Εκλογικά

''Λάσπη'' με Κουκά,Ξαρχά, Μαρινάκη από την ΤΟ Νέας Δημοκρατίας της Νέας Σμύρνης

Γράφει ο Δημήτρης Πετρόπουλος

 

Στην πολιτική εκπομπή Λάσπη του διαδικτυακού τηλεοπτικού ραδιοφώνου της Νέας Σμύρνης www.nstv.gr/radiostring φιλοξενήθηκαν εκ μέρους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Γρηγόρης Μαρινάκης και τα μέλη Πέτρος Κουκάς και Κώστας Ξαρχάς.

Η συζήτηση αρχικά κινήθηκε γύρω από τις εκλογές της Δημ.Το., της προσέλευσης νεοδημοκρατών ψηφοφόρων, των υποψηφιοτήτων αλλά και του αριθμητικού αποτελέσματος σε σταυρούς.

Ο Πέτρος Κουκάς φάνηκε ικανοποιημένος από την προσέλευση, σχολιάζοντας πως, όπως και στο παρελθόν, «η προσέλευση κινήθηκε μεταξύ 300-400 μελών». Αναφερόμενος στο προηγούμενο Δ.Σ. – από το οποίο παρέλαβε προσωρινά μέχρι τις πρόσφατες εκλογές ο Γρηγόρης Μαρινάκης – το χαρακτήρισε «κλειστό κλαμπ των κ.κ. Χαραλαμπίδου, Ρόκου, Δημάκη», τριών τοπικών πολιτευτών γνωστών για την τότε πολιτική τους συμπάθεια στο Στάθη Κούπα, όποτε αυτός «θυμόταν» ότι ήταν Νέα Δημοκρατία και κατόπιν «αδείας» από το νέο του τότε πολιτικό προϊστάμενο, τον εκ ΠΑΣΟΚ ορμώμενο Δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη.

Εκτενής αναφορά έγινε στους οικονομικούς χειρισμούς των συγκεκριμένων πολιτευτών της τοπικής, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η τότε πρόεδρος Χαραλαμπίδου, με μία εκτός λογικής διαδικασίας εκλογική «τρίπλα», επικράτησε του «πολύ» συνυποψήφιού της Ανδρέα Πάγκαλη. Εδώ, καλό είναι να θυμίσουμε πως τόσο ο Ανδρέας Πάγκαλης, όσο και ο Πέτρος Κουκάς, στις εκλογές τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στηρίζουν ανοικτά – ο Πάγκαλης είναι και δημοτικός σύμβουλος – την παράταξη του Γιώργου Κουτελάκη.

Ο Κώστας Ξαρχάς, σχολιάζοντας την προσέλευση των νεοδημοκρατών στις κάλπες τόσο της Τ.Ο., όσο και κατά τη διαδικασία των εθνικών εκλογών, θεώρησε ότι η μειωμένη προσέλευση οφείλεται στη γενικότερη λογική του κομματικού μηχανισμού, αλλά και στην εξομοίωση από το 1981 και μετά των τοπικών της Νέας Δημοκρατίας με εκείνες του ΠΑΣΟΚ. «Γίναμε και εμείς μέρος του κομματικού μηχανισμού και της υποστήριξης του πελατειακού κράτους. Είμαστε και εμείς ως Τ.Ο. μέρος του προβλήματος».

Ο Κουκάς, ως παλαιότερος γνώστης των τοπικών οργανώσεων της ΝΔ στη Ν.Σμύρνη, αναφέρθηκε σε παλαιότερες λειτουργίες, σε στιγμές επιτυχίας, αλλά και στο πως συρρικνώθηκε ο αριθμός των τοπικών και των μελών τους.

Εκτενείς ήταν η συζήτηση σχετικά με την παλαιότερη τακτική επιλογής χρισμένων υποψηφίων και πως αυτή συσπείρωνε κατά το δυνατόν τοπικά τη φιλελεύθερη παράταξη.

Παράλληλα, συζητήθηκε η λογική των ανεξάρτητων τοπικών παρατάξεων με τον Πέτρο Κουκά να είναι υπέρμαχος αυτής της ανεξαρτησίας, ασχέτως εάν σε αυτήν συμμετέχουν τοπικοί πολιτευτές με κομματική ταυτότητα, όπως συμβαίνει τόσο στην παράταξη του Σταύρου Τζουλάκη, όσο και σε αυτήν του Γιώργου Κουτελάκη. Ο Ξαρχάς θεώρησε πως «σαφώς η πολιτική ιδεολογία του καθενός έχει σημασία, όταν αφορά διαχείριση οικονομικών πόρων».

Στη συνέχεια ο Κουκάς μίλησε για ανθρώπους που έβλαψαν τη ΝΔ μέσω του τρόπου που πολιτεύθηκαν στην Τ.Ο. της Ν.Σμύρνης με τους οποίους συνεργάστηκε, όπως ο ίδιος δήλωσε, διότι η άμεση σύγκρουση θα έβγαζε την Τ.Ο. εκτός στόχων. «Εφόσον ανήκεις σε ένα πολιτικό χώρο, εάν χρειαστεί, ξεκάθαρα θα πρέπει να συγκρουστείς σε επίπεδο παράταξης με σκοπό να στηρίξεις το κόμμα της ΝΔ» τόνισε ο Πέτρος Κουκάς, αντιλαμβανόμενος ότι υπάρχουν και θα υπάρξουν στιγμές που πολιτικά ο εκάστοτε δημοτικός σύμβουλος θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα τηρήσει τη γραμμή του κόμματος ή της παράταξης. Και οι τρεις φιλοξενούμενοι θεώρησαν πολιτικό και ηθικό ατόπημα τη μη συστράτευση σε δημοτικές εκλογές με υποψήφιο που φέρει χρίσμα της ΝΔ.

Το «ανύπαρκτο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» σχολίασε ο Κώστας Ξαρχάς, προσθέτοντας τον κόπο και τον πολιτικό χρόνο που χρειάζεται για να αναδειχτεί η έλλειψή του.

Τέλος, τόσο ο Πέτρος Κουκάς όσο και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Γρηγόρης Μαρινάκης μίλησαν για το αύριο της Τ.Ο. Ν.Σμύρνης υπό το νέο Δ.Σ., αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα επιδιώξουν, μαζί και με τον Κώστα Ξαρχά, να το διαφοροποιήσουν από το εχθές.

Οι τρεις καλεσμένοι ανέπτυξαν ο καθένας τις δικές του προσεγγίσεις για τα τοπικά δρώμενα και για το παρελθόν και το μέλλον της εκπροσώπησης της ΝΔ στη Ν.Σμύρνη. Είναι προφανές, πράγμα το οποίο ο Κουκάς λιγότερο και ο Ξαρχάς περισσότερο παραδέχτηκαν, πως προσωπικοί εγωισμοί, ατομικές φιλοδοξίες αλλά κυρίως το πολιτικό ανακάτεμα μελών της Τ.Ο. της ΝΔ σε ανεξάρτητες δημοτικές παρατάξεις ήταν η βασική αιτία για τη συρρίκνωση της εκπροσώπηση της φιλελεύθερης παράταξης στην πόλη, αλλά και οι προσωπικές έριδες, τις οποίες, όπως φαίνεται, ούτε ο χρόνος μπορεί να θεραπεύσει. «Μερικοί πρέπει να πάνε σπίτι τους, διότι έβλαψαν το κόμμα» είπε ο Κουκάς, πράγμα αληθές και μάλιστα αυτό συνέβη στις πρόσφατες εκλογές όπου οι κ.κ. Δημάκης, Χαραλαμπίδου, Ρόκου είναι μεταξύ άλλων κάποιοι πολιτευτές που δεν διεκδίκησαν κάποια θέση στο νέο ΔΣ. Ιδιαίτερα ο Κώστας Ξαρχάς δεν δίστασε και να μοιράσει ευθύνες και να κάνει αυτοκριτική ως Νέο Δημοκράτης , πράγμα που οι άλλοι δύο συνομιλητές απέφυγαν να πράξουν.

Παρόλα αυτά, οι διαφοροποιήσεις μεταξύ τοπικών παρατάξεων και τοπικών οργανώσεων ακόμα και σημερινών στελεχών παραμένουν, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται, ίσως βέβαια βαίνοντας συρρικνούμενο. Εδώ είναι αναγκαίο να πάρει φυσικά θέση και το ίδιο το κόμμα, θέση καταστατική, και να μην «κρύβεται» πίσω από δικαιολογίες του τύπου «αυτά συμβαίνουν σε όλους τους δήμους», θέση η οποία πιθανόν και να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Όπως είναι γνωστό οι αλλαγές αφορούν τα πολιτικά κύτταρα του κόμματος που είναι σήμερα οι Τ.Ο. που έχουν απομείνει.

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια