Δημοτικά

Το λογότυπο του Δήμου Νέας Σμύρνης και η ιστορία του

Τι συμβολίζει το λογότυπο του Δήμου Νέας Σμύρνης, εξηγεί η δημοτική αρχή με ανάρτηση της.

ΚείμενοΧρήστος Ράπτης

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης με μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση του, εξηγεί σε όλους τι συμβολίζει το λογότυπο του Δήμου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανάρτηση, ο Δήμος προτίθεται να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στη ιστορία της πόλης. Πρόκειται σαφώς για μια καινοτόμα προσέγγιση του Δήμου που αναμένεται να αποσπάσει θετικά σχόλια.

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης αναφέρει στην ανάρτηση του:

«Επειδή τα συναντάμε καθημερινά αλλά αγνοούμε βασικά στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ξεκινάμε ένα ταξίδι στην ιστορία της πόλης μας μέσα από τα έργα τέχνης που την κοσμούν.

Η αρχή γίνεται με το λογότυπο του Δήμου μας, το οποίο είναι φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Βάσο Καπάνταη.

Έχει σχήμα κύκλου με εσωτερική περιφέρεια, μέσα στην οποία εμφανίζονται:

α) στο άνω μέρος του κύκλου το όνομα της πόλης ΣΜΥΡΝΗ,

β) κάτω από το όνομα απεικόνιση σπασμένου κιονόκρανου, ιωνικού ρυθμού, που συμβολίζει ότι ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στα παράλια της Ιωνίας έμεινε πίσω με την καταστροφή του ’22 και μεταφορικά ότι η ζωή των Ελλήνων της Ιωνίας κόπηκε στα δύο,

γ) αριστερά απεικόνιση του φυτού δάφνη, που συμβολίζει ότι ο πολιτισμός των προσφύγων του ’22 δοξάστηκε στη νέα του γενέτειρα, τη Νέα Σμύρνη,

δ) στο κάτω μέρος του κύκλου και εντός της εσωτερικής περιφέρειας απεικονίζονται τρία δελφίνια, τα οποία αποτελούν οικογένεια (πατέρας, μητέρα και παιδί) και συμβολίζουν τις οικογένειες των προσφύγων που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους και πέρασαν, μέσω του Αιγαίου, στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Το σχέδιο είναι μέσα σε τετράγωνο περίγραμμα, χρώματος κεραμιδί, που είναι το χρώμα του πολιτισμού, και στο κάτω μέρος του πλαισίου αναγράφεται με χρυσά γράμματα «ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ».

 

Share this Post:

Συντάκτης Πέτρος Περιμένης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια