Εορτασμός ΄΄40 Χρόνια Ομακοείο Αθηνών΄΄
Γράφει η Εριέλλα Χρυσού
Το Ομακοείο Αθηνών στο πλαίσιο της μεγάλης πορείας του στο χώρο του εσωτερισμού και της Γιόγκα, πραγματοποίησε στον πολυχώρο The Cube Athens για τα 40 χρόνια λειτουργίας του, εκδήλωση με πλήθος εργαστηρίων και θεωρητικών παρουσιάσεων.
Το Ομακοείο είναι σχολή Γιόγκας και Εσωτερισμού, στην οποία διδάσκονται μαθήματα Γιόγκα, Εσωτερικής Φιλοσοφίας, Εσωτερικής Θεραπευτικής και Εναλλακτικής Θεραπευτικής και ιδρύθηκε το 1976 από το Νικόλαο Μαργιωρή, του οποίου η μνήμη τιμήθηκε στην εκδήλωση.
Η υπεύθυνη του Ομακοείου Σμάρω Κοσμάογλου, μαθήτρια και συνεργάτιδα του Νικόλαου Μαργιωρή, μίλησε στην κάμερα της διαδικτυακής τηλεόρασης της Νέας Σμύρνης www.nstv.gr για την πνευματική παρακαταθήκη που της άφησε η μαθητεία και η συνεργασία της με το δάσκαλο, αλλά και πως το Ομακοείο ακολουθεί τα πρότυπα του Πυθαγόρειου Ομακοείου, όντας ένα πνευματικό εργαστήριο όπου ο άνθρωπος μπορεί να μάθει τις αιώνιες αρχές που διέπουν τη ζωή και τον κόσμο και μέσα από πρακτικές να βελτιώσει τη ζωή και την υγεία του.
Η Ελένη Κοσσυφίδου, υπεύθυνη του Ομακοείου Π.Φαλήρου και πρόεδρος του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδος, τόνισε πως «η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ φτωχή από μεγάλες πνευματικές οντότητες» και μία από αυτές ήταν ο Νικόλαος Μαργιωρής, του οποίου η παρακαταθήκη είναι το έργο του. Σκοπός του Ομακοείου, εξήγησε, είναι η αυτογνωσία και η αυτοβελτίωση και, μέσα από πρακτικές, η ανάπτυξη αρετών και ήθους, ενώ αναφέρθηκε στα Ομακοεία τα οποία λειτουργούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Ο υπεύθυνος του Ομακοείου Τρικάλων και Θεσσαλονίκης Ηλίας Κατσιάμπας μίλησε για το Νικόλαο Μαργιωρή τονίζοντας πως «έχει υπηρετήσει τη μεταφυσική με τρόπο εκλαϊκευμένο, σοβαρό, υπεύθυνο και βαθύ». Προσπαθώντας να ακολουθήσει τα βήματα του δασκάλου του, ασχολείται και ο ίδιος με το συγγραφικό έργο, έχοντας ιδρύσει ταυτόχρονα τη σχολή «Νικολάου Μαργιωρή» στα Τρίκαλα.
Ο Δημήτριος Τσαπάρας, υπεύθυνος του Πυθαγόρειου Ομακοείου Κορυδαλλού, εξέφρασε την επιθυμία του να μεταδώσει το έργο του δασκάλου του βοηθώντας στη δημιουργία δασκάλων που με τη σειρά τους θα μεταλαμπαδεύσουν τις αρχές και τις αξίες τους «κάνοντας τη σπίθα πυρκαγιά».
Ο Κωνσταντίνος Διμελής, υπεύθυνος του Ομακοείου Πειραιά, εξήγησε πως αυτό που έχει κερδίσει και προσπαθεί να δώσει στους μαθητές του είναι «η προσπάθεια της απόκτησης της ελευθερίας της ψυχής». Θεώρησε την οικονομική κρίση ως ένα λόγο που οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για τον εσωτερισμό, καθώς, έχοντας χάσει οικονομικές αξίες, αναζητούν άλλες, πιο πραγματικές.
Τέλος, η υπεύθυνη του Ομακοείου Κορίνθου-Λουτρακίου Νίκη Φούφα τόνισε πως «ο δάσκαλος είναι η έμπνευση για το μαθητή και ο οδηγός» και έχοντας αποκτήσει γνώσεις και βιώματα θέλησε και η ίδια να τα μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές της, καθώς πάντα υπάρχει ανάγκη για εσωτερισμό και μεταφυσική.
Σχόλια