Κοινωνία

Μία Πόλη Ανάποδα: Ανακοίνωση για την 1η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης

Λέμε όχι Σε Επιτροπες Με υπερεξουσίες που αναιρούν Τον ρόλο των Δημοτικών Συμβουλίων και λειτουργούν Με αυθαίρετο, αυταρχικό Και αντιδημοκρατικό τρόπο

-Ζητάμε δια ζώσης δημοτικά συμβούλια με όλα τα μέτρα προστασίας για διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες

Η «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ» συμμετείχε στη 1η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Σμύρνης, το οποίο πραγματοποιήθηκε δια ζώσης για πρώτη φορά μετά από 1 ½ και πλέον χρόνια, όπως το υπαγορεύει η σχετική εγκύκλιος, την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022. Η συνεδρίαση είχε ως θέμα την ψήφιση νέου Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και ψήφιση μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της «ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΑΝΑΠΟΔΑ» αποχώρησαν από τη δεύτερη διαδικασία εκλογής μελών των παραπάνω επιτροπών, εξηγώντας τους λόγους:

Το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων, των Δημοτικών Συμβουλίων και των Επιτροπών (Οικονομική και Ποιότητας Ζωής), ειδικά όπως διαμορφώθηκε με την ψήφιση του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ και τις συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις μετά από αυτόν, καθιστά τον ρόλο του δημοτικού συμβουλίου ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ. Οι σημαντικότερες αποφάσεις περνάνε από τις απόλυτα ελεγχόμενες από την παράταξη του Δημάρχου Επιτροπές. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει, πλέον, ελάχιστη δυνατότητα διαβούλευσης και ελέγχου για τα δημοτικά πράγματα.

Επίσης, ο τρόπος λειτουργίας των συμβουλίων, όπως καθορίζεται από το νομοθετικό πλαίσιο και τον κανονισμό λειτουργίας, είναι ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ και η διαδικασία εκλογής σε αυτές τις θέσεις καθορίζεται με τέτοιον τρόπο από τον νόμο, ώστε να μην είναι αντιπροσωπευτική.

Είναι πλέον πασιφανές, ότι με όχημα την Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση προχωρά ολοταχώς στην ιδιωτικοποίηση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών και στο ξεπούλημα της δημόσιας γης και των αγαθών, πολιτική την οποία δείχνει πρόθυμη να υπηρετήσει και η δημοτική αρχή του Δήμου μας.

Και, ενώ ζούμε μία από τις χειρότερες εξάρσεις της πανδημίας και βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων, οι ιθύνοντες τόσο της κυβέρνησης όσο και των Δήμων ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει το παραμικρό για τα λαϊκά στρώματα: ιατρεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δημόσιες και δωρεάν υποδομές και υπηρεσίες για όλους και όλες τους δημότες και κατοίκους της Νέας Σμύρνης.

Αντ’ αυτού, ο αντιδήμαρχος Παιδείας κος Πολύδωρος Συρίγος πανηγυρίζει για την εξασφάλιση δωρεάν rapid test σε μαθητές, ενώ την ίδια ώρα για να κάνει ένας/μια μαθητής/τρια το τεστ οφείλει να εξασφαλίσει ειδική βεβαίωση από την Διεύθυνση του σχολείου, να κλείσει ραντεβού μέσω του Τμήματος Παιδείας Νεότητας και διά Βίου Μάθησης (το οποίο αναίρεσαν ως προϋπόθεση μετά τη διαμαρτυρία γονέων και κηδεμόνων) και στη συνέχεια να προσέλθουν στο Κέντρο Υγείας Νέου Κόσμου για ένα δωρεάν rapid test.

ΠΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ…

ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κα Κλαίρη Δεληγιάννη αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του εποικοδομητικού και δημοκρατικού διαλόγου.

Έχουμε μία απάντηση σε αυτό:

Aν δεν ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ, όπως για πολλοστή φορά αιτείται η «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ» ούτε δημοκρατικός διάλογος μπορεί να γίνει, ούτε οι δημοκρατικές διαδικασίες να ακολουθηθούν!

Είναι υποχρέωσή μας να καταδείξουμε ότι η δημοτική αρχή της πόλης μας υποτιμά τις δημοκρατικές διαδικασίες και υπονομεύει συνεχόμενα τον θεσμό του ΔΣ, παραγνωρίζει τις πραγματικές συνθήκες ζωής και εργασίας του μέσου πολίτη του δήμου – βάζοντας δημοτικά συμβούλια εργάσιμες ημέρες νωρίς το μεσημέρι - και έμμεσα παρεμποδίζει την καθεμία και τον καθένα απ' το να παρακολουθεί τη διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είναι προφανές πως η δημοτική αρχή ονειρεύεται συγκεντρωτικές διαδικασίες για να μπορεί να επικυρώνει αποφάσεις μόνη της, οι οποίες αφενός δεν θα είναι προϊόν συλλογικής συζήτησης και αφετέρου δεν θα έχουν καμία σχέση με το συλλογικό συμφέρον και τη συλλογική βιωσιμότητα της πόλης μας

Share this Post:

Συντάκτης Πέτρος Περιμένης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια