Δημοτικά

Συρίγος: έχασε την ημερομηνία μείωσης των αντικειμενιών αξιών θα πληρώνει περισσότερα ο Νεοσμυρνιώτης

Από την αρχή του 2022 αρκετοί δήμοι έχουν καταγγείλει την κίνηση της κυβέρνησης της ΝΔ να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες. Σε απάντηση η κυβέρνηση κάλεσε τους δήμους να κάνουν εισηγήσεις μείωσης. Η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 31/12/2022, ενώ πήρε παράταση μέχρι τις 20/1/2023.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Στροφή, Θέμης Παυλόπουλος έθεσε το ερώτημα έγκαιρα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νέας Σμύρνης στις 29/10/2022 στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών, Πολύδωρο Συρίγο.

Έπειτα η Ένωση Συντακτών με πρωτοκολλημένο ερώτημα προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων Αλέξανδρο Ζαβό, την Υπηρεσία Οικονομικών και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών επανέλαβε το ερώτημα επισημαίνοντας το κατεπείγον της απάντησης και των ενεργειών που χρειάζεται να κάνει ο δήμος Νέας Σμύρνης.

Ουσιαστικά το μόνο που χρειαζόταν ήταν να γίνει εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο με μειωμένες αντικειμενικές αξίες για να αποστελεί στο αρμόδιο υπουργείο, κάτι που δύσκολα οι δημοτικές παρατάξεις θα καταψήφιζαν.

Τέτοια εισήγηση δεν έγινε ποτέ και οι αυξημένες αντικειμενικές αξίες παραμένουν στην Νέα Σμύρνη. Παρόλα αυτά ο δήμος Καλλιθέας και ο δήμος Αθηναιών έχουν κάνει τις σχετικές εισηγήσεις

Να σημειωθεί ότι οι μείωση αντικειμενικών αξιών επηρεάζουν 19 φόρους και τέλη

1) Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

2) Ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή.

3) Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, που υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.

4) Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.

5) Ο φόρος διανομής ακινήτων.

6) Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ έως 0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

7) Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).

8) Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια.

9) Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

10) Ο φόρος δωρεάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ και συντελεστή 10% για δωρεές προς συζύγους, τέκνα ή εγγόνια, με αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστές 5%-20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δεύτερου βαθμού και με αφορολόγητο όριο 6.000 ευρώ και συντελεστές 20% έως 40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς.

11) Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ και συντελεστή 10% πάνω από το όριο αυτό.

12) Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές 1% έως 10% πάνω από το όριο αυτό και με αφορολόγητα και συντελεστές όμοια με του φόρου δωρεάς για τις λοιπές κατηγορίες συγγενών.

13) Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

14) Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων.

15) Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

16) Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.

17) Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρίες ακινήτων.

18) Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φυσικών προσώπων.

19) Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.

Gallery

Share this Post:

Συντάκτης Πέτρος Περιμένης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια