Κοινωνία

''Πολιτιστικές Διαδρομές Χτες και Σήμερα''. Εθελοντισμός ως στάση ζωής

Το τηλεοπτικό www.NSTV/Radiostring και η Εκπομπή «Πολιτιστικές Διαδρομές χθες και Σήμερα» φιλοξενησαν τον Γιοβανίδη Νίκο Πρόεδρο της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας  όπου Θέμα της εκπομπής ήταν :  “O Εθελοντισμός ως στάση Ζωής”
Ξεκινώντας η εκπομπή θέλαμε να δώσουμε ένα ορισμό για τον εθελοντισμό.
Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής και δρα εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα καθώς αφορά όλους ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις, προάγει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.
Ο Νίκος Γιοβανίδης μίλησε εκτενώς για το προσφυγικό, για την απόφαση συμμετοχής  της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών (μιλώντας με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα των σχολών) ,να δράσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης των ανθρώπων οι οποίοι εισέρχονται  στα θαλάσσια ύδατα της Ελλάδος και κατ΄ επέκταση της Ευρώπης κυρίως από την Μυτιλήνη.
Ανέφερε σχετικά ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού – έλεγχου από το κράτος για την παραλαβή βοήθεια  των προσφύγων  .Το ρόλο αυτό έχουν αναλάβει οι ΜΚΟ . Αλλά όπως χαρακτηριστικά είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη του Ο Σάββας Καλεντερίδης «Άλλο ΜΚΟ, άλλο το κράτος».
Ρωτήσαμε τον Κο Γιοβανίδη να μας περιγράψει ένα 24ωρο ενός διασώστη.Ο οποίος μας είπε ότι ο Δήμος παρέχει την διαμονή ενώ για την διατροφή και τα καύσιμα καλύπτονται από ίδιους πόρους της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών.
Επιπλέον μας μίλησε για το πώς δημιουργήθηκε η Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία καθώς για τα τμήματα εκπαίδευσης και τις δραστηριότητες της ακαδημίας.
Τέλος μας ανάφερε ότι οι Ναυαγοσωστικές Σχολές δίνουν μετά από πιστοποιημένη εκπαίδευση την δυνατότητα για άμεση εργασία σε Δήμους, ξενοδοχεία  κλπ.

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια