Πολιτιστικά

O Δημήτρης Σπυρόπουλος wine expert , ΣΤΟ NstvLive

γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντινίδης

Από την συχνότητα του www.nstv.gr/nstvlive και την εκπομπή "Ταξιδεύοντας στον Κόσμο" με τον Παναγιώτη Κωνσταντινίδη. Παρουσιάστηκε το εξής θέμα : «Ελληνικό κρασί και Τουρισμός» με καλεσμένο τον Kο Δημήτρη Σπυρόπουλο wine expert και ιδιοκτήτη του Wine Bar 33. 

O Δημήτρης Σπυρόπουλος μας μίλησε στο πρώτο μέρος της εκπομπής για την ανάπτυξη του Ελληνικού κρασιού , για την έννοια του οινοτουρισμού.

Εξήγησε ότι το συγκεκριμένο είδος τουρισμού ευδοκιμεί όλο τον χρόνο, δίνοντας την ευκαιρία στους οινοπαραγωγούς να αντλήσουν έσοδα από αυτή τη δραστηριοποίηση σε όλη τη διάρκεια του έτους, αν και την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι που βρίσκεται στην αποκορύφωσή του.

Μάλιστα, φορείς του κλάδου κάνουν λόγο για 50% αύξηση του ποσοστού επισκέψεων μέσα στο 2022.

Επίσης μας ενημέρωσε πως στην παρούσα φάση, στην Ελλάδα λειτουργούν 1.300 οινοποιεία, τα οποία απασχολούν περί τους 180.000 ανθρώπους, με αυξητική διάθεση κάθε έτος, καθώς ο κλάδος ανά χρονιά γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη άνθιση, με τους οινοποιούς να επενδύουν, σε συνδυασμό και με επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ, στην ανάπτυξή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλα οινοποιεία της χώρας μόνο στη Σαντορίνη και στη Βόρεια Ελλάδα παρότι το 2021 λειτούργησαν με περιορισμούς λόγω Covid 19, κατάφεραν να προσελκύσουν πάνω από 100.000 επισκέπτες, με την επισκεψιμότητα αυτή να αντικατοπτρίζεται και στις πωλήσεις των προϊόντων τους, καθώς κατά μέσο όρο, σε οινοποιεία που πραγματοποιούν ξεναγήσεις και επισκέψεις, το 10-15% των φιαλών διατίθεται από πωλήσεις εντός του κτήματος.

Επίσης μας είπε ότι το ενδιαφέρον του κοινού για τον οινοτουρισμό και κυρίως για τη διαδικασία παραγωγής των διαφορετικών ποικιλιών κρασιού έχουν στρέψει μεγάλη μερίδα παραγωγών στην ανάπτυξη των χώρων τους και στο ‘’συμμάζεμα’’ των οινοποιείων τους, τα οποία, σε αρκετές περιπτώσεις, θυμίζουν έργα τέχνης.

Χαρακτηριστικά μας ανάφερε τι είχε πει ο Κος Πολυβός για τον οινοτουρισμό.«Είναι ένα πεδίο ιδιαίτερης ανάπτυξης. Ο θεματικός τουρισμός αναπτύσσεται πολύ γοργά στη χώρα μας και ιδιαίτερα ο οινικός τουρισμός.

Με αυτόν τον τρόπο μας δίνεται η ευκαιρία να τους μιλήσουμε για τη δουλειά μας και να τη γνωρίσουν ακόμα περισσότερο. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι πρόκειται και για Έλληνες και αλλά και για ξένους επισκέπτες».

Mάλιστα, όπως ο ίδιος ανέφερε, μέσα στην επόμενη τριετία, αξιοποιώντας το ρεύμα της επισκεψιμότητας, υπάρχει στα σχέδια η δημιουργία ενός καινούργιου οινοποιείου, το οποίο, εκτός από την παρουσίαση των κρασιών του κτήματος θα παρουσιάσει μια σειρά στοιχείων

 που συνδέονται με όλο τον κύκλο ζωής του κρασιού,όπως η ιστορία του κρασιού στην Ελλάδα,αλλά και η επίδραση από την κλιματική αλλαγή στον οίνο και την παραγωγή του.

Πέρα, δε, από τους κλασικούς και δημοφιλείς οινικούς προορισμούς, φαίνεται πως ο οινοτουρισμός ανθεί και σε περιοχές που δεν θα περίμενε κανείς όπως για παράδειγμα η Λέσβος.

Σύμφωνα με τον οινοπαραγωγό του Μηθυμναίου, Γιάννη Λάμπρου, το οινοποιείο του είχε καταστεί επισκέψιμος χώρος ήδη από τις αρχές του 2000.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής ρωτήσαμε τον Κο Σπυρόπουλο αν τελικά, οι νέοι πίνουν κρασί;

Μας απάντησε ότι το κρασί ενδιαφέρει τη νεότερη γενιά (20-30 ετών) . Η εκπαίδευση του κοινού και κυρίως των νέων παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση. Ο Άρης Σκλαβενίτης, sommelier, παρατηρεί ότι οι σημερινοί 20ρηδες ξοδεύουν παραπάνω χρήματα από τον μέσο συνομήλικό τους κάποια χρόνια πριν.

Τέλος μας μίλησε για την άνθιση των wine Bars  από το 2010 και μετά, στην Ελλάδα, τα οποία αντικατέστησαν το σκληρό ποτό με κρασί, ή κυρίως με αυτό.

Με τη δημιουργία των wine bars δόθηκε  η δυνατότητα να πιεις κρασί σε ποτήρι, άλλη σημαντική παράμετρος, άρχισαν να υπάρχουν παρέες, κυρίως στο κέντρο της πόλης, που δεν θα πήγαιναν σε κάποιο από τα μπαρ της εποχής και προτιμούσαν τα wine bars.

Τα wine bars έδωσαν τη δυνατότητα στο κρασί (σ.σ, στο επώνυμο, εμφιαλωμένο ελληνικό) τόσο σε ποτήρι όσο και σε φιάλη, να είναι προσιτό. “

Μια τέτοια πρόταση έρχεται να καταθέσει ο κος Σπυρόπουλος με την δημιουργία του WINE BAR 33 στο Παγκράτι . Παρουσιάζοντας τα Ελληνικά Κρασιά από μικρούς παραγωγούς και όχι μόνο σε Έλληνες και Ξένους.

Οι οποίοι θα θέλουν να ταξιδέψουν σε διάφορα μέρη της χώρας μας μέσα από παραδοσιακά  εδέσματα συνοδευόμενα από μια σειρά επιλεγμένων ελληνικών κρασιών .

Δείτε το βίντεο…

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια