Health & Beauty

Μυστικά για υγιή και γερά νύχια

της Τζένης Μαργέτη
Αισθητικός-Κοσμητολόγος
Καθηγήτρια στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Μυστικά για υγιή και γερά νύχια

 Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας σχεδόν κάθε σύγχρονη γυναίκα έχει συνεχώς τα νύχια της βαμμένα. Είτε τα περιποιείται μόνη της, είτε επισκέπτεται ένα κέντρο περιποίησης άκρων, έχει ως επί το πλείστων προσεγμένα νύχια. Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τα νύχια μας σε καλή κατάσταση; Υπάρχουν ορισμένα μυστικά που αν τα ακολουθήσει κάθε γυναίκα μπορεί να το πετύχει.

            Αρχικά θα πρέπει να μην τρώμε τα νύχια μας. Η απότομη απομάκρυνση τους με το στόμα δημιουργεί τραυματισμούς στο νύχι και ταυτόχρονα οι ανοιχτές πληγές που πιθανόν να αφήσει στα δάχτυλα αποτελεί εστία μολύνσεων, με μεγάλο ποσοστό επικινδυνότητας. Σε ένα άτομο που τρώει τα νύχια του κατ’ εξακολούθηση ή τα έτρωγε στο παρελθόν για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είναι εύκολο να μακρύνουν και να είναι υγιή. Αυτό συμβαίνει γιατί το τμήμα του νυχιού από το οποίο εξαρτάται η επέκταση του τραυματίζεται και δεν έχουμε ποτέ ξανά φυσιολογική ανάπτυξη. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε να τρώμε τα νύχια μας, διότι μπορεί να προκαλέσουμε ανεπανόρθωτη βλάβη σε αυτά.

            Οι περισσότερες γυναίκες ξέρουν ότι είναι καλό να φορούν γάντια κατά την διάρκεια της καθαριότητας του σπιτιού, κυρίως για την προστασία των χεριών. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές δεν τα φορούν για να κάνουν τις δουλειές στο σπίτι, ενώ μετά βάζουν και κρέμα χεριών, θεωρώντας ότι έτσι «σώζουν» την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, τα χημικά σκευάσματα που χρησιμοποιούμε, όπως η χλωρίνη και τα διάφορα καθαριστικά, δεν έρχονται σε επαφή μόνον με το δέρμα, αλλά και με τα νύχια, καταστρέφοντας το PH τους και μειώνοντας την ανθεκτικότητας τους, με αποτέλεσμα να σπάνε. Για να αποφευχθεί αυτό, η μόνη λύση είναι τα γάντια, ώστε να προστατεύονται τα νύχια και να παραμένουν γερά.   

            Τα νύχια μας έχουν την ιδιότητα να απορροφούν αρκετά το νερό, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο μαλακά και κατά συνέπεια εύθραυστα. Σήμερα, κάθε γυναίκα βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με το νερό, είτε γιατί βρίσκεται όλη μέρα στην δουλειά και πλένει κατ’ εξακολούθηση τα χέρια της, είτε γιατί είναι στο σπίτι και κάνει τις απαραίτητες δουλειές. Επειδή και στις δυο περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποφευχθεί, το μυστικό είναι να στεγνώνουμε πάντα τα νύχια μας και τα δάχτυλα μας πολύ προσεκτικά με μια πετσέτα ή με ένα χαρτί, ώστε να αφήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία σε αυτά.

            Τέλος, τα νύχια μας αποτελούνται από μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται κερατίνη. Είναι σημαντικό λοιπόν, μαζί με την συχνή περιποίηση των άκρων μας σε κάποιον ειδικό, να προμηθευτούμε προϊόντα για τα νύχια, όπως ειδικά βερνίκια και λαδάκια, που να περιέχουν κερατίνη. Με την χρήση των προϊόντων αυτών, ενισχύουμε τα νύχια μας και τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση. Ακόμα, για όσους χρησιμοποιούν μόνο φυσικά προϊόντα, υπάρχει και το καστορέλαιο. Έχει θρεπτικά συστατικά και μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, βοηθώντας στην ενδυνάμωση των νυχιών ακόμα και με μισή σταγόνα ανά νύχι.

            Τα άκρα μας λοιπόν είναι μια εικόνα του ίδιου μας του εαυτού. Δείχνουν πολλά πράγματα για εμάς, σαν να είναι ένας καθρέφτης μας. Καθημερινά κάνουμε πολλά πράγματα με τα χέρια μας και έτσι τα νύχια μας είναι ορατά σε όσους συναναστρεφόμαστε. Δεν είναι απαραίτητο να είναι βαμμένα, αλλά επιβάλλεται να είναι καθαρά και να έχουν μια υγιή όψη.   

Gallery

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια