Πολιτιστικά

''Λαϊκός Πολιτισμός και Πανδημία'' στην εκπομπή ''Ταξειδεύοντας στον κόσμο''

Στην εκπομπή "Ταξιδεύοντας στον Κόσμο" με τον Παναγιώτη Κωνσταντινίδη του www.nstv.gr/nstvlive φιλοξενήθηκαν ο Κωνσταντίνος Τουλάτος πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Ελληνικού Συλλόγου για την Διάδοση και Διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ηγέχορος Πειραια,ο Θανάσης Λάκκας μέλος του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου " Παραδοσιακοί Δρόμοι" δάσκαλος των χορευτικών τμημάτων και ο Παπαδόπουλος Βασίλης χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών και ιδρυτής του βεστιαρίου Έανος,με θέμα : Λαϊκός Πολιτισμός και Πανδημία .

Ο κο Λάκκας έκανε μια ανασκόπηση των 15μηνών περίπου που είναι κλειστοί οι σύλλογοι και μας ανέφερε παράγοντες που επηρεασε.

1/ Αλλαγή του τρόπου αναβίωσης των έθιμων (χριστογέννων,σαρακοστής,πάσχα,τοπικών πανηγυριών), (με ελαχιστα άτομα).

2/ Υγειονομικά , υπάρξαν  μέλη που νόσησαν.

3/  Υπήρξε  μείωση των μέλων στην συμμετοχή των μαθημάτων χορού.

4/  Επίπτωση στα οικονομικά (μείωση εσόδων, αύξηση των εξόδων λόγω απλήρωτων λογαριασμών κλπ)

5/  Πολλά σωματεία δεν πρόλαβαν να κανουν αρχαιρεσίες για νέα ΔΣ  και να έχουν πρόβλημα εκπροσώπησης και λειτουργίας τους.

Ο  Κος Τουλατος μας είπε οτι το παράπονο των συλλόγων είναι οτι έχι τεθεί εγγραφως στις περιφέρειες το παραπάνω θέμα και απάντηση δεν έλαβαν. Πρότεινε την παράταση των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων για την καλή λειτουργίας τους.

Επίσης ο Κος Παππαδόπουλος ανέφερε οτι επιπτώσεις επηρέασαν εκτός  από τους χοροδιδασκάλους, και άλλους που απασχολούνται με την παράδοση όπως : μουσικοί,σκηνογράφοι,τεχνικοί ηχου και φωτισμού,κέτερινγκ,   τυπογραφοι ,άλλα και τον τουρισμό.

Συμπερασματικά για να επαναλειτουργήσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι χρειάζονται εγγράφως κατεθυνσεις από την πολιτεία για την λειτουργία τους, οικονομικά μέτρα ,όπως αναστολή πληρωμών για ένα διαστημα των πάγιων εξόδων και λογικά υγειονομικα μετρα που θα επιτρεψουν την επιστροφη των μελων με ασφαλεια στους συλλογους.

Δείτε το βίντεο

 

 

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια