Πολιτιστικά

''Πολιτιστικές Διαδρομές Χτες και Σήμερα'' με την Πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης

Από την συχνότητα του www.NSTV/LIVENSTV και την Εκπομπή «Πολιτιστικές Διαδρομές χθες και Σήμερα» με τον Παναγιώτη Κωνσταντινίδη  φιλοξενήθηκε  η  κα Ράνια Χρυσοχοΐδου - Κανάκη  (Πρόεδρος ΔΣ  του Συλλόγου Ποντίων Ν. Σμύρνης-Δάφνης – Αγ. Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα»  μαζί με την Δέσποινα Κανάκη Υπεύθυνη Νεολαίας όπου Θέμα της εκπομπής ήταν : Απολογισμός μιας Δημιουργικής Περιόδου.

Ξεκινώντας την  εκπομπή ο Κα  Χρυσοχοΐδου  μας μίλησε πρώτα για τον σημαντικό ρόλο των Μικρασιατικών  αλλά και των Ποντιακών σωματείων.

Μας εξήγησε ότι δεν είναι μόνο πολιτιστικά όπως τα άλλα  παραδοσιακά εθνοτοπικά σωματεία (Ηπειρώτες-Κρήτες κλπ)  στο ότι οι Έλληνες του Πόντου έχουν χάσει την Πατρίδα. Άρα λοιπόν ένα σημαντικό στοιχείο των δράσεων τους και των στόχων τους είναι το να διαδώσουνε την Ιστορία, την γλώσσα  έτσι ώστε να μην ξεχαστεί και να μπορέσουν να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδία  και τα εγγόνια τους γι΄ αυτή τη πατρίδα την ¨σκλαβωμένη¨.

 Μάλιστα λόγω του παραπάνω γεγονότος δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σ΄ αυτή από τους ίδιους τα παιδιά και τα εγγόνια τους ώστε να την ζήσουν και να την αγαπήσουν. Έτσι όπως μπορούν να κάνουν όλοι οι άλλοι συμπατριώτες μας έλληνες.

Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο της αναπλήρωσης αυτού του κενού από την μεριά της πολιτείας, Ακόμα δυστυχώς η επίσημη πολιτεία συνεχίζει να αγνοεί ένα τεράστιο κομμάτι εξαιρετικά δημιουργικό του Ελληνισμού που έχει να κάνει με την Μικρασία και ειδικότερα με τον Πόντο.

Συνέχισε λέγοντας μας για την πρόταση των Ποντιακών Σωματείων να καθιερωθεί μια Ημερομηνία για όλες τις Γενοκτονίες που διέπραξαν οι Τούρκοι (Ασσυρίων-Ποντίων –Αρμενίων).

Ακόμη έγινε αναφορά για την προσπάθεια που κάνει Η Πανποντιακή Ομοσπονδία της Ελλάδος με υπομνήματα προς το Υπουργείο Παιδείας αλλά και τις Αντιδημαρχίας Παιδείας να γίνονται εκδηλώσεις και ενημερώσεις στα σχολεία σχετικά με την 19η Μαΐου ως Ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική εκδήλωση που έγινε στην Εστία της Ν. Σμύρνης για την Γενοκτονία των Γυναικών και παιδιών του Ποντιακού Ελληνισμού με τα Ομιλητή τον Κο Μαλκίδη.

Αναφορά έγινε και στο Ημερολόγιο του Συλλόγου αφιερωμένο στις Ποντιακές φορεσιές αποτελώντας μια σειρά Ημερολογίων (θέματα προηγούμενων ετών, Μοναστήρια –Άγιοι του Πόντου –Παραδοσιακή Κουζίνα).

Τέλος η Υπεύθυνη της Νεολαίας του Συλλόγου  Δέσποινα  Χρυσοχοΐδου Κανάκη αναφέρθηκε στο «δέσιμο» που υπάρχει ανάμεσα στα μέλη της Νεολαίας μέχρι που σε κάποιες περιπτώσεις έχει καταλήξει σε γάμους.

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια