Κοινωνία

Δείτε τα μέτρα αυξημένης προστασίας από τις Τράπεζες για όλους μας

Πρόκειται για συναλλαγές που, αν προ εποχής κορονοϊού, τις έκανε κανείς στο κατάστημα, ρίσκαρε απλώς να περιμένει στην ουρά ή έστω καθιστός, χάνοντας χρόνο. Βεβαίως, προ κορονοϊού, η επίσκεψη στο τραπεζικό κατάστημα ήταν και μια ευκαιρία για κοινωνικές επαφές, καθημερινή βόλτα και για πολλά άλλα.

Σήμερα όλα αυτά έχουν αλλάξει. Η άσκοπη βόλτα στην τράπεζα και ο συγχρωτισμός απειλούν τη ζωή τη δική μας και των άλλων. Και όπως ο κορονοϊός, μας μαθαίνει - στον 21ο αιώνα! – ότι (και πώς) πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας, έτσι απαιτείται να μάθουμε να λειτουργούμε με κοινή λογική, ατομική και συλλογική ευθύνη, σεβασμό στον εαυτό μας και τους άλλους. Αυτά απαιτούνται περισσότερο από ποτέ σε μια συγκυρία που απειλούνται ανθρώπινες ζωές και που κάποιοι δεν μένουν στο σπίτι, δουλεύοντας για να συνεχιστεί ομαλά η κανονικότητα – κεκλεισμένων των θυρών – των υπολοίπων.

Στις τράπεζες, που λειτουργούν σαν την "καρδιά" στον οργανισμό της Οικονομίας, χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις επάλξεις. Οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Πληροφορικής και Τεχνολογίας δουλεύουν νυχθημερόν, καταβάλλοντας υπερπροσπάθεια ώστε τα συστήματα να συνεχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά. Οι εργαζόμενοι στο δίκτυο καταστημάτων που έρχονται σε επαφή με το κοινό, εργάζονται επίσης σε δύσκολες συνθήκες.

Τη δουλειά όλων αυτών των εργαζόμενων, ακριβώς όπως ισχύει, ειδικά αυτή την περίοδο, για γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στα σούπερ - μάρκετ, οφείλουμε να σεβαστούμε, σεβόμενοι τις οδηγίες της Πολιτείας για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού. 

Προγραμματίζουμε λοιπόν τις ανάγκες μας και για όποια συναλλαγή υπάρχει τρόπος να γίνει από απόσταση, δεν πηγαίνουμε στο κατάστημα.

Ποιες συναλλαγές γίνονται υποχρεωτικά από απόσταση

Τι μας λένε, λοιπόν, οι τράπεζες; Όλες οι συναλλαγές είναι ελεύθερες. Δεν ζούμε στην εποχή των capital controls όπου υπήρχαν όρια στις αναλήψεις. Τα αυξημένα μέτρα, όμως, για την προστασία της δημόσιας υγείας, επιβάλλουν όρια στη φυσική παρουσία στο κατάστημα. 

Ειδικότερα:

1. Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ. Προφανώς, το όριο των 400 ευρώ δεν σημαίνει ότι τόσα μόνο, μπορεί να σηκώσει από τον λογαριασμό του κάποιος. Μπορεί να σηκώσει όσα επιθυμεί. Όμως, για ποσά μέχρι 400 ευρώ, δεν μπορεί να απευθυνθεί στον ταμία, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να ελαχιστοποιηθούν οι ανθρώπινες επαφές και ο κίνδυνος μεταδοτικότητας του κορονοϊού. 

Η χορήγηση καρτών, αλλά και κωδικών e-banking, καθώς και η χρήση αυτών, είναι, ειδικά αυτόν τον καιρό, κάτι που οι τράπεζες παρέχουν στους πελάτες τους περισσότερο άμεσα από ποτέ, προκειμένου να μην διαταραχθεί καθόλου η δυνατότητα διεκπεραίωσης των συναλλαγών τους. 

2.    Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ θα πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας. Περισσότερο από ποτέ σήμερα, πρέπει να αποφεύγονται οι συναλλαγές με μετρητά. Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα είναι οι καλύτεροι μεταφορείς μικροβίων. "Το χρήμα βρωμάει" και αυτό δεν λέγεται σήμερα με την ηθική του διάσταση. 

3.    Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ.) θα εξοφλούνται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS). Στο Δίκτυο Καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο. Όπως ακριβώς δεν πάμε να στηθούμε στην ουρά της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ κ.ο.κ. για να πληρώσουμε τον λογαριασμό, το ίδιο, πόσω μάλλον, ισχύει για το τραπεζικό κατάστημα. 

4.    Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) θα πραγματοποιείται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα γίνονται στο Δίκτυο Καταστημάτων. Τουλάχιστον σουρεαλιστικό ακούγεται να θέλει να πάει κάποιος σήμερα στην τράπεζα για ενημέρωση βιβλιαρίου, αγνοώντας τον κίνδυνο  που αναλαμβάνει με την διασπορά του κορονοϊού…

Για όλες τις παραπάνω συναλλαγές, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών συστήνει στους συναλλασσόμενους να αξιοποιήσουν τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς τους και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της τράπεζας συνεργασίας τους.

πηγή https://www.capital.gr/oikonomia/3440407/trapezes-den-epiballoume-capital-controls-alla-metra-auximenis-prostasias-kai-koinis-logikis

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια