Κοινωνία

Πλειστηριασμοί, το νέο αγκάθι της ελληνικής κοινωνίας.

Πλειστηριασμοί, το νέο αγκάθι της ελληνικής κοινωνίας

του Γιάννη Βασιλόπουλου

Με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή (NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4512/ΦΕΚ Α’ 5/17.01.2018), παύουν οι φυσικοί πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία. Το πολυνομοσχέδιο καθιερώνει αποκλειστικά ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από την 21η Φεβρουαρίου 2018 για οφειλές προς ιδιώτες (πχ τράπεζες) αλλά και από την 1η Μαΐου 2018, πλειστηριασμούς  για οφειλές προς το Δημόσιο. 

Οι πλειστηριασμοί είναι το νέο αγκάθι της ελληνικής κοινωνίας,η οποία βρέθηκε αναιτιολόγητα με την πλάτη στον τοίχο.

Το επιχείρημα των στρατηγικών κακοπληρωτών έχει μία βάση. Φυσικά και υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αλλά αυτός είναι ο Έλληνας εργαζόμενος; Στρατηγικός κακοπληρωτής; Και βέβαια, όχι.

Από το 2010 έως σήμερα έχει ανατραπεί πλήρως οποιοσδήποτε οικογενειακός προγραμματισμός του κόσμου της εργασίας.Η ραγδαία μείωση των εισοδημάτων, η αύξηση της φορολογίας με ταυτόχρονη αύξηση του ελάχιστου κόστους διαβίωσης, η ανεργία, οι «ευέλικτες μορφές εργασίας», οι πενιχρές αποδοχές είναι τα βασικά αίτια που συντελούν στην αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών και φορολογικών υποχρεώσεων των Ελλήνων εργαζομένων.

Το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο ορίζει ότι, για χρέη προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, θα πλειστηριάζονται ακίνητα ακόμη και για πολύ μικρές οφειλές, άνω των 500 ευρώ.  Το ακίνητο, μπορεί να πλειστηριαστείμε κατώτατο τίμημα την εμπορική του αξία, που σημαίνει ότι, οοφειλέτης μπορεί να το «χάσει» και σε τιμή κάτω της αντικειμενικής αξίας που ορίζει η εφορία. Κατά συνέπεια, ο οφειλέτης θα χάνει το ακίνητο, και σε πολλές περιπτώσεις θα συνεχίσει να έχει οφειλές, καθώς το τίμημα θα είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τα χρέη του. Οι οφειλέτες καλούνται να οχυρωθούν έναντι των πλειστηριασμών και να διευθετήσουν τα χρέη τους.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδαςαπό το 2011 έως και σήμερα, παρέχει υποστήριξη στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην προσπάθειά τους για τη ρύθμιση των χρεών τους. Διαθέτει σε όλη την Ελλάδα Τοπικά Παραρτήματα και δίκτυο άρτια καταρτισμένης επιστημονικής ομάδας. Τόσο οικονομικοί όσο και νομικοί επιστημονικοί συνεργάτες παρέχουν διαρκή ενημέρωση και συνδρομή στην εξωδικαστική και δικαστική ρύθμιση και τη διαγραφή χρεών.

Λειτουργεί νομικό τμήμα για τα τραπεζικά ζητήματα το οποίο βρίσκεται στην διάθεση των μελών για να απαντά σε ερωτήματα και να παρέχει νομικές συμβουλές σχετικές με τραπεζικές συμβάσεις, τραπεζικά χρέη, με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, με προβληματικά τραπεζικά προϊόντα κ.λπ., ζητήματα προστασίας της περιουσίας και ιδίως της κύριας κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. 

Όσοι  αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα αποπληρωμής των δανείων τους ή βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, μπορούν να απευθύνονται στην Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, στη διεύθυνση Ιουλιανού 28, Αθήνα ή στο τηλέφωνο 210 8817730.

Ο Γιάννης Βασιλόπουλος εκπροσωπεί τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ως Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Μηχανικών και Τεχνικών Ελλάδος και υπηρετεί το καταναλωτικό κίνημα ως Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.

Gallery

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια