Εκλογικά

Δημοτικές εκλογές 2023: μεγάλοι νικητές του Ά γύρου Κούπας - Λαϊκή Συσπείρωση

Αναμφισβήτητα οι δημοτικές εκλογές του Ά γύρου 2023 στην Νέα Σμύρνη ήταν καθολικά και ιστορικά αδιάφορες. Πολλοί οι λόγοι με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται στους αριθμούς συμμετοχής.

Στις δημοτικές εκλογές 2019 τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν περίπου 32.600 και με τους ίδιους περίπου εγγεγραμμένους το 2023 η έγκυρη συμμετοχή έπεσε στους 24.700. Αυτό σημαίνει ότι επιπλεόν της ιστορικής αποχής περίπου 7.900 ψηφοφόροι δεν προσήλθαν στις κάλπες, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα σε όλες τις παρατάξεις πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, που είδε αύξηση στους απόλυτους αριθμούς, ότι δεν είναι ευχαριστημένοι ή ακόμα χειρότερα, αδιάφοροι.

Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Συσπείρωση έλαβε από 1.951 ψηφοδέλτια το 2019, 2.101 τελικά η 151 περισσότερα και από ό,τι υπολογίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης δεν ήταν παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ αλλά συμπολίτες που είτε ψηφίσαν διαμαρτυρόμενοι είτε εκτίμησαν την κοινωνική στάση των στελεχών της Λαϊκής Συσπείρωσης σε ζητήματα όπως τα σχολεία της Νέας Σμύρνης (προκάτ, Εστία, κλείσιμο 6ου νηπιαγωγείου κτλ).

Από την άλλη, πέραν της μείωσης των ποσοστών όλων των υπολοίπων παρατάξεων, η πολιτική μούντζα φάνηκε στην σταυροδοσία σχεδόν κάθε υποψηφίου που είχε ξανασυμμετέχει σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ένας από αυτούς είναι και ο Κούπας, ο οποίος από 934 σταυρούς το 2019 με την παράταξη του Τζουλάκη, έλαβε το 2023613 σταυρούς σε, αμιγώς όπως προσπάθησαν να περάσουν στην κοινωνία, "δεξιό" ψηφοδέλτιο. Αυτό μεταφράζεται και σε 32% μείωση αφού και ο Κούπας ως Φυσικος επιστήμονας αρέσκεται στην μέτρηση ποσοστών. 

Η επιτυχία όμως του Κούπα, ο οποίος είναι και ο ουσιαστικός επικεφαλής της παράταξης Νάνου, είναι να καταφέρει να φέρει εφέτος την παράταξή "του" στον ΄Β γύρο των δημοτικών εκλογών καταφέρνοντας να πιάσει το ταβάνι της ΄Β Κυριακής του 2010 όταν ήταν ο ίδιος επικεφαλής της δεξιάς παράταξης με αντάρτη τον Στέφο. Συγκεκριμένα, η παράταξη Νάνου (Κούπα) έλαβε 6.618 ψηφοδέλτια το 2023 και το 2010 την 'Β Κυριακή η παράταξη Κούπας (σκέτο) έλαβε 6.106. Να σημειωθεί ότι τα έγκυρα της Ά Κυριακής 2010 ήταν στο επίπεδο του 2023. 

Αυτό που αναμένεται είναι ότι οριακά η "δέξια" παράταξη μπορεί να συγκεντρώσει άλλα 2.000 ψηφοδέλτια αν ο ήλος γίνει μπλε.

 

Share this Post:

Συντάκτης Πέτρος Περιμένης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια