Μίλα Τώρα!
Μίλα Τώρα!
του Πολυχρόνη Ντάγιου
Σοκ και αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε όλη την Ελλάδα η συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου για την κακοποίηση που υπέστη πριν από αρκετά χρόνια από παράγοντα της ιστιοπλοΐας. Η εξομολόγηση της αυτή πυροδότησε σωρεία καταγγελιών σεξουαλικής ,ψυχολογικής αλλά και σωματικής κακοποίησης απο ανθρώπους του αθλητισμού ,της τηλεόρασης ,του θεάτρου κ.α. Η ερώτηση πολλών...μα γιατί τώρα?!
Ποιός μπορεί να κρίνει όμως πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να σπάσει κάποιος τη σιωπή του? ειδικά όταν έχει υποστεί κακοποίηση. Υπάρχει ημερομηνία λήξης σε οποιονδήποτε βιασμό??
Η αλυσίδα σιωπής ξεκίνησε να σπάει και έφερε στο φως 'κυκλώματα' που εκμεταλλεύονται τα όνειρα νέων αθλητών, ηθοποιών, τραγουδιστών υποβάλλοντας τους σε κάθε είδους κακοποίηση θέλοντας να επιδείξουν δύναμη και να ικανοποιήσουν τις άρρωστες ορέξεις τους. Μάλιστα για να επιβάλλουν τη σιωπή δε διστάζουν μέχρι και ζωές να απειλούν. Οι ακατάλληλες αυτές σεξουαλικές επιθέσεις που συναντάμε στον αθλητισμό μπορούν να συμβούν σε διάφορες μορφές, όπως σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική κακοποίηση, παρενόχληση φύλου, απειλή και ομοφοβία. Η σεξουαλική παρενόχληση θεωρείται σεξουαλική λεκτική, μη λεκτική ή φυσική συμπεριφορά. Αυτή η μορφή παρενόχλησης μπορεί να είναι σκόπιμη ή ακούσια και νομιμή ή παράνομη. Η υποκείμενη πτυχή της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι ότι βασίζεται σε κατάχρηση εξουσίας και εμπιστοσύνης και αυτό θεωρείται από το θύμα ή έναν παρευρισκόμενο ως ανεπιθύμητο ή εξαναγκασμό και της σεξουαλικής κακοποίησης ως καλλωπισμένη ή εξαναγκασμένη συνεργασία σε σεξουαλικές ή /και γεννητικές πράξεις όπου το θύμα έχει παγιδευτεί από τον δράστη. Επομένως, η σεξουαλική κακοποίηση περιλαμβάνει οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα όπου η συγκατάθεση δεν υπάρχει ή δεν μπορεί να δοθεί. Στον αθλητισμό, η σεξουαλική κακοποίηση συχνά περιλαμβάνει χειραγώγηση και παγίδευση του αθλητή. Η σεξουαλική κακοποίηση των νέων στον αθλητισμό είναι ένας αρκετά νέος τομέας έρευνας και δυστυχώς οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν μεθοδολογικούς περιορισμούς που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Οι ορισμοί της σεξουαλικής κακοποίησης ποικίλλουν από τη μία μελέτη στην άλλη, ανάλογα με τη χώρα ή ακόμη και την επαρχία στην οποία πραγματοποιήθηκαν οι μελέτες. Επιπλέον, τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών της σεξουαλικής κακοποίησης στον αθλητισμό παρουσιάζονται διαφοροποιημένα ουσιαστικά ως προς τη συχνότητα εμφάνισης ,το επίπεδο, το είδος αθλητισμού και ούτω καθεξής. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των παραγόντων κινδύνου για σεξουαλική κακοποίηση στον αθλητισμό αλλά και την πρόληψη. Ωστόσο, είναι ήδη σαφές ότι η σεξουαλική κακοποίηση ζει και βασιλεύει στον αθλητισμό και ότι αξίζει περισσότερη προσοχή. Όχι μόνο απο παράγοντα ή προπονητή προς αθλητή αλλά και απο συναθλητή σε συναθλητή ...και ακόμα χειρότερα απο κακοποιημένο αθλητή σε συναθλητή...
Τα ίδια φυσικά ισχύουν αντίστοιχα και στους καλλιτεχνικούς ή και πολιτικούς χώρους.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει παντού γύρω μας, σε κάθε τμήμα σε κάθε ηλικία. Μπορεί να συμβεί στον φίλο ή τη φίλη μας, στους συναδέλφους μας , στα αδέρφια μας, στα παιδιά μας.
Μπορεί να συμβαίνει ακόμα και στη γειτονιά μας που είναι μια ιδιαίτερα αθλητική και καλλιτεχνική πόλη..(ή ήταν τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα..) είναι όμως και υγιής ή ακόμα ...σιωπά σε τέτοια κρούσματα βίας και κακοποίησης? Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσουν ανοιχτά όλα τα θύματα? Μόνο έτσι θα καταπολεμηθεί ανοιχτά και ευθεία το πρόβλημα.
Μη Σιωπάτε.
Μη προστατεύετε κάθε είδους βιαστή!
Σχόλια