''Δάσκαλε που δίδασκες'' με την μεταφράστρια Χρυσούλα Δημοπούλου
γράφει ο Δημήτρης Κράλογλου
Μια ιδιαίτερα one of a kind θηλυκού γένους φυσιογνωμία βρέθηκε τούτη τη φορά στο στούντιο της εκπομπής μας. Μια μορφή που συνταιριάζει τη μετάφραση,την οδήγηση ταξί και το μεγάλωμα ενός εφήβου με εξίσου έντονη προσωπικότητα. Η Χρυσούλα Δημοπούλου, εκτός από μια ιδανική μητέρα και μια ευσυνείδητη επαγγελματίας είναι και μια μοναδική “πένα” που καταγράφει με απίστευτα αυθεντικό και άμεσο τρόπο τα όσα της συμβαίνουν ενώ κρατάει το τιμόνι.
Η μετάφραση είναι μια επαγγελματική ασχολία που ,ειδικά τώρα,δεν αποφέρει καρπούς, και σε αυτό έχει βάλει κομματάκι το χεράκι της και η τεχνολογία. Η επιλογή της επαγγελματικής οδήγησης έγινε για να μπορεί να ρυθμίζει η ίδια τον τα αποθέματα του χρόνου και της ενέργειας της. Η οδήγηση,άλλωστε, η παρατήρηση των ανθρώπων γύρω της , η αίσθηση της ελευθερίας και του φευγιού ανήκουν σ' αυτά που της αρέσουν και την βοηθού να αποδράσει από τη μοναχικότητα του μεταφραστή..
Η επαφή με τους πελάτες λίγο πολύ...η αναμενόμενη. Αλλού νεύρα,αλλού τσίτα,αλλού ακατάσχετη πολυλογία,αλλού κήρυγμα κι αλλού πάλι “μοναδικές πληροφορίες”.Οι ερωτήσεις κι αυτές γραφικά κλισεδιάρικες: “Δικό σου είναι το ταξί;”....”είσαι παντρεμένη;”.Οι ατάκες μεταξύ συγκαλυμμένου σεξισμού, ιλαρού πνευματισμού και αρχέγονου πρωτογωνισμού. Και βέβαια αυτό είναι το λιγότερο από όσα πρέπει να υποστεί μιας και οι διαφόρων προελεύσεων μυρωδιές από τη γκάμα των επιβατών της δεσπόζουν καθημερινό στο χώρο του ταξί.
Το μοντέλο του μέσου Νεοέλληνα είναι κατά τη Χρυσούλα υπαρκτό και μπορεί να αναγνωριστεί από την ημιμάθεια,την ήσσονα προσπάθεια την ελλιπή μόρφωση και τον ξερολισμό του.
Η αρνητική κριτική που έχει δεχτεί και δέχεται το επάγγελμα αυτό είναι ως ένα μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη, μιας και το συγκεκριμένο “σινάφι” έχει δώσει πολλά δικαιώματα με το τρόπο που αντιλαμβάνεται πως πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και μεγάλη προκατάληψη από πλευράς κοινού,η οποία εκφράζεται με γενικεύσεις του στυλ “όλοι οι ταξιτζήδες”.
Ο συναγωνισμός και η αξιολόγηση έχουν ήδη βοηθήσει ήση και θα θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στην αναβάθμιση του επαγγέλματος ,επομένως κατά της καλεσμένη μας δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν “κλειστά”επαγγέλματα.
Το πιο ιδιαίτερο μέρος της εκπομπής ήταν όταν η Χρυσούλα διάβασε τις μοναδικές road ιστορίες που έχει γράψει από στιγμιότυπα καθημερινής ...αφασίας. Τις ιστορίες αυτές μπορείτε να τις βρείτε στην ιστοσελίδα που γράφει (www.amagi.gr)
Σχόλια