Πολιτιστικά

''Πολιτιστικές Διαδρομές Χτες και Σήμερα'' με τον Πρόεδρο των ''Αργοναυτών-Κομνηνών'' Θ.Καστανίδη

γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντινίδης

Ένας Σύλλογος μια Ιστορία

Από την συχνότητα του www.nstvlive  και την Εκπομπή «Πολιτιστικές Διαδρομές χθες και Σήμερα» φιλοξένησε τον  κο Καστανίδη Θεόφιλο (Πρόεδρος ΔΣ  του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»  όπου Θέμα της εκπομπής ήταν :  Ένας Σύλλογος μια Ιστορία

 Ξεκινώντας την  εκπομπή ο Κος  Καστανίδης  μας μίλησε για το όνομα και την ιστορία του Συλλόγου.

 Ο Σύλλογος Ποντίων «Aργοναύται-Kομνηνοί» ιδρύεται το 1930 από Πόντιους πρόσφυγες των παραλιακών πόλεων Τραπεζούντας και Kερασούντας, που εγκαταστάθηκαν στην Καλλιθέα μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922.

Oι δραστηριότητες του συλλόγου, διακρίνονται για τις σοβαρές του προσπάθειες να διασώσει και να διαφυλάξει όλα τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου.

Για το σκοπό αυτό δημιούργησε τμήματα ποντιακών χορών, εκμάθησης μουσικών οργάνων, θεάτρου, χορωδίας και φυσικά εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου στα οποία συμμετέχουν ενήλικοι και παιδιά.

Παράλληλα ο σύλλογος αναπτύσσει πλούσιο πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο στην Kαλλιθέα, (δημιουργώντας τράπεζα αίματος ,συσσίτια για τους ηλικιωμένους και τους  παλιννοστούντες καθώς και υποτροφίες για τα νέα τους σπουδαστές και φοιτητές του συλλόγου) αρωγοί στην προσπάθεια αυτή είναι επιφανή μέλη του συλλόγου οι οποίοι έχουν προσφέρει σημαντικές  δωρεές ,

 Τη Διοίκηση του Συλλόγου είχαν στα χέρια τους εξέχοντα μέλη της Ποντιακής κοινωνίας, που με την πλούσια δράση τους κατόρθωσαν να ανυψώσουν το κύρος του σε πανελλήνια ακόμη και σε παγκόσμια ακτινοβολία.

Επίσης ο  Κος Καστανίδης μας μίλησε για το σημαντικό έργο που επιτελείτε στο κομμάτι των εκδόσεων και της βιβλιοθήκης.  

Τέλος   μας ανάφερε τις πολυάριθμες και ποιοτικές δραστηριότητες του Συλλόγου που έγιναν τα τελευταία χρόνια  δίνοντας έμφαση στην παρακάτω εκδήλωση :

«Τ΄Αελουτροπί΄, τ΄Αγιαννί΄» στο Καπανδρίτι

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια