COVID#19: Ένσταση για πρόστιμα 300 ευρώ: Πώς, που, πότε γίνεται-Πώς πληρώνεται-Τα βήματα
Έλεγχοι από κλιμάκια ΕΛ.ΑΣ και άλλων φορέων πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα σχετικά με μέτρα κατά του κορωνοϊού, ωστόσο, εάν κάποιος πολίτης, στον οποίο βεβαιωθεί παράβαση, θεωρεί ότι του επιβλήθηκε άδικα κάποιο από τα πρόστιμα έχει το δικαίωμα να υποβάλει τις αντιρρήσεις του και να κάνει ένσταση.
Η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων-ενστάσεων για πρόστιμα
Υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων από τον ενδιαφερόμενο πολίτη εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας.
Που υποβάλλετε τις ενστάσεις σας
Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει εγγράφως τις αντιρρήσεις του στον Προϊστάμενο της υπηρεσίας ή της αρχής στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση.
Ο τρόπος υποβολής των ενστάσεων
Η υποβολή των αντιρρήσεων πραγματοποιείται, όπως επεσήμανε, η Ιωάννα Ροτζιώκου, Αστυνόμος Β', Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, μόνο ηλεκτρονικά, στη σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση που αναγράφεται υποχρεωτικά στο έντυπο της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας.
Ποια είναι η διαδικασία αφού υποβάλλετε την ένσταση
Με απόφαση του Προϊσταμένου της υπηρεσίας ή της αρχής, συγκροτείται τριμελής επιτροπή η οποία εξετάζει εντός δύο(2) ημερών τις αντιρρήσεις και με αιτιολογημένη αναφορά για τα συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία, τις αποδέχεται ή τις απορρίπτει (εξαίρεση αποτελούν οι Υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , όπου εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας).
Αν οι αντιρρήσεις σας γίνουν δεκτές το πρόστιμο παραγράφεται, όπως ανέφερε, η Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, κα Ροτζιώκου.
Ωστόσο, αν οι υποβληθείσες αντιρρήσεις απορριφθούν, επικυρώνονται οι ήδη επιβληθείσες διοικητικές πράξεις (διοικητικό πρόστιμο και αναστολή λειτουργίας, όπου προβλέπεται) από τον Προϊστάμενο της υπηρεσίας ή αρχής, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση.
Πότε, πώς και που εξοφλείται το πρόστιμο εάν δεν υποβληθούν αντιρρήσεις ή υποβληθείσες δεν γίνουν δεκτές
Σε περίπτωση που ο πολίτης στον οποίο βεβαιώθηκε η παράβαση δεν υποβάλει αντιρρήσεις ή υποβληθείσες δεν γίνουν δεκτές τότε, το πρόστιμο εξοφλείται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου (e- παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που εκδίδεται είτε απευθείας από την ιστοσελίδα (Φορέας Ελληνικό Δημόσιο/ Οριζόντια Παράβολα), είτε από τις τράπεζες, είτε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), είτε από τη Δ.Ο.Υ.
Επιπλέον, αντίγραφο του παραστατικού εξόφλησης αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση της υπηρεσίας που αναγράφεται στο Έντυπο Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας για την υποβολή αντιρρήσεων.
Τι συμβαίνει αν δεν πληρωθεί το πρόστιμο εμπρόθεσμα
Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του προστίμου, τότε αυτό αποστέλλεται από τις αρμόδιες αρχές εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας στη Δ.Ο.Υ. κατοικίας του παραβάτη προκειμένου να βεβαιωθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Γι’ αυτό μεταξύ των στοιχείων που καταγράφονται στην παράβαση είναι και το ΑΦΜ όπως φαίνεται και στο υπόδειγμα πράξης επιβολής προστίμου και αναστολής λειτουργίας.
Ποιοι φορείς κάνουν ελέγχους και μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα εκτός από την ΕΛ.ΑΣ
Φορείς Ελέγχου:
• ΕΛ.ΑΣ
• Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.)
• Υγειονομικές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού
• Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων
• Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους
• Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή
• Εθνική Αρχή Διαφάνειας
ρεπορτάζ της Αννας Μαρούλη
Σχόλια