Δημοτικά

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης μειώνει το αποτύπωμά του στον πλανήτη

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης έχει επιλεγεί, μετά από την υποβολή αίτησής του, για να λάβει υποστήριξη από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Διευκόλυνσης Πόλεων (“European City Facility” – EUCF). Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος μας παρουσίασε, πριν λίγες ημέρες, και υποστήριξε το επενδυτικό του πρόγραμμα, με τις σχεδιαζόμενες ενέργειες και την επιθυμητή υποστήριξη.

Κύριος στόχος του Δήμου μας είναι η επένδυση στη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης και τη μεγιστοποίηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με σκοπό τη μείωση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα και την επίτευξη ενεργειακής ανθεκτικότητας.

Προτεραιότητες του επενδυτικού σχεδίου είναι:

  • Η μετασκευή ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου παλαιών κτιρίων, δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων (θερμομόνωση του κελύφους των κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κλπ.), σύμφωνα με το νέο Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα του Δήμου μας για το 2050, που ενημερώθηκε το 2021.
  • Η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού (με LED και αυτοματισμούς για έλεγχο της λειτουργίας τους).
  • Η μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα σε κτίρια και δημοτικές δραστηριότητες (αναβάθμιση δημοτικού στόλου με εφαρμογή του νέου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ.)

Η συνολική εξοικονόμηση θα υπερβαίνει το 55% της συνολικής χρήσης ενέργειας.

Κύριες, μέχρι τώρα, πηγές χρηματοδότησης που χρησιμοποιούμε, είναι τα Διαρθρωτικά Ταμεία Περιφέρειας Αττικής 2014-2020, τα Προγράμματα Αντώνης Τρίτσης και τα Προγράμματα του Πράσινου Ταμείου.

Με την υλοποίησή τους, οι επενδυτικές αυτές ιδέες, ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσουν κίνητρο για ιδιώτες ιδιοκτήτες κτιρίων, να αναβαθμίσουν επίσης τα κτίρια και τα ιδιωτικά τους οχήματα, συμβάλλοντας στους στόχους του Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα.

Share this Post:

Συντάκτης Πέτρος Περιμένης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια