Πολιτιστικά

Μία Πρωτότυπη Βιβλιοπαρουσίαση στο Σύλλογο Ιμβρίων. Ξ.Τζαβάρας «Γεωργικά ήθη & έθιμα της Ίμβρου σε γνήσιο ιδιωματικό λόγο (Συμβολή στη μελέτη της Λαογραφίας & της Διαλεκτολογίας)»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση του νέου (3ου κατά σειρά) βιβλίου του συμπατριώτη μας & Δρ Γλωσσολογίας του Παν/μίου Αθηνών κ. Ξενοφώντα Τζαβάρα με τίτλο «Γεωργικά ήθη & έθιμα της Ίμβρου σε γνήσιο ιδιωματικό λόγο (συμβολή στην επιστήμη της Λαογραφίας & της Διαλεκτολογίας)» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ιμβρίων την Τετάρτη 03 Μαΐου 2023 στις 19:00΄. Σε αυτό το αφιέρωμα μπορείτε να διαβάσετε τις εισηγήσεις των ομιλητών, να δείτε στιγμιότυπα από την εκδήλωση καθώς και να παρακολουθήσετε την πολύ ενδιαφέρουσα αναπαράσταση μερικών εκ των διαλόγων του βιβλίου. 

 

 

Την εκδήλωση, της οποίας τον συντονισμό είχε ο Αντιπρόεδρος Β΄ του Συλλόγου Ιμβρίων κ. Κώστας Χριστοφορίδης, άνοιξε η κ. Ελένη Απίστολα (Γεν. Γραμματέας), η οποία αναφέρθηκε στις σπουδές και την εργογραφία του συγγραφέα, στο σύνολο της ενασχόλησής του με την Ίμβρο και το Ιμβριακό Ιδίωμα καθώς και στη σχέση του με τον Σύλλογο Ιμβρίων και το περιοδικό «Ίμβρος» -τόσο μέσω της τακτικής του αρθρογραφίας όσο και από τη θέση του αρχισυντάκτη (από το 2012). Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοφορίδης, αφού έκανε λόγο για την πλούσια βιβλιογραφία που υφίσταται για την Ίμβρο (κατ’ αντιδιαστολή με τη μικρή της έκταση) και τη συμβολή του συγγραφέα στον εμπλουτισμό της, έδωσε τον λόγο στην κ. Μαρία Βραχιονίδου, Δρ Λαογραφίας του Παν/μίου Ιωαννίνων, Ερευνήτρια Β΄ βαθμίδος του Κέντρου Νεοελληνικών Διαλέκτων & Ιδιωμάτων της Νέας Ελληνικής της Ακαδημίας Αθηνών & Γενικής Γραμματέως της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, η οποία -μέσα από μια άκρως ενδιαφέρουσα και ενδελεχή ανάλυση του περιεχόμενου του βιβλίου- έκανε λόγο για την πρωτοτυπία του, δεδομένης της εξ ολοκλήρου διαλογικής του μορφής και μάλιστα στην ιμβριακή ντοπιολαλιά, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά εύκολη την ανάγνωση και κατανόησή του από όλους. Ακόμη, αναφέρθηκε στο πλήθος διαλεκτικών στοιχείων που υπάρχουν και μπορούν να δώσουν το έναυσμα σε ειδικούς (λαογράφους, γλωσσολόγους, κ.λπ.) για περαιτέρω έρευνα σε διάφορους επιμέρους τομείς, τόνισε τη μεγάλη συμβολή των σκίτσων του βιβλίου στη λεπτομερή κατανόηση του περιεχομένου ενώ υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τόσο στον χώρο της εκπαίδευσης για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων που θα φέρουν τους μαθητές πιο κοντά στον λαϊκό μας πολιτισμό όσο και ως πολύτιμος οδηγός συλλογής γλωσσικού & λαογραφικού υλικού.

Στη συνέχεια, ο κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε στο λαογραφικό υλικό που έχει στην κατοχή του και ξεκίνησε να συγκεντρώνει από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 μέσα από μαγνητοφωνήσεις ηλικιωμένων συμπατριωτών. Επεσήμανε ότι καρπός αυτών αποτέλεσαν τα άρθρα που δημοσίευε (επί μία σχεδόν 20ετία) στη στήλη «Ιμβρο-λαογραφικά» του περ. ΙΜΒΡΟΣ, την οποία δημιούργησε από το 2002, και του έδωσαν το έναυσμα για τη συγγραφή του βιβλίου. Τόνισε τέλος ότι στόχος του δεν ήταν απλώς η δημιουργία, έκδοση και διάσωση των γεωργικών εθίμων της Ίμβρου αλλά συγχρόνως αυτά να γίνουν προσιτά με ευχάριστο & διασκεδαστικό τρόπο από το ευρύ κοινό και κυρίως τους νεότερους σε ηλικία. Για τον λόγο αυτό προέκρινε τη διαλογική μορφή του βιβλίου και μάλιστα ανάμεσα σε έναν εγγονό που κάνει απλοϊκές, γεμάτες παιδική αφέλεια, ερωτήσεις και στον Ίμβριο παππού του που του απαντά στα Ιμβριώτικα προσπαθώντας να του λύσει τις όποιες εύλογες απορίες, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να αναδειχθεί η ιμβριακή ντοπιολαλιά ως ικανό λογοτεχνικό όργανο και παράλληλα να συμπληρωθεί επαρκέστερα το κοινωνικοϊστορικό πλαίσιο στο οποίο κινείται. 

Τον κ. Τζαβάρα διαδέχθηκε στο βήμα ο Θάνος Τζαβάρας (μαθητής Β΄ Λυκείου) ο οποίος -σε έναν σύντομο χαιρετισμό- απευθύνθηκε στο ακροατήριο κάνοντας λόγο για τον τρόπο και τις συνθήκες υπό τις οποίες επιμελήθηκε τα σκίτσα του βιβλίου δηλώνοντας ευτυχής που του δόθηκε η ευκαιρία να έρθει πιο κοντά και να γνωρίσει τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα πολύ όμορφο, πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο που σίγουρα θα μείνει αξέχαστος σε όλους τους παρευρισκόμενους (!) Πρόκειται για ένα 20λεπτο σκετς που περιλάμβανε την ανάγνωση αντιπροσωπευτικού δείγματος από το περιεχόμενο του βιβλίου από τον συγγραφέα και τον μικρότερο γιο του, Τηλέμαχο Τζαβάρα (μαθητή Ε΄ Δημοτικού), σε ρόλους παππού/γιαγιάς και εγγονού αντίστοιχα.

Τέλος, ο κ. Τζαβάρας ευχαρίστησε τον Οικ. Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο που ευχαρίστως προλόγισε το βιβλίο του καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν είτε ως ομιλητές είτε ως συντελεστές στην επιτυχή διεξαγωγή της βιβλιοπαρουσίασης.

 

Gallery

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια