Γίνε και εσύ Αντιδήμαρχος στη Νέα Σμύρνη
γράφει ο Δημήτρης Πετρόπουλος
Τις νέες αντιδημαρχίες τις διαβάσαμε πρώτα όλοι ανεπίσημα από την ηλεκτρονική έκδοση της «Φωνής της Νέας Σμύρνης».πηγή .
Όπως και να το δεί κανείς, όποιος πολίτης έχει στοιχειώδη γνώση των αιρετών της Νέας Σμύρνης, μάλλον διαβάζοντας το ενημερωτικό, λογικά θα προσπάθησε να βεβαιωθεί αν διαβάζει κάτι ''λάθος''.
Αυτό όχι φυσικά διότι τα περισσότερα ονόματα μπορεί να του ήταν λιγότερο γνωστά, αλλά διότι, με μια προσεκτικότερη ανάγνωση, απουσίαζαν ονόματα παλαιότερων και – για τις θέσεις που υπηρέτησαν – «εμπειρότερων» προσώπων. Έτσι, οι κκ Γιατζίδης, Δεληγιάννη, Κονιδάρης και Συρίγος δεν ήταν σε κάποια θέση Αντιδημάρχου με αντιμισθία η χωρίς.Χωρίς τίτλο Αντιδημάρχου και χωρίς απολαβές λοιπόν.Φυσικά και χωρίς ευθύνη;; Αυτό θα φανεί σύντομα αλλά φυσιολογικά η ευθύνη μένει. Προφανώς και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη δυσαρέσκεια, άρα συμπεραίνουμε πως έχει υπάρξει αποδοχή.
Τα ονόματα που διαβάσαμε ήταν των Δημάκη, Κούπα, Νάνου «εκ Δεξιών ορμόμενους», της Μπακαλοπούλου και της Καρυοφύλλη «περιβάλλον» Τζουλάκη με «πράσινα» χαρακτηριστικά. «3 – 2 οι εκ Δεξιών τους Πράσινους» για να κάνουμε και λίγο χιούμορ. Ισως μια "υποχρέωση" που προεκλογικά είχε αναλάβει ο Δήμαρχος για να συμπράξει πολιτικά μαζί του η παράταξη Κούπα.
Τα πρόσωπα των Νάνου και Μπακαλοπούλου, δημοσιογραφικά τουλάχιστον, δεν μας έχουν απασχολήσει τα 2 τελευταία χρόνια ούτε θετικά, ούτε αρνητικά σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι όποιες θέσεις ευθύνης είχαν μέχρι σήμερα ήταν τουλάχιστον χαμηλού προφίλ και ρόλου, ενώ οι όποιες παρουσίες τους και ο δημόσιος λόγος τους στα Δημοτικά Συμβούλια μέχρι σήμερα –δουλεύουν άλλωστε και οι δύο, χωρίς αυτό να αποτελεί βέβαια σπουδαία δικαιολογία για μια φορά το μήνα – δεν δικαιολογούν την προαγωγή και την αντιμισθία παρά μόνο ως πολιτική επιλογή Τζουλάκη. Σαν «απευθείας ανάθεση» ένα πράγμα, εντός φυσικά των αρμοδιοτήτων του Δημάρχου. Κανονικός Διορισμός όπως συμβαίνει χρόνια τώρα.
Παρ όλα αυτά πάντα τα νέα πρόσωπα, χωρίς να ξεχνάει κανείς τη μέχρι σήμερα πολιτική τους παρουσία στην πόλη, δικαιούνται χρόνο, επιείκεια και κυρίως στήριξη για να μπορέσουν να δώσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα «δείγμα γραφής».
Για τους Κούπα – παραμένει στα Οικονομικά – Δημάκη, Καριοφύλλη – αναλαβάνει την Αντιδημαρχία Πολιτισμού με πρόεδρο του Πολιτιστικού πάντα το Χατζαντουριάν – έχουμε κάνει, ειδικά για τους δύο πρώτους, εκτενείς αναφορές για τα «έργα και τις ημέρες τους» πολλά χρόνια τώρα στη Νέα Σμύρνη.
Πέραν όμως της απουσίας των «κλασσικών» και «πρωτοκλασσάτων» αιρετών της Παράταξης του Δημάρχου – δικό τους πρόβλημα φυσικά – εντύπωση προκάλεσε η απουσία Αντιδημαρχιών Κοινωνικής Πολιτικής, Αντιδημαρχίας Παιδείας, Πρασίνου καθώς και Καθαριότητας.
Φυσικά κανείς δεν θα σκεφθεί πως ο Δήμος θα καταργήσει τις υπηρεσίες του επειδή δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες Αντιδημαρχίες. Γίνεται όμως αντιληπτό πως οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να δουλέψουν και χωρίς αρμόδιους Αντιδημάρχους, όπως μας δείχνει η πρόσφατη επιλογή των νέων Αντιδημαρχιών. Γεννάται λοιπόν η ερώτηση. Μέχρι πέρσι γιατί τους είχαμε; Και τελικά το όποιο έργο τους ήταν τόσο σημαντικό που αποφασίστηκε να παύσει; Η μήπως ήταν άκοπο και ανούσιο σύμφωνα με τις νέες επιλογές προσώπων του Δημάρχου;
Οι νέες Αντιδημαρχίες, κυρίως αυτή της «Νέας Γενιάς και Καινοτομίας» (Μπακαλοπούλου) αλλά και αυτή των Νομικών Θεμάτων (Νάνου), δεν φαίνονται εύκολα να υπηρετούνται από υπάρχουσες δομές – μάλλον είναι σχεδόν εκ του μηδενόν εγχειρήματα – ενώ η Αντιδημαρχία Καθημερινότητας (Δημάκης) είναι και αυτή ένας γρίφος ως προς το τι και από ποιές υπηρεσίες θα υπηρετηθεί.
Κοινωνικά, στην πορεία μάλλον θα διαπιστώσουμε πως οι υπηρεσίες του Δήμου θα δουλεύουν στο βαθμό επιτυχίας που δούλευαν, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης Αντιδημάρχου μια και Κοινωνική Πολιτική, Παιδεία, Πράσινο και Καθαριότητα δεν έχουν Αντιδήμαρχο πιά. Διαφορετικά, η Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος θα έχουν πολιτικά αποτύχει σε αυτές τις επιλογές τους.
Οι νέοι Αντιδήμαρχοι, που μάλλον οι αρμοδιότητές τους ξεκινάνε ίσως χωρίς δημοτικές δομές, θα ζητήσουν χρόνο για να δώσουν – αν δώσουν – το όποιο δημόσιο δείγμα γραφής, σε θέσεις ευθύνης, που αν ήταν απαραίτητες θα έπρεπε να βλέπαμε τις δύο προηγούμενες χρονιές.
Είναι τελικά τόσο απλό να μην έχει ο Δήμος Αντιδημάρχους σε νευραλγικές θέσεις και αν ναι, γιατί τους είχε χρόνια και μάλιστα κάποιους με αντιμησθία;
Είναι τελικά τόσο απλό να δημιουργεί ο Δήμος νέες Αντιδημαρχίες και θέσεις ευθύνης ίσως και χωρίς αντίστοιχες δομές και μάλιστα κάποιες με αντιμησθία για ένα μόνο έτος;
Τελικά, μήπως οι θέσεις ευθύνης αιρετών – πλην ίσως πολύ λίγων συγκεκριμένων – είναι πολύ λιγότερο απαραίτητες από όσο νομίζουμε, με ότι αυτό σημαίνει και οικονομικά;
Ναι, να δωθεί χώρος στους νέους αλλά να καταλαβαίνουμε και τι είναι απαραίτητο και τι όχι.
Πολιτικά ο Δήμαρχος «ξαναμοίρασε την τράπουλα» αλλά οι «παίχτες» παλαιοί και νέοι πήραν φύλλο χωρίς δικαίωμα αλλαγής και κάποιοι είτε δεν πήραν φύλλο, είτε το αρνήθηκαν, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό το μοίρασμα για τη συνοχή της ήδη «ραγισμένης» παράταξης του Δημάρχου Τζουλάκη. Αλλο ένα πολιτικό ρίσκο του Δημάρχου που γενικά δεν είναι και ο καλύτερος σε τέτοια διαχείρηση πολιτικού ρίσκου.
Η φράση «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει φωτιά» δεν υπολογίζει ποτέ τις βραδυφλεγείς καταστάσεις που «δεν καπνίζουν».
Σχόλια