Δημοτικά

Σύλλογος εκπαιδευτικών Ν. Σμύρνης & ΕΛΜΕ για καθαρίστριεςσχολείων: Kαμιά πίστωση χρόνου

H ανακοίνωση:

ΕΛΜΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ –ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ- ΜΟΣΧΑΤΟΥ και ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Και ο κορονοϊός ήρθε στη γειτονιά μας!

Κρούσμα σε εκπαιδευτικό στο 7ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης, που βρίσκεται το τεράστιο συγκρότημα σχολείων του ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ, στο οποίο υπάρχουν και δημοτικά και νηπιαγωγεία της Νέας Σμύρνης (και του Αγ. Δημητρίου). Το Γυμνάσιο έκλεισε μόνο για 7 ημέρες!

Ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου 2020, το Υπουργείο Παιδείας και ο Δήμος Νέας Σμύρνης μοίραζαν τις – τεράστιες-μάσκες και τα – λιλιπούτεια – παγουρίνα για να ξορκίσουν το κακό… ξέχασαν πως καλό θα ήταν να έχουμε και καθαρίστριες/ες στα σχολεία!

Η κυβέρνηση μέσα στην περίοδο της πανδημίας ακολούθησε και στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας των σχολείων τον δρόμο της εγκατάλειψης. Αντί να προσλάβει επαρκές μόνιμο προσωπικό, επέλεξε να προσλάβει προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ως τον Ιούνιο του 2021), σε αριθμό πολύ κατώτερο από αυτό που απαιτείται ώστε να υπηρετηθούν οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

 Στο Δήμο Νέας Σμύρνης οι προσλήψεις που έγιναν, αφορούν 39 άτομα: 21 άτομα με σύμβαση πλήρους απασχόλησης (6,5 ώρες) και 18 με σύμβαση μερικής απασχόλησης (3 ώρες). Μαζί με περίπου 10 μόνιμες καθαρίστριες που προϋπήρχαν, παλεύουν για να καλύψουν τις ανάγκες σε καθαριότητα στα σχολεία και της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης!!! Δηλαδή, τα 10 Δημοτικά Σχολεία, τα 11 Νηπιαγωγεία, τα 9 Γυμνάσια τα 8 Λύκεια και τα 2 ΕΠΑΛ της πόλης μας!  

Όμως αυτό είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ. Για να καθαρίζονται τα σχολεία με τους (αναγκαίους) όρους του ΕΟΔΥ (απολύμανση των θρανίων/τουαλετών κ.λπ. δυο φορές στη διάρκεια του πρωινού προγράμματος, αντίστοιχα στο ολοήμερο και μετά τη λήξη των σχολείων) απαιτείται πλήρης κάλυψη με προσωπικό καθαριότητας σε δύο βάρδιες. 

Τα σχολικά συγκροτήματα των Σχολείων της Νέας Σμύρνης είναι υπερμεγέθη. Τα τμήματα στην πλειοψηφία τους, είναι 25αρια. Τα κτίρια είναι τεράστια. Είναι αδύνατον να τηρούνται τα αναγκαία πρωτόκολλα του ΕΟΔΔΥ, με τις φιλότιμες προσπάθειες μιας 6ωρης και μιας τρίωρης καθαρίστριας. 

Τα Νηπιαγωγεία μας, με τις ιδιαίτερες ανάγκες της μικρής και ευαίσθητης ηλικίας,  χρειάζονται πλήρη κάλυψη του ωραρίου λειτουργίας τους 8 πμ με 4 μμ με προσωπικό καθαριότητας και όχι μπαλώματα δίωρης καθαριότητας με ό,τι περισσεύει. 

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης ρίχνει το μπαλάκι στο Υπουργείο, και αντιστρόφως…Το Υπουργείο λέει αν θέλετε μπορείτε να μετατρέψετε τις μειωμένου ωραρίου σε πλήρους, ο Δήμος λέει δεν έχουμε χρήματα για καθαρίστριες, μπορούμε να δώσουμε μόνο μερικές υπερωρίες.. Μπαλάκι η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών!

Δε  μπορεί να υπάρχει καμιά πίστωση χρόνου!

Ιδιαίτερα μετά το πρώτο κρούσμα στο 7ο Γυμνάσιο, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, ο Δήμος Νέας Σμύρνης να λύσει το πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων!

· ΠΛΗΡΗΣ κάλυψη με επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων δηλαδή οπωσδήποτε στο διάστημα 8 πμ με 4 μμ. Τουλάχιστον ΔΥΟ καθαρίστριες/ες πλήρους ωραρίου ή μόνιμες/οι σε κάθε σχολείο. Τουλάχιστον ΜΙΑ καθαρίστρια/ης πλήρους ωραρίου ή μόνιμη/ος σε κάθε νηπιαγωγείο.

· Να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος στη μετατροπή των συμβάσεων των καθαριστριών/των μειωμένου ωραρίου σε πλήρους.

· Κάλυψη όλων των σχολείων με αντισηπτικά μέσα, μάσκες. Πρόσληψη τραπεζοκόμων. Εξασφάλιση κονδυλίων στις Σχολικές Επιτροπές για την διαρκή προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, ιδιαίτερα για τους Υπεύθυνους covid19 των Σχολείων, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.).

·  Πρόσληψη νοσηλευτών/τριων για όλα τα σχολεία για να αναλάβουν υπεύθυνοι covid19. 

·  Μονιμοποίηση όλων των καθαριστών/τριων στην σχολική καθαριότητα χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τη σταθερή κάλυψη των αυξημένων αναγκών των σχολείων.

Επιπλέον, με αφορμή το κρούσμα στο 7ο Γυμνάσιο, τονίζουμε ότι:

·  Με συναίσθηση ότι η πανδημία είναι σε ανοδική τροχιά, ο Δήμος Νέας Σμύρνης πρέπει να «βάλει το χέρι στην τσέπη» να στηρίξει την υγεία των κατοίκων του.

· Σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες υγείας να απαιτήσει την παραμονή ενός κινητού συνεργείου του ΕΟΔΥ στην περιοχή το οποίο να κάνει ιχνηλάτηση και δωρεάν τεστ κορονοϊού σε όλους τους καθηγητές του σχολείου, τους μαθητές και το λοιπό προσωπικό του συγκεκριμένου σχολείου.

· Να αξιοποιήσει τη δομή του Δημοτικού Ιατρείου για διαρκή διεξαγωγή δωρεάν τεστ στον πληθυσμό της Νέας Σμύρνης, όπου υπάρχει ανάγκη.

·  Να διευκολύνει τα σχολεία που θα βρεθούν σε ανάλογη κατάσταση και όχι να επιτείνεται η αγωνία, η διασπορά και μόνο όποιος έχει χρήματα να μπορεί να καταφύγει σε ιδιώτες για το εμπορεύσιμο είδος-τεστ, που, επιπλέον, σε καιρούς οικονομικής κρίσης είναι απαράδεκτα  υπερτιμολογημένο.

· Να απαιτήσουμε όλοι μαζί από το ΥΠΑΙΘ να αναλάβει σοβαρά τις ευθύνες του απέναντι στα σχολεία και την ελληνική κοινωνία θωρακίζοντας τα πραγματικά απέναντι στον κορονοϊό, αραιώνοντας σε άμεση συνεργασία και με τους δήμους τα τμήματα όσο γίνεται περισσότερο, διασφαλίζοντας τα επαρκή μέτρα υγιεινής  (υλικό και προσωπικό καθαριότητας) που το κάθε σχολείο χρειάζεται κι όχι να αυτοεξευτελίζεται με συνεχείς “αστοχίες υλικού” με τις ολοπρόσωπες μάσκες του Βουκεφάλα για τις οποίες διατέθηκαν 6,5 εκατ. ευρώ των φορολογουμένων πολιτών.

 Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να καταγράψουν άμεσα τις ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας και να στείλουν έγγραφη διαμαρτυρία προς το Δήμο Νέας Σμύρνης, τη Δ Διεύθυνση ΠΕ και ΔΕ αντίστοιχα  και το Υπουργείο Παιδείας δηλώνοντας ότι την ευθύνη της λειτουργίας με πλημμελή καθαριότητα την έχουν οι παραπάνω.

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και την Ένωση Γονέων, να απαιτήσουμε επαρκή καθαριότητα στα σχολεία για να είναι δυνατόν να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔ

Καλούμε τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να παρέμβουν με αποφασιστικό τρόπο για την εξασφάλιση επαρκούς καθαριότητας στα σχολεία. 

Κοινοποιήστε:

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια