτερη φορομπηξία- κυριολεκτικά εξαθλίωσης και χρεοκοπίας των λαϊκών στρωμάτων και αυτό γιατί προβλέπεται αύξηση των εσόδων κατά 1835 εκατ. ευρώ, η οποία θα προέλθει από άγρια φορολογία (άμεσους ή έμμεσους φόρους δηλαδή).

Όχι μόνο εντάσσεται πλήρως στη λογική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά αποτελεί και βασικό κρατικό εργαλείο για την προώθηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στην καθημερινότητα των εργαζόμενων. Γι’ αυτό και η κεντρική διοίκηση δεν αφήνει κανέναν περιθώριο αυτονομίας στους δήμους παρεμβαίνοντας άμεσα με εγκυκλίους και οδηγίες για την κατάρτιση και σύνταξη των δημοτικών προϋπολογισμών. Τα φληναφήματα περί αποκέντρωσης και δημοκρατίας, περί λαϊκής συμμετοχής και ελέγχου από τα κάτω στη βάση τάχα της εγγύτητας και της άμεσης αιρετότητας των οργάνων της ΤΔ, είναι το χρυσωμένο χάπι των αντιλαϊκών επιλογών που δρομολογήθηκαν. Όπως πρόκληση είναι και η μνημονιακή κατεύθυνση περί απολιτικοποίησης της κρατικής και τοπικής διοίκησης που υλοποιείται σήμερα με τις κυβερνητικές πολιτικές για τη λεγόμενη αξιολόγηση εργαζομένων και υπηρεσιών, το μητρώο των ανώτερων στελεχών για τη διάρθρωση κρατικής και τοπικής διοίκησης και στόχο έχουν ασφαλώς την απρόσκοπτη υλοποίηση της γενικής αντιλαϊκής πολιτικής και πυρήνα της την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η αναδιανομή του πλούτου σε όφελος του εγχώριου και του ξένου κεφαλαίου διαπερνά ένα προς ένα όλους μαζί τους φορείς του κράτους και τους προϋπολογισμούς τους. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων πάνω από 62% σήμερα και η κατακόρυφη αύξηση των λεγόμενων ιδίων εσόδων, είναι η τρανή απόδειξη ότι η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων έχει ως άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών. Είναι η έμπρακτη συνεισφορά των δήμων στο αιματηρό για τον λαό μας δημοσιονομικό πλεόνασμα ώστε το αστικό κράτος να τροφοδοτεί με περισσότερα κρατικά έσοδα τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ως λαϊκή συσπείρωση απορρίπτουμε τον παλιό και τον νέο αναθεωρημένο Καλλικράτη. Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και που εξελίσσονται ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη για το λαό. Καμιά φιλολαϊκή τοπική ή περιφερειακή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή.

Γι’ αυτό και η εναντίωση στις αντιδραστικές ανατροπές σε κράτος και Τοπική διοίκηση για εργαζόμενους και εκλεγμένους σε τοπικά και περιφερειακά όργανα σημαίνει πρώτα και κύρια οργάνωση της πάλης για συνολική ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ.

 

Η δική μας αντίληψη για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε όσο το δυνατό ανώτερο και διευρυμένο επίπεδο. Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον λαϊκό έλεγχο, από τα κάτω προς τα πάνω, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας.

Με αυτή τη γραμμή η παράταξη μας στέκεται απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές. Επιδιώκουμε την οργάνωση της πάλης, την διεκδίκηση, την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές, που στηρίζουν αντιδραστικές ανατροπές.

Καμιά διοικητική δομή, δε μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης και τις αντιλαϊκές συνέπειές της, εφόσον παραμένει στο απυρόβλητο η κυριαρχία και η εξουσία των μονοπωλίων στην οικονομία και την κοινωνία.

Καμιά ανάπτυξη για το λαό δε μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κομμάτων της.

Για αυτό, έχοντας ως αφετηρία και έγνοια μας τις αγωνίες και τις ανάγκες του λαού, δεν εγκλωβιζόμαστε στη λογική του πως οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μια βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής. Δεν εγκλωβιζόμαστε σε δήθεν τοπικές ιδιαιτερότητες και άλλα σχετικά. Κάτι τέτοιο είναι επιζήμιο, συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση. Ρίχνει στάχτη στα μάτια για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των αλλαγών που ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν την καπιταλιστική κρίση και στόχο έχουν να προσαρμόσουν την κρατική και τοπική διοίκηση πιο πιστά στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης πιο εχθρικά και αδιάφορα απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.

και επειδή βρισκόμαστε ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ διατυπώνουμε τις θέσεις μας:

  • ΟΧΙ στο νέο αντιλαϊκό κυβερνητικό σχέδιο του αναθεωρημένου Καλλικράτη
  • Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιο – δωρεάν σύστημα στους κοινωνικούς τομείς υγείας- πρόνοιας και παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους στην Τοπική διοίκηση, γιατί αυτό τελικά σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.
  • Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.
  • Μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.
  • Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό- περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς άλλες καταστροφές, καιρικά φαινόμενα.
  • Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε καθαριότητα, πράσινο, πολιτισμό, αθλητισμό.

 

Το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλλιθέας

Share this Post:

Συντάκτης Πέτρος Περιμένης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια