Δημοτικά

Ο αντιδήμαρχος Κονιδάρης ρίχνει την ευθύνη του αποκλεισμού των ΑΜΕΑ στα αθλητικά σωματεία της πόλης

ΑΜΕΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ!

Ο αντιδήμαρχος Κονιδάρης ρίχνει την ευθύνη του αποκλεισμού στα αθλητικά σωματεία της πόλης.

Μετά την επιστολή κόλαφο του Συνηγόρου του Πολίτη, που διαπιστώνει de facto αποκλεισμό των ΑμεΑ ετεροδημοτών από το δημοτικό κολυμβητήριο Ν. Σμύρνης, και την γενικότερη κατακραυγή και ολιγωρία μηνών εκ μέρους της δημοτικής αρχής, την Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαπαραταξιακή συνάντηση.

Φτάνουμε τέλη Απριλίου να λύσουμε ένα θέμα το οποίο δεν θα έπρεπε καν να αποτελεί θέμα προς συζήτηση και επίλυση, αλλά όφειλε να είναι η πρώτη προτεραιότητα του Δήμου.

Έχει γίνει αντιληπτό λοιπόν, ότι η Δημοτική Αρχή έχει αποκλείσει όσα άτομα με αναπηρία δεν είναι δημότες και κάτοικοι, στερώντας τους το δικαίωμα σε θεραπευτικό πρόγραμμα, το οποίο μέχρι πρότινος εκτελούσαν κανονικά στο κολυμβητήριο Νέας Σμύρνης.

Στην διαπαραταξιακή συνάντηση ο αντιδήμαρχος αθλητισμού κος Κονιδάρης κατέθεσε μία πρόταση με τα απολύτως αυτονόητα που οφείλει κάθε Δήμος και κοινωνία γενικότερα να προσφέρει στα άτομα με αναπηρίες:

• Ελεύθερη και δωρεάν χρήση από ΟΛΑ τα ΑμεΑ ανεξαρτήτου διεύθυνσης κατοικίας

• Αιτήσεις από 1η -30 Σεπτέμβρη κάθε έτους με διαδικασία έγκρισης το πολύ μίας(1) εβδομάδας, αλλά δεκτές και εγγραφές εν μέσω της χρονιάς.

• Ο Δήμος θα παρέχει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για τις αιτήσεις, με κατάθεση κοινωνικών κριτηρίων

• Ο Δήμος θα διαθέσει 2 μόνιμους και 1 συμβασιούχο προπονητή κολύμβησης της ειδικής αγωγής, είτε για άπορα ΑμεΑ είτε για προγράμματα ΑμεΑ που θα δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον

Αυτό που έγινε αντιληπτό είναι ότι η δικαιοδοσία του Δήμου στο Δημοτικό Κολυμβητήριο μετά τις 15:00 και Σαββατοκύριακα είναι περιορισμένη διότι η διαχείρισή του ωραρίου, μεταξύ άλλων, παραχωρείται στα Αθλητικά Σωματεία της πόλης

ΑΟΝΣ "Ο Μίλων"Armeniki SwimmingPanionios GSS Swimming

. Ο κος Κονιδάρης, αφού ενημέρωσε ότι μετά από επικοινωνία του τα αθλητικά σωματεία δεν προτίθενται να παραχωρήσουν χρόνο από το πρόγραμμά τους, πρότεινε στην Ενωμένη Κίνηση Γοέων ΑμεΑ Ν. Σμύρνης να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία για να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο απευθείας οι ίδιοι ως σύλλογος.

Ωστόσο, ο Δήμος είναι αυτός που οφείλει να λαμβάνει πρωτοβουλίες και να ασκεί πολιτική ιεραρχώντας τις θεραπευτικές ανάγκες των ΑμεΑ και έτσι, οφείλει άμεσα να συγκαλέσει αμεση διαπαραταξιακή συνάντηση με τα Σωματεία της πόλης και να επιλύσει το ζήτημα.

Εν τω μεταξύ, το κολυμβητήριο παραμένει άδειο, λόγω περιορισμών Covid και ενώ ο κος Κονιδάρης δεσμεύτηκε ότι θα διεκπεραιωθούν άμεσα οι αιτήσεις ετεροδημοτών κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Η Μια Πόλη Ανάποδα απαιτεί άμεση εξυπηρέτηση των αιτήσεων ετεροδημοτών, οι οποίες εξετάζονται ακόμα και δεν έχει δοθεί πρόσβαση μέχρι σήμερα, που το κολυμβητήριο είναι κενό προγράμματος.

Επίσης, διεκδικούμε με ψήφιση και επικύρωση στο προσεχές ΔΣ:

• Ισότητα στην διαχείριση του χρόνου.

• Σύσταση επιτροπής στον Δήμο για όλο το εύρος των θεμάτων ΑμεΑ, με τη συμμετοχή ΑμεΑ

• Άμεση επικοινωνία με τους γονείς που κατέθεσαν ελλιπείς αιτήσεις. Όταν κατέθεταν την αίτηση, ενημερώθηκαν από το Δήμο πως θα αποκλειστούν, και έτσι δεν επωμίστηκαν το οικονομικό και χρονικό κόστος για κάτι που δε θα γινόταν. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν έγγραφα που δεν τους είναι χρήσιμα, ούτε ευχέρεια μετακίνησης λόγω της πάθησης/κατάστασης τους.

• Σύσταση ομάδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εργαζόμενων στο Δήμο ώστε να γνωρίζουν και να κατανοούν τις ανάγκες και την καθημερινότητα των ΑΜΕΑ και να προχωρούν στον κατάλληλο σχεδιασμό

• Δημιουργία γυμναστηρίων και παιδικών σταθμών για ΑΜΕΑ, προσβάσιμη πόλη – επιδιόρθωση δρόμων και ραμπών για μετακίνηση ΑΜΕΑ στον δήμο της Νέας Σμύρνης

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση παρέμβασή για τη δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών, ώστε το κλειστό Δημοτικό κολυμβητήριο Νέας Σμύρνης, να αξιοποιείται στο έπακρο ως χώρος αθλητισμού από όλους, είτε είναι δημότες της Νέας Σμύρνης, είτε ετεροδημότες-άτομα με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση. Είναι άλλωστε το μοναδικό κολυμβητήριο στην ευρύτερη περιοχή, που εδώ και χρόνια καλύπτει καθημερινές ανάγκες σε άθληση και θεραπευτική κολύμβηση και ως τέτοιο πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί.

Share this Post:

Συντάκτης Πέτρος Περιμένης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια