Δημοτικά

''Πολιτική Προστασία του Δήμου ή πολιτική ''αμέλεια'' προς τους δημότες'' γράφει ο Γρηγόρης Μαρινάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΄΄ΑΜΕΛΕΙΑ ΄΄ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

γράφει ο Γρηγόρης Μαρινάκης

 

Από τον περασμένο Δεκέμβριο όλος ο πλανήτης κινείται στους ρυθμούς του Κορωνοϊού ή πλέον Covid 19. Κοινό μυστικό ήταν πως αργά ή γρήγορα θα χτυπούσε την πόρτα της χώρας μας, όπερ και εγένετο.

Ο κρατικός μηχανισμός της χώρας και οι περισσότεροι δήμοι ξεκίνησαν εγκαίρως τις προετοιμασίες και έχουν προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά για τις ενέργειες που θα χρειαστούν για την προστασία των πολιτών .

Τη μερίδα του λέοντος, σε αυτές τις περιπτώσεις, για το σχεδιασμό, το συντονισμό, τις προληπτικές ενέργειες και τα όσα χρειάζονται τις έχει, στην περίπτωση του δήμου μας, ο Αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας, όπως χαρακτηρίζεται.

Να απαντήσει λοιπόν η Δημοτική Αρχή και ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας κ.Πέτρος Κουκάς στα ερωτήματα των κατοίκων της πόλης…

 • Γιατί ο δήμος καθυστέρησε μία μέρα να αναρτήσει ακόμα και τις οδηγίες από τη ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. Ήταν τόσο δύσκολη και χρονοβόρα η τυπική ανάρτηση μιας ήδη υπάρχουσας έτοιμης οδηγίας?
 • Γίνεται λόγος από εχθές για απολύμανση σε κτήρια του δήμου. Να ξεκινήσουμε με το ερώτημα αν έχουμε προμηθευτεί τα υλικά που απαιτούνται και τον απαραίτητο εξοπλισμό για όσους κάνουν την απολύμανση και ποιά είναι η επάρκεια αυτών, βέβαια.
 • Έχει εκπονηθεί σχέδιο για το πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του δήμου και ειδικά αυτές που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των πολιτών, σε περίπτωση που θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα για 14ήμερα? ή απλά θα αφήσουμε τους πολίτες όμηρους της έλλειψης σχεδιασμού, με άγνωστα αποτελέσματα και για σημαντικές προσωπικές τους υποθέσεις.
 • Υπάρχει ενημέρωση και σχέδιο για το πώς θα ενημερωθούν οι πολίτες που συναναστρέφονται σε έναν χώρο, αν προκύψει κρούσμα σε Καπή, σχολεία, υπηρεσίες, δημοτικά γυμανστήρια, συλλόγους κτλπ, ώστε να γνωρίζουν πως ίσως νοσήσουν και να πάρουν τα μέτρα τους?
 • Έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για ενημέρωση των κατοίκων με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και της Γραμματείας Γενικής Πολιτικής Προστασίας? Έχουν διανεμηθεί ή έστω τυπωθεί φυλλάδια ενημέρωσης τα οποία θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν  σε κτήρια του δήμου και σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος των κατοίκων?
 • Είναι ο εν λόγω αντιδήμαρχος αποκλειστικός υπεύθυνος γι αυτό το ζήτημα? αν όχι, ποιοί άλλοι είναι από τη Δημοτική Αρχή?

Και μια και άνοιξε η συζήτηση για την πολιτική προστασία, θα ήταν σημαντικό να μάθουμε αν υπάρχουν σχεδιασμοί σε σχολεία, Καπή, κτήρια του δήμου και λοιπές δομές εντός του δήμου για περιπτώσεις σεισμών, πυρκαγίας ή άλλων έκτακτων φυσικών και μη φαινομένων.

 • Υπάρχουν λοιπόν σχέδια?
 • Αν ναι, αυτά έχουν επικαιροποιηθεί?
 • Έχουν γίνει σεμινάρια, ενημερώσεις και ασκήσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης?
 • Αν όχι, έχουν δρομολογηθεί?
 • Υπάρχει επικοινωνία για όλα αυτά τα θέματα με τη ΓΓΠΠ και αν ναι, ποιά είναι?

Τα ερωτήματα είναι πολλά και θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα, επίσημα και εντός δημοτικού συμβουλίου.

Καλό θα ήταν ο εν λόγω αντιδήμαρχος κ.Κουκάς να μην προσπαθεί απεγνωσμένα για την πολιτική ανέλιξη του να χρησιμοποιεί το γεγονός ότι ήταν μέλος νεολαίας κόμματος πριν 40 έτη (δραχμή είχαμε τότε), ούτε το ότι ήταν πρόεδρος τοπικής οργάνωσης προ 15 ετίας, να κάνει τη χάρη στους κατοίκους της πόλης να παραιτηθεί, γιατί φαίνεται με τα ως τώρα δεδομένα πως δεν πράττει επαρκώς επι των καθηκόντων του. Οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις για να δούμε το αληθές…

Μπορεί, αν δεν φοβάται μην εκτεθεί δε, να είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος της τοπικής στη Νέα Σμύρνη - αν βέβαια το επέτρεπε ο κανονισμός του κόμματος - και μάλιστα απέναντί μου, για να βλέπαμε τότε ποιός έχει προσφέρει περισσότερο στην πόλη, στην παράταξη και στη χώρα. Αυτά όμως στον ελεύθερό του χρόνο, διότι προέχει η Νέα Σμύρνη και ο σεβασμός στην αντιμισθία του.

Gallery

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια