Πολιτιστικά

Κωνστάντσα. Η Πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής πολυπολιτισμικότητας. 28 Μαΐου 2016

γράφει η Daniela Popescu
Κωνστάντσα– Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ της Ευρωπαϊκήςπολυπολιτισμικότητας ! 28 Μαΐου 2016 – Συρτάκι για το Βιβλίο των Ρεκόρ που ετοιμάζεται από την ΕλληνικήΚοινότητα της Ρουμανίας.
 
Οι Έλληνες από Ρουμανίααποδεικνύουνακόμα μια φορά ότι , είναι προσκολλημένοι πνευματικά στο λαό με τον οποίο αποφάσισαν να ενώσουν τη μοίρα τους.
Τι μπορούμε να πούμε για τους Έλληνες όταν τους βλέπουμε στο πλαίσιο μιας χώρας όπως η Ρουμανία ;
Οι Έλληνες ήταν ακόμη από τους αρχαία χρόνια αυτοί που έβαλαν τη βάση μιας μοντέρνας ιστορίας ,αυτοί που υποστήριξαν την πρόοδο με όλες τις κατευθυντήριες αρχές μιας αναπτυγμένης κοινωνία στο διάβα των ετών , ίσως επικρατέστερη στη περιοχή της ΜαύρηςΘάλασσας. Και είναι φυσιολογικό , έχοντας υπόψη το γεγονός ότι η θάλασσα  είναι αναπόσπαστο μέρος του ΔΝΑ των Ελλήνων και εδώ αναφέρουμε η αρχαία Τόμις ή οι πόλεις των ημερών μας , Σουλίνα , Κωνστάντσα ,Γαλάτσι και Μπραήλα, άλλα δεν μπορούμε νααποκλείουμε το σημαντικόγεγονός ότι η ΕλληνικήΕπανάστασηξεκίνησε από Ρουμανία , και το χυμένοαίμαήταντόσο των Ελλήνων όσο και των Ρουμάνων.
Τόμις , η σημερινήΚωνστάντσα , που ιδρύθηκε από τους Έλληνες εποίκους Ιονικής καταγωγής , στο δεύτερο μισό του έκτου αιώνα προ Χριστού , έγινε επίσημα στο δεύτερο αιώνα μετά Χριστών , η πρωτεύουσα του Πόντου.
 
Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι Έλληνες εποίκοι βρήκαν εδώ ένα πολυπληθέστερο λαό Γέτο-Δακών , με τους οποίους έκαναν εμπόριο , και ο πληθυσμός αυτός συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική ζωή της πόλης, ασκώντας επιρροή στη ζωή των νεοφερμένωνακόμα και στην έκφραση της Ελληνικής Γλώσσας με τοπικά γλωσσικά στοιχεία.
Επιστρέφοντας στις ημέρες μας, βλέπουμε ότι οι Έλληνες στη Ρουμανίαέχουν μια εξαιρετικήπρωτοβουλία : να δείχνουν ότι η πατρίδα της ψυχής τους, η Ελλάδα, μπορεί να τιμηθεί από οποιαδήποτε χώρα και να βρίσκονται.
Στο σημερινόπλαίσιο όπου η Ευρώπηέρχεταιαντιμέτωπη με βομβιστικές ενέργειες, με αποτρόπαιες εκδηλώσειςαπέναντι στις θρησκείες του κάθε είδους, με μίσος απέναντι σε φυλές και πολιτισμούς, εδώ στη Κωνστάντσα –Ρουμανία γεννήθηκε μια ιδέα ομαλότητας: αυτή της ενότητας μέσω χορού και το να αποδείξουμεσε ολόκληρο τονκόσμου ότι το φυσιολογικό είναι ακόμαπαρόν.
Ο Αντών Αντωνιάδης , ο πρόεδρος της ΚοινότηταςΕλπίς από τη Κωνστάντσα και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης της Ρουμανίας , ανοίγει ένα νέο κεφαλαίο στο πλαίσιο της ‘ειρήνης’ με την ιδέαδιοργάνωσης στη Κωνστάντσαμιας προσπάθειαςκατάρριψηςρεκόρ του Βιβλίου Γκίνες για έναν συγχρονισμένο χορό μιας Ελληνικής μελωδίας.
Είναι ένα μήνυμα προς όλη την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο : Στη Ρουμανία η ομαλότητα δεν μεταβάλλεται από εξτρεμισμόόποιας φύσης και να είναι αυτό … σεξουαλικό , θρησκευτικό  , εθνικό , πολιτικό … κ.τ.λ. Ο κύριοςΑντωνιάδηςέχει ως στόχο να ενώνει με τον ίδιο χορό και με το ίδιο χαμόγελο που μας φέρνουν οι ρυθμοί του Συρτάκι , τον κάθε Ρουμάνο, Έλληνα , Τούρκος ,κ.τ.λ., κάθε εθνικότητα, όλους τους πολιτικούς απογυμνωμένοι από το πολιτικό τους χρώμα , κάθε αλλόθρησκος , για μια χειραψία , αν και αυτή θα διαρκέσει 5 λεπτάόσο και ο χορός.
Η ιδέα υιοθετήθηκε αμέσως από την Ελληνική Ένωση της Ρουμανίας , της όποιας ο πρόεδρος Ντράγος  Ζισόπολο δήλωσε πολύ ευχαριστημένος , λέει ο κύριοςΑντών Αντωνιάδης , αλλά και από όλες τις ΕλληνικέςΚοινότητες της Ρουμανίας , και ακόμα περισσότερο από όλες τις εθνικέςκοινότητες οι οποίες ζουν στη περιοχή της Ντόμπροτζεα , άλλα και σε όλη τη Ρουμανία.
Δήλωσαν συμμετοχή άνθρωποι από όλες τις γωνιές του κόσμου , από τη Ιαπωνία μέχρι την Αυστραλία , ίσως αυτή η εκδήλωση περάσει ένα μήνυμα ειρήνης αλλά και ομορφιάς που προσφέρεται από τονΕλληνικό χορό και τραγούδι.
Έχοντας ειπωθεί όλα αυτά , ξεκίνησαν οι οργανωτικές προετοιμασίες , υπογραφήκαν τα έγγραφα με το ΒιβλίοΓκίνες και ορίστηκε ως ημερομηνία του γεγονότος η 28 Μαΐου 2016 .
Η επιλεγμένητοποθεσία δεν είναι τυχαία , στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας , στη παραλία Μοντέρν στη Κωνστάντσα , ως ενθύμησητόσο της αγάπης των Ελλήνων για την Θάλασσα όσο και τον σχετικισμό με την ταινίαΖορμπάς ο Έλληνας .
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από τη παραλία του Καζίνου Κωνστάντσα με μια παρέλαση παραδοσιακών και εθνικών στολών όλων των εθνών που συμμετέχουν, θα συνεχίσει και θα περάσει με υπερηφάνεια από το τουριστικό λιμάνι Τόμις και θα καταλήξει στην τοποθεσία οπού θα λάβει χώρο η εκδήλωση κατ’ αυτή , στη παραλίαΜοντέρν.
Σε αυτή τηνπαραλία όπου ο κύριοςΑντωνιάδηςελπίζει να συγκεντρώσει 5615 ανθρώπους για να καταρρίψουν το ρεκόρ του Βόλου το 2012 , άνθρωποι οι οποίοιήδημαθαίνουν και ξέρουν τα βήματα και το χορό , θα λάβειχώρο αυτό το γεγονόςκάτω από την αιγίδα και κάτω από την επιτήρηση των διαιτητών του ΒιβλίοΓκίνες , όπου οι συμμετέχοντες θα χαρούν όχι μόνο επειδή θα έχουν καταρρίψει ένα παγκόσμιο ρεκόρ , άλλα και επειδή θα έχουν αποδείξει σε έναν ολόκληρο κόσμο , κυριολεκτικά, ότι εδώ στο έδαφος της Ρουμανίας ,οι εγωισμοί , οι πολέμοι ή οι νοοτροπίες κάθε είδουςμπορούν να ‘υποτάσσονται’ με χορό και καλήδιάθεση.
Μετά από την εκδήλωση , έτσι όπως συνηθίζεταιτόσο στους Έλληνες όσο και στους Ρουμάνους , θα λάβει χώρο μια γιορτή με Ελληνική μουσική για να γιορταστεί έτσι όπως πρέπει μια νίκη.
Με λίγαλόγια , μπορεί να ειπωθεί ότι στη Ρουμανίαγίνεται να νικηθούν τα αρνητικά στοιχεία του εξτρεμισμού , του αρνητισμού  και πάνω από όλα , η οποιαδήποτε εθνικότητα , ανεξάρτητα των πεποιθήσεων , μπορεί να ζει με ειρήνη και αρμονία , και όλα αυτά με κάτι πολύ απλό , δηλαδή με χορό , μουσική , καλή διάθεση και κατανόηση .
Μπορούμε να πούμε ότι βλέπουμε ακόμα μια περίπτωση πρωτοβουλίας των πολιτών που βασίζεται μόνο στην ηθική και όχι σε πολιτική και όπου περιμένουμε όλους όσους αγαπάνε την ομαλότητα και έχουν ένα θετικό τρόποσκέψης για την πατρίδα στην οποία ζουν ή την οποία έχουν στην καρδιά τους !
Έτσι , η Ελληνική Κοινότητα της Ρουμανίας προσκαλεί όλους όσους αγαπάνε την Ελληνική μουσική να πάρουν μέρος σε αυτό το ανεπανάληπτογεγονός στη Ρουμανία στις 28 Μαΐου 2016 , μαζί σε ένα χορό της φιλίας, της εμπιστοσύνης και της ελπίδας : ΣΥΡΤΑΚΙ για το Βιβλίο των Ρεκόρ ! 

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια