Κοινωνία

Μια Πόλη Ανάποδα Δελτίο τύπου για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς της

Ξεκίνησαν την Τετάρτη 29/5 οι αιτήσεις για τις νέες εγγραφές στα βρεφικά & νηπιακά τμήματα των δημοτικών σταθμών. Όμως τη νέα χρονιά οι όροι των εγγραφών θα γίνουν δυσμενέστεροι μετά την εισήγηση που έφερε ο ίδιος ο δήμαρχος ως έκτακτο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο στις 21/5.

Ο δήμαρχος επικαλέστηκε την κατάρρευση των οικονομικών του Δήμου Ν.Σμύρνης. Δήλωσε ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλείο ρουσφετολογικής πολιτικής σε βάρος των δημοτικών συμφερόντων & υπέρ των υψηλών οικογενειακών εισοδημάτων. Αναφέρθηκε σε περίπου 30 οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 45.000€ που με έμμεσο τρόπο χρηματοδοτούνται από το δήμο αφού τα τροφεία δεν καλύπτουν παρά ένα μόνο μέρος του ετήσιου κόστους ανά παιδί που ξεπερνάει τα 4.000€. Συμπέρασμα, χρειάζεται οικονομικός εξορθολογισμός …

Πριν όμως δούμε τις πραγματικές προθέσεις της νέας δημοτικής αρχής ας σταθούμε λίγο στο πλαίσιο λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών.

Στους 8 δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ν.Σμύρνης εγγράφονται βρέφη όχι μικρότερα από 15 μηνών & νήπια έως και 3 ετών. Πέρσι είχαν ικανοποιηθεί αιτήσεις για τουλάχιστον 600 παιδιά.

Το κεντρικό κράτος εφαρμόζει εδώ και χρόνια την άθλια κοινωνική πολιτική τύπου pass – μέσω των voucher (επιταγών). Φέτος πανελλαδικά θα διαθέσει μόνο 360 εκ.€ σε όσους γονείς ικανοποιούν κοινωνικά & οικονομικά κριτήρια (π.χ οικογένειες με 2 παιδιά θα πρέπει να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 27.000 €).

Όσοι γονείς δεν επιλέξουν ιδιωτικό σταθμό μπορούν να κάνουν αίτηση εγγραφής σε δημοτικό σταθμό είτε προσκομίζοντας voucher είτε πληρώνοντας τροφεία ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει ο Δήμος.

Τη νέα χρονιά η δημοτική αρχή στοχεύει ξεκάθαρα στη δραστική μείωση του αριθμού των παιδιών. Επιδιώκει το κλείσιμο τμημάτων γιατί θεωρεί βάρος τη λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και δεν θέλει να προσλάβει προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες.

Στην πράξη ωθεί τους γονείς στην αναζήτηση ιδιωτικού παιδικού σταθμού. Δεν θα αποκλείσει μόνο τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με υψηλότερα εισοδήματα. Θα δυσκολέψει και τις οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα. Ενδεικτικά για εισοδήματα μέχρι 30.000 € τα τροφεία αυξάνονται από 600 € στα 880 € – αύξηση 47%.

Εδώ και μήνες η δημοτική αρχή κλείνει τα μάτια στην κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι οποίοι στελεχώνονται κύρια από προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΕΣΠΑ – προγράμματα ΟΑΕΔ). Τα κενά που υπάρχουν είναι σημαντικά όχι μόνο σε βοηθητικό προσωπικό αλλά και σε παιδαγωγούς. Σε αρκετούς παιδικούς σταθμούς δεν υπάρχουν καν οι 2 παιδαγωγοί ανά τμήμα 25 νηπίων και οι 3 παιδαγωγοί άνα τμήμα 12 βρεφών ! Τα κενά που υπάρχουν θέτουν σε επισφάλεια βρέφη και νήπια. Οι εργαζόμενες έχουν γίνει λάστιχο προσπαθώντας να καλύψουν με εσωτερικές μετακινήσεις τις τρύπες που εμφανίζονται από τον έναν στον άλλο σταθμό…

Η νέα δημοτική αρχή υποτάσσεται στο πλαίσιο που καθορίζει η κεντρική αντιλαϊκή πολιτική και λειτουργεί με βασικό κριτήριο το οικονομικό κόστος και όχι τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

Σε ια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο για τους εργαζόμενους γονείς προχωρά σε περικοπές κοινωνικών παροχών, αυξάνοντας το ηλικιακό όριο εγγραφής στους 18 μήνες, (την ώρα που άλλοι Δήμοι όπως Καλλιθές, Βύρωνας, Ηλιούπολη δέχονται παιδιά από 6 μηνών), με μοναδικό στόχο να μειώσει τα τμήματα για να μην κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού! Οι ανάγκες όμως συνεχίζουν να υπάρχουν και νέοι εργαζόμενοι γονείς οδηγούνται σε αδιέξοδο!

Γονείς & εργαζόμενες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς περίμεναν οπωσδήποτε λίγο μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία από τη νέα δημοτική αρχή! Μαζί τους απαιτούμε και διεκδικούμε :

  • Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για να καλυφθούν οι ανάγκες των νέων γονέων
  • Κανένα παιδί εκτός δημοτικών σταθμών – να μειωθεί το όριο εγγραφής και όχι να αυξηθεί
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας

 

https://miapolianapodaoriginalns.wordpress.com/2024/06/03/%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%af%ce%bf-%cf%84%cf%8d%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b2%cf%81%ce%b5%cf%86/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3XFWve3b85bydFv8hMT2mcurqRJLQL2V1hg03oIkVj7j6tHvE2Bou_hT8_aem_ARH23yeIusG4S_zpZzlJ-2dj83_Vo_TJt0PuIMZ0Xs0h3aWrKF-jp6RUG28QbMjo-kxPz55qVnwTiRya9tQdcDFt

 

Gallery

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια