Πολιτιστικά

Παρουσίασε το λαογραφικό της ημερολόγιο η Ενωση Ποντίων ''Η Μαύρη Θάλασσα''

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ «Ήθη και έθιμα του Δωδεκαήμερου των Ελλήνων του Πόντου»

Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, η Ένωση Ποντίων «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία την πρόσφατη έκδοσή της,  λαογραφικό λεύκωμασε μορφή επιτοίχιουημερολογίου, 36 πολυτελών πολύχρωμων μεγάλων σελίδων, με τίτλο «Ήθη και έθιμα των Ελλήνων του Πόντου», αποκλειστική έκδοση της Ένωσης, σε κείμενα και επιμέλεια της προέδρου της Ράνιας Χρυσοχοΐδου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από τη χορωδία της Ένωσής, υπό τη διεύθυνση της μουσικολόγου Δέσποινας Κανάκη-Χρυσοχοΐδου, με συνοδεία λύρας από το Γιάννη Καζαντζίδη και νταουλιού από τον Κυριάκο Γεωργιάδη. Η πρόεδρος έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων του 2022 και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σημαντικότερα ήθη και έθιμα των Ελλήνων του Πόντου κατά τη διάρκεια των Καλαντόφωτων.

Στη συνέχεια έγινε η κοπή της βασιλόπιτας και ακολούθησε παραδοσιακό ποντιακό κέρασμα με τσίπουρο, κρασί και νοστιμότατα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει νοικοκυρές της Ένωσης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ποντιακό γλέντι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλά μέλη και φίλοι της Ένωσης. Μεταξύ αυτών: η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σ. Βούλτεψη, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γ.Φωστηρόπουλος, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ και Περιφερειακή Σύμβουλος Ν.Κατρανίδου, ο τ.Δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Ν.Σμύρνης Γ.Κουτελάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ν.Σμύρνης Γ.Κρικρής, Π.Γιατζίδης, Π.Συρίγος, Ο.Νασιμπιάν, Σ.Κούπας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ν.Σμύρνης, Γ.Λαρίσσης, Μ.Αγγελίδου, Δ.Πανταζής, Μ.Μουζάλας, Κ.Κουτετέ, Κ.Αναγνωστόπουλος, Δ.Φερεντίνος, Μ.Δεκούλου, Γ.Γουρναρόπουλος, Π.Φαλήρου η Μ.Τρύφων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν.Ελλάδος, Χ.Δημόπουλος, η Γ.Γρ.Ε.Π.Μ. Γ.Χαριτίδου, η Πρόεδρος του Ομίλου «Ενάλια γη» της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος Ν.Μιχαηλίδου, η Πρόεδρος του Κ.Λ.Ε.Ν.Φολεγάνδρου «Ο Σείριος» Φ.Καρυστινού, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Ν.Σμύρνης Ν.Περαθωράκης, ο Ταμίας των Κρητών Αγ.Δημητρίου Δ.Κουμιανάκης, Ο Χ.Κάλφας από το σύλλογο Τενεδίων, ο Δ.Πετρόπουλος του διαδικτυακού καναλιού NSTV, ο  Γ.Γρ. της Ένωσης Συντακτών Ηλεκτρονικού τύπου Π.Κωνσταντινίδης, ο Ίμβριος φωτογράφος Μ.Σακάτης, ο πολυβραβευμένος Καρπάθιος ποιητής Γ.Κανάκης.

 

Gallery

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια