Κοινωνία

Ο παράγων και ο προάγων

                                                              Ο παράγων και ο προάγων

γρέφει ο Πολυχρόνης Ντάγιος

 

Για να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ αθλητισμού και πολιτικής, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ αθλητισμού και κοινωνίας. Επιστρέφοντας χιλιετίες πίσω, χόμπι και αθλήματα έχουν συμβολίσει τις αξίες των κοινωνιών. 

Οι Μάγια χρησιμοποίησαν τα αθλήματα για να καθορίσουν ποιους θα χρησιμοποιήσουν για τελετουργικές θυσίες. Οι μεσαιωνικοί βασιλιάδες διοργάνωσαν διαγωνισμούς για να δείξουν τον πλούτο τους, επιτρέποντας στους ιππότες να αποδείξουν την ανδρεία και την ιπποσύνη τους. Οι μονομάχοι ήταν συχνά οι νικημένοι εχθροί της Ρώμης που αναγκάστηκαν να δουλέψουν για διασκέδαση.

Ο αθλητισμός, όπως οι ταινίες και η μουσική, ήταν επίσης μια πτυχή του ιμπεριαλισμού, τόσο ιστορικά όσο και πολιτιστικά. Για παράδειγμα, η δημοτικότητα του κρίκετ στην Ινδία, που έφεραν στη χώρα οι Βρετανοί ναυτικοί κατά τη διάρκεια της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, η οποία συνέχισε να είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στην Ινδία, πολύ μετά την ανεξαρτησία από τη Μεγάλη Βρετανία. Σήμερα, οι εκδρομές του ΝΒΑ στην Κίνα, καθώς και οι επισκέψεις NFL και MLB στο Λονδίνο, είναι πολιτιστικές εξαγωγές που δημιουργούν διαπολιτισμικές συνδέσεις, αλλά δημιουργούν επίσης ήπια δύναμη.

Οι ηγέτες, οι αυτοκράτες και τα ισχυρά άτομα έχουν συχνά χρησιμοποιήσει τον αθλητισμό για να διεκδικήσουν την πολιτική τους κυριαρχία. Το 1936, ο Χίτλερ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να επιδείξει το καθεστώς του και τις ιδεολογίες του στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά υπονομεύτηκε από τον Τζέσε Όουενς. Ο Όουενς, ένας αφρικανικός-αμερικανός αθλητής στίβου, έκανε μια πολιτική δήλωση όταν κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια, νικώντας τους αθλητές που εκπροσωπούν τη Γερμανία του Χίτλερ στην πατρίδα τους.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες, τόσο οι αρχαίοι όσο και οι σύγχρονοι, ήταν πάντα πολιτικοί. Στην αρχαία Ελλάδα, ανεξάρτητα πόλεις-κράτη συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν την πολιτική, να σχηματίσουν πολιτικές και στρατιωτικές συμμαχίες και να γιορτάσουν τις στρατιωτικές νίκες, ενώ οι εκπρόσωποί τους διαγωνίστηκαν σε αγώνες και παιχνίδια δύναμης. Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν επίσης δει αυξημένη πολιτική δραστηριότητα, ειδικά τον τελευταίο μισό αιώνα.

Σε όλη την ιστορία, τα αθλήματα θεωρούνται συνήθως αναψυχή για την πλειονότητα του πληθυσμού, χωριστά από σοβαρά θέματα πολιτικής και επιρροής. Ωστόσο, τα αθλήματα έπαιζαν πάντα κάποιο ρόλο στη διανομή και τη χρήση της εξουσίας, ιδίως ως επίδειξη δύναμης.

Σήμερα πια ο αθλητισμός στη πλειοψηφία του, δυστυχώς, δεν προάγει κανένα ιδεώδες καμία ηθική, αλλά χρησιμοποιείται για συμφέροντα πολιτικά και οικονομικά και παιχνίδια εξουσίας και προσπαθεί να φιμωσει την αλήθεια το δίκαιο και ηθικό στο βωμό της πλασματικής βολής και αλληλοεξυπηρετησης ,για αυτό άλλωστε κάθε μέρα που περνάει απομακρύνεται ο κόσμος από τον αθλητισμό. 

Ο αθλητισμός και όσοι , υποτίθεται, τον υπηρετούν θα έπρεπε να μάχονται υπέρ ηθικών και δικαίων αξιών ανεξαρτήτως τιμήματος και κόστους. 

 

Gallery

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια