Κοινωνία

Σώπα, όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες #metoonotanymore

                              Σώπα, όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες #metoonotanymore

γράφει η Ιωάννα Τρίγκα -δημοσιογράφος,Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Και έφτασε η στιγμή όπου η αρχή στέκει αδύνατη να πράξει όσα επιβάλλει η αξία.Στη γαλανόλευκηχώραόπου οι ιδέες του Διαφωτισμούάργησαν σχεδόν έναν αιώνα,ο Διαφωτισμός της ψυχής αναδύθηκεμόλις σήμερα, μέσω δύο βασικών πολιτιστικών πυλώνων της.Αθλητισμός και θέατρο ενώνουν τις δυνάμεις τουςκαι στην εποχή της υποχρεωτικής μάσκας το ορμητικό κύμαξεσκεπάζει μασκοφόρους που με το σκοτάδι τουςαμαύρωσαν τη λάμψη της καλλιτεχνίας και της ανθρωπιάς.

Ο κύβος ερρίφθημε τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου περί σεξουαλικής κακοποίησης να αποτελούν το λιθαράκι που μπήκε στη σωστή θέση την κατάλληλη στιγμή. Στο άκουσμα των γεγονότων μείναμε έκπληκτοι ωσάν να ήταν πρώτη φορά που ακούμε παρόμοια περιστατικά.Αποτυχημένοι θεατρινισμοί! Μαζί με τις καταγγελίες αναβίωσε ένα κίνημα,ξεχασμένο μεν με εξέχουσα σημασία δε. Το κίνημα με το hashtagmetoo ήρθε σαν θύελλα να αναλάβει τα σκήπτρα της σοβαρής κατάστασης,η οποίααποσιωπείται εσκεμμένα.

 Μετρώντας ήδη 15 χρόνια από τη δημιουργία, η φράση-ταγός του κινήματος-MeToo αποτέλεσε εύρημα της ακτιβίστριας και πρώην θύματος σεξουαλικής κακοποίησης TaranaBurke.Σκοπός του υπήρξε η ώθηση του γυναικείου φύλου να σπάσει τη σιωπή του τολμώντας να ονοματίσει κακοποιητικές πράξεις σεξουαλικού περιεχομένου με επίκεντρο το εργασιακό περιβάλλον. Κάποια ζητήματα βέβαια δε βρίσκουν άμεσα πρόσφορο έδαφος. Απαιτούν χώρο και χρόνο. Άλλωστε είναι γνωστό πως οι επιτυχημένες επαναστάσεις πρέπει να γίνονται την κατάλληλη στιγμή, ειδάλλως καταλήγουν σε φιάσκο.

Το διαδίκτυο και τα socialmediaαπέδειξαν για ακόμη μία φορά την ισχύ τους, όπου τον Οκτώβριο του 2017 οι NewYorkTimesαναλαμβάνουν δράση, δακτυλοδεικτώντας τον πάλαι ποτέ ισχυρόκινηματογραφικό επιχειρηματία του Hollywood, HarveyWeinstein για σωρεία γενετήσιων πράξεων. Ο μήνας Οκτώβριος χάραξε στην υπόληψή μας το πολυπόθητο γράμμα ‘’ΜΗ’’ που απουσιάζει από τη γραμματοσειρά του. Τον μήνα Οκτώβριο που η χώρα μας γιορτάζει το ΟΧΙ, θυμίζοντάς μας πόσο σημαντική είναι η αντίσταση στον κατακτητή, ακούστηκε ένα παγκόσμιο ΟΧΙ ενάντια στην εκμετάλλευση της ανθρώπινης φύσης με όπλοτη θέση ισχύος.

Toκίνημα #metoo αποτέλεσε την πρώτη δυνατή γροθιά στην οφθαλμαπάτη μεταξύ ηθικής και αρχής. Ωστόσο δε θα μπορούσε να καρποφορήσει στα ελληνικά μονοπάτια. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της φυλετικής ταύτισης που ενσαρκώνει ως θύματα μόνο το γυναικείο φύλο. Στην περίπτωσή μας όμως οι άντρες έρχονται να αποδείξουν ότι, μπορεί να μην υπάρχει ουσιαστική ισότητα μεταξύ των φύλων, αυτό όμως δεν εγγυάται την προνομιακή κοινωνική θέσητους.

Εντός ολίγων ημερών, η φράση παραχώρησε τη θέση της στοελληνοπρεπές #είμαστεόλοιμαζί το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιαςάρρηκτηςαλυσίδαςαλληλοϋποστήριξης μεταξύ θυμάτων και μη. Το ‘’Είμαστε Όλοι Μαζί ήρθε για να πατάξει την εκμετάλλευση που επιφέρει ο διαχωρισμός των δύο φύλων για μερικούς μισαλλόδοξους που ξέχασαν να γυρίσουν τα ημερολόγια κάποιες δεκαετίες μπροστά.

Και αν αναρωτιέστε πώς φτάσαμε να θεοποιούμε απανθρώπους, η απάντηση βρίσκεται κρυμμένη σε διαστρεβλωμένες αξίες μιας πεπαλαιωμένης εποχής.Στο πρόσωπο των θυτών ταυτίσαμε έναν εγωκεντρισμό με απόηχο το προνόμιο του θαυμασμού. Στην τωρινή εποχή, η εξαθλίωση του εγώ επιτάσσει την ηθική δικαίωση για να μας αφυπνίσει από τη λήθη ιδανικών σε μια κοινωνία φτιαγμένη από άνισους για δυνατούς που ακόμη παλεύει με τον εαυτό της.

Το 2021 ήρθε να αναβιώσει το πνεύμα αναγέννησης των 200 ετών που μας χωρίζουν από την καθυπόταξη και την σιωπή. Το δικαστήριο της ζωής απεφάνθη και το πλήρωμα του χρόνου έφτασε για όλους εκείνους που ψάχνανε να βρουν το φως, όπως οι άνθρωποι στις περιγραφές του Σπηλαίου του Πλάτωνα. Τα δεσμά ελευθερώνονται και βαδίζουμε στην εξυγίανση και τη λύτρωση από την κοινωνία μιας προηγούμενης γενιάς όπου, ναι μεν γαλούχησε τα παιδιά της παρ’ όλα αυτά μέσω λανθασμένων τακτικών.Αδιαμφισβήτητα, την περασμένη χρονιά η υγεία τέθηκε στο μάτι του Κυκλώνα, ωστόσο φαίνεται ότι αναγεννήθηκε η δικαίωση της ηθικής ως είναι και όχι πλέον ως φαίνεσθαι.

Gallery

Share this Post:

Συντάκτης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια