Δημοτικά

Μια οφειλόμενη απάντηση στον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Συρίγο από ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

    

ΣΥΛΛΟΓΟΣ       ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                 ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ 29 Ιουνίου 2020

 Π.Ε.  ΝΕΑΣ  ΣΜΥΡΝΗΣ                                                                  

 « Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ  ΣΜΥΡΝΗΣ »                                                             ΑΡ. ΠΡΩΤ: 219

Πληροφορίες: Μελαμπιανάκη Ζέττα  τηλ. 6977 885092                                                           

Καραμπά Σοφία τηλ. 6943 879575                                                                                                                                                      http://syllogospensmyrnis.weebly.com/                                  syllogosnsm@gmail.com

 

ΠΡΟΣ κ. Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Σχολικών Υποδομών, Π. Συρίγο

ΔΟΕ, Δ Διεύθυνση, ΜΕΛΗ

ΘΕΜΑ: Μια οφειλόμενη απάντηση

Κ. Συρίγο

Το ΔΣ του Συλλόγου μας ενημερώθηκε σχετικά με δημόσια ανάρτησή σας της 28/6/2020, με θέμα τη δίχρονη υποχρεωτική αγωγή και εκπαίδευση, η οποία είναι η παρακάτω:

«Polydoros Syrigos

Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική εκπαίδευση. Παιδαγωγικα σωστο ως θέμα. Νομος το 2017 χωρίς έτοιμες υποδομές για να υποδεχθούν παιδιά. Μιλαμε για δημόσια σχολεία που μόνο η πολιτεία μπορεί και νομιμοποιείται να φτιάξει μέσω του ΟΣΚ και της ΚΤΥΠ ΑΕ. Πρακτικα το πρόγραμμα πάσχει για τους γονείς αφού τα νηπιαγωγεία κλείνουν 15.6 και όχι 31.7 οπως οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί,δεν είναι όλα ολοήμερα άρα σχολανε τα παιδιά 12.30μμ και όχι 4μμ και δεν παρέχεται φρέσκο φαγητό και πλήρη σιτιση. Οι Δήμοι λοιπον εντοπίζουν τα θέματα από το 2017. Η πολιτεία αντί αυτού επιμένει. Το 2018 ο Δήμος Ν.Σμυρνης για το πρόγραμμα ζηταει:1.χρηματοδότηση για να αγοράσει οικόπεδο στην Αιγαίου 47 2.χρηματοδότηση και μελετες για διαμόρφωση 12ου Νηπιαγωγείου στην οδό Μηδείας. 3.Χρηματοδότηση για ενοικίαση κατάλληλων χωρών.4.Κατασκευη 2 νέων εκπαιδευτικών αιθουσών στο σχ.συγκροτημα Θράκης με μελέτες που έχουν πληρώσει οι συμπολίτες μας και εκκρεμούν από το 2006. 5.Επικαιροποίηση των αναγκών σε αιθουσες γυμνασίων λυκειων και δημοτικων.
Το 2019 επανερχόμαστε και ζητάμε μίσθωση ή αγορα ολόκληρου σχολικου κτιρίου κοντά στην Λεοντειο.
Όλο αυτό τον καιρό αρνούμαστε προχειρες και προσωρινές λύσεις. Αντι αυτού μόλις πριν 2 μήνες μας οδηγούν σε μονόδρομο κατασκευής προσωρινών λύσεων.770.000 ευρώ από το πρ.Δημοσιων επενδύσεων, για προχειρες λυσεις επαναλαμβανω. Η πολιτεία θεωρούμε ότι πρέπει να σταματήσει αναλογες σπατάλες. Ζηταμε μόνιμες και σταθερές σχολικες δομές. Χρηματα στην παιδεία και όχι σε άσκοπα και χωρίς λογο έξοδα. Οι Δήμοι έχουν προτάσεις και ξέρουν καλύτερα τα τοπικά θέματα. Εμιστευτειτε μας. Μην κάνετε προχειροδουλειες. #sirigos_paideiansmirni»

Η δημόσια τοποθέτηση αυτή, εγείρει μια σειρά από ζητήματα:

Α. Τι νόημα έχουν οι ανακρίβειες και οι άστοχες συγκρίσεις ανάμεσα σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, όταν κατά δική σας ομολογία (ΔΕΠ 22/6/2020), στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Νέας Σμύρνης «χωράνε», έτσι κι αλλιώς μόνο 230 προνήπια;  Φέτος γράφτηκαν στα νηπιαγωγεία μας 411 προνήπια, αλλά πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι στην πραγματικότητα είναι περισσότερα, αφού τα νήπια είναι 504. Αν δεν εφαρμοστεί η υποχρεωτική δίχρονη, αφού δεν έχουμε αίθουσες, αυτά τα προνήπια που θα «περισσεύουν» και από τους παιδικούς, θα κατευθυνθούν ως συνήθως προς τους ιδιώτες. Και είναι οι ιδιώτες που έχουν ιδιαίτερο συμφέρον να μην εφαρμοστεί η δίχρονη. Ενώ οι παιδικοί σταθμοί, δεν χάνουν το δυναμικό τους, απλά θα δουλέψουν με τα μικρότερα παιδιά, τα οποία σήμερα δεν «χωράνε». 

Στο δημόσιο σχολείο, με την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης αγωγής και εκπαίδευσης, «χωράνε» όλα τα παιδιά και δεν αποκλείεται κανένα. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Ότι δηλαδή, η δίχρονη υποχρεωτική αγωγή και εκπαίδευση, σημαίνει επέκταση της δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για όλη την κοινωνία.

Β. Η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης, έγινε με το άρθρο 33 του Ν. 4521/2018 όπου ορίζεται ότι η φοίτηση των νηπίων 4 ετών γίνεται σταδιακά υποχρεωτική από το σχολικό έτος 2018-19. Στο συγκεκριμένο νόμο αναφέρεται επίσης ότι η φοίτηση των νηπίων 4 ετών στα νηπιαγωγεία θα γίνει υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας. Δηλαδή, ήταν γνωστό ότι το σχολικό έτος 2020-21, η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο θα είναι υποχρεωτική σε όλη την επικράτεια. Την πρώτη σχολική χρονιά εφαρμογής της δίχρονης, εντάχθηκαν 183 Δήμοι τη δεύτερη εντάχθηκαν 100 ακόμη Δήμοι. Επομένως απομένουν εκτός εφαρμογής της 2χρονης προσχολικής Αγωγής είχαν μείνει ακόμη 40 Δήμοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Δήμος Νέας Σμύρνης, οι οποίοι δήμοι γνώριζαν ότι ο θα ισχύσει ο νόμος για το σχολικό έτος 2020-21.

Οφείλατε να το γνωρίζετε, αφού επί σειρά ετών, ήσασταν Αντιδήμαρχος Παιδείας και να προετοιμαστείτε.

Β. Από το σχολικό έτος 2016-17, το Υπ. Παιδείας αντικατέστησε τους δύο τύπους νηπιαγωγείου, κλασικό και ολοήμερο, οι οποίοι λειτουργούσαν παράλληλα, με έναν Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου για ΟΛΑ τα νηπιαγωγεία της χώρας. Σύμφωνα με την εγκύκλιο 140510/Δ1/ 1-9-16 αυτό περιλαμβάνει  α) το βασικό υποχρεωτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους τους μαθητές (νήπια και προνήπια), αφορά όλα τα τμήματα και διαρκεί από τις 8.30 μέχρι τις 13.00, β) το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα που διαρκεί από τις 13.00 μέχρι τις 16:00. Στο πλαίσιο του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας τμήματος πρόωρης υποδοχής από 7:45 μέχρι 8:30 .

Επομένως, όλα τα νηπιαγωγεία είναι ολοήμερα και όλα τα παιδιά που επιθυμούν μπορούν να μένουν μέχρι τις 4 αρκεί να εγγραφούν στο αντίστοιχο τμήμα.

Οφείλατε να το γνωρίζετε, αφού επί σειρά ετών, ήσασταν Αντιδήμαρχος Παιδείας.

Γ.  Η έλλειψη τραπεζοκόμων στα νηπιαγωγεία, είναι ευθύνη της πολιτείας αλλά ΚΑΙ των Δήμων. Στους παιδικούς σταθμούς πληρώνουν τροφεία ή παίρνουν voucher αλλά, σε κάθε περίπτωση ο Δήμος παίρνει χρήματα για τη σίτιση, ενώ το δημόσιο σχολείο είναι δωρεάν, όπως πρέπει να είναι.

Οφείλατε να το γνωρίζετε, αφού επί σειρά ετών, ήσασταν Αντιδήμαρχος Παιδείας.

Δ. Δε θα διαφωνήσουμε στο αίτημα για μόνιμες και αξιοπρεπείς υποδομές. Δεχτήκαμε την κατασκευή των 9 ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών σαν προσωρινή λύση για να εφαρμοστεί άμεσα η δίχρονη, με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν και οι υπόλοιπες 6-7 αίθουσες που απαιτούνται και θα λειτουργήσει επιτροπή για να βρεθούν οι μόνιμες λύσεις. Προς τι λοιπόν η επαναλαμβανόμενη δημόσια αντίθεση με τις 9 αίθουσες, τις οποίες ψήφισε ομόφωνα η ΔΕΠ της οποίας είστε Πρόεδρος;

Ε. Από το 2018 μέχρι σήμερα, ο Δήμος Νέας Σμύρνης ενώ γνώριζε το νόμο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του δεν έκανε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. 

Σχετικά με τις «προτάσεις» που αναφέρετε έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  1. Για το οικόπεδο στην οδό Αιγαίου 47.

Σαν πρόταση έχει «χρονίσει». Έχει κατατεθεί από το Σύλλογό μας, εδώ και τρία χρόνια. Μέχρι στιγμής, έχουμε πάρει πολλές και διαφορετικές απαντήσεις από το Δήμο, γιατί δε γίνεται να προχωρήσει. Επιτέλους είδαμε γραπτά, ότι το πρόβλημα ήταν οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών! Δεν ήταν γνωστό, ότι υπάρχει αίτημα του πλούσιου Δήμου Νέας Σμύρνης προς το Υπουργεία για να χρηματοδοτήσει την αγορά για νηπιαγωγείο. Μας μοιάζει προσχηματικό αίτημα, για να μην προχωρήσει καμιά διαδικασία. 

  1. Σχετικά με το 12ο Νηπιαγωγείο.

Το 12ο Νηπιαγωγείο, θα λειτουργούσε «στις πρώην εγκαταστάσεις του ΙΕΚ Νέας Σμύρνης, στο ισόγειο επί της οδού Μηδείας & Κύπρου, στο κτήμα Παπαστράτου, με είσοδο από την οδό Μηδείας, δεδομένης της μεταφοράς του ΙΕΚ σε άλλο χώρο» (απόσπασμα από την πράξη ίδρυσης-απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 19/01/2015).

Μετά από διαδοχικές υποσχέσεις ότι είναι σχεδόν έτοιμο για να λειτουργήσει, τα τελευταία νέα που είχαμε γι αυτό (πριν από ένα χρόνο περίπου) ήταν ότι υπάρχει πρόβλημα με την πυρασφάλεια και έχει κολλήσει η προοπτική της λειτουργίας του. Δεν είχαμε υπόψη μας ότι υπάρχει αίτημα του (πλούσιου) Δήμου Νέας Σμύρνης προς το Υπουργείο Παιδείας να χρηματοδοτήσει τη μελέτη και τη διαμόρφωσή του.

Αλλά δημιουργούνται πολλά ερωτήματα, αφού:

  • Με αφορμή την εισήγηση του Δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο για συγχωνεύσεις/καταργήσεις σχολείων της δευτεροβάθμιας, της 15/11/2019 με ΑΠ 28172,  (η οποία εισήγηση αποσύρθηκε μετά από μεγάλη κινητοποίηση μαθητών), μάθαμε ότι υπήρχε πρόθεση να μην υλοποιηθεί η λειτουργία Νηπιαγωγείου στο συγκεκριμένο χώρο, αφού στην εισήγηση καταγράφεται ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί το ΙΕΚ του Δήμου. Αναφέρεται συγκεκριμένα:

Άλλος χώρος όμως, δεν προτείνεται. Υπάρχει άραγε ή δεν υπάρχει το 12ο νηπιαγωγείο;

  • Επιπλέον, εάν πράγματι υπήρχε πρόβλημα χρηματοδότησης, τότε γιατί στην εισήγηση του Δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο της 7/9/2018, Α.Π.20076, με θέμα «Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος 2019» υπάρχει κονδύλι 74.390 ευρώ (εβδομήντα τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων ενενήντα ευρώ) για ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΩΝ 12ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ; Τι απέγιναν αλήθεια αυτά τα χρήματα;

Μας μοιάζει προσχηματικό αίτημα, για να μην προχωρήσει καμιά διαδικασία. 

  1. Το έργο των 2 αιθουσών διδασκαλίας και μιας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων για το οποίο  αναφέρεται ότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση από την ΚΤΥΠ:

Πρόκειται για τις 2 αίθουσες διδασκαλίας και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που, το 2015, ο Δήμος επιχείρησε να επιβάλλει στο 6ο Δημοτικό. Αφορμή ήταν η έλλειψη αιθουσών στα Δημοτικά σχολεία της Νέας Σμύρνης αλλά και το γεγονός ότι το 6ο Δημοτικό δεν είχε αίθουσα εκδηλώσεων. Υπήρξε έντονη αντιπαράθεση για το θέμα αυτό, αφού, ο Δήμος Νέας Σμύρνης είχε ήδη στήσει 3 ΠΡΟΚΑΤ στο 7ο Δημοτικό (που λειτουργούν πλήρως από το Σεπτέμβρη του 2014) ενώ δεν είχε καταθέσει κανένα σχεδιασμό για τη συνολική λύση του κτιριακού πέρα από την καταπάτηση των προαυλίων των δημοτικών σχολείων.

Αυτό το έργο βρήκε έντονη αντίθεση από το Σύλλογο Γονέων και το Σύλλογο Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου, που (ενώ ήταν πλήρως αρνητικοί για τις 2 επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας) αντιπρότειναν να φτιαχτεί μια υπερυψωμένη αίθουσα εκδηλώσεων για να μην χαθεί αύλιος χώρος του σχολείου. Η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε καν από το Δήμο. Είχαν εκδοθεί τότε ανακοινώσεις από το Σύλλογό μας το 2015 και το 2016, με τις οποίες στηρίξαμε την αντίθεση γονέων και εκπαιδευτικών του 6ου Δημοτικού σε μια παράλογη απόφαση που θα δέσμευε το 1/3 της αυλής του σχολείου τους. Είχαν αναρτηθεί στο σχολείο πανώ διαμαρτυρίας με κοινή υπογραφή Συλλόγου μας και της ΕΛΜΕ, αλλά και Συλλόγου Γονέων και Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού. Είχε βγει γράμμα για τους γονείς, ψηφίσματα συμπαράστασης από τους Συλλόγους Γονέων 7ου και 5ου Δημοτικού, παρεμβάσεις στη ΔΕΠ, καταγγελίες κλπ. Η απόφαση αυτή, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, κάτω από τη γενική κατακραυγή της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επρόκειτο για μια άστοχη απόφαση, να στερήσει από το δημοτικό το 1/3 της αυλής του!

Φοβόμαστε ότι ο Δήμος Νέας Σμύρνης δεν «συχώρεσε» ποτέ το Σύλλογο Γονέων του 6ου Δημοτικού για την κινητοποίησή του που απέτρεψε τα ΠΡΟΚΑΤ. Γι αυτό και επαναφέρει σήμερα μια πρόταση καταδικασμένη στη συνείδηση της σχολικής κοινότητας.  Μια πρόταση που, γνωρίζει ότι, θα ξεσηκώσει (ξανά) θύελλα αντιδράσεων.

  1. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι στο υπ.αρ. πρωτ. 29908/15/12/19 έγγραφο του Δήμου Νέας Σμύρνης προς το ΥΠΑΙΘ, ζητείται χρηματοδότηση για αγορά ή μίσθωση έτοιμης εκπαιδευτικής μονάδας για την εξυπηρέτηση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρόκειται για την αγορά ή την ενοικίαση του «Παλλάδιου» (το οποίο είχε κλείσει). Η τελευταία ενημέρωση που είχαμε για το θέμα αυτό, ήταν ότι το διεκδίκησε κάποιος ιδιώτης και δεν προέκυψε τελικά συμφωνία με το Δήμο. Δεν είχαμε ενημερωθεί ότι ο (πλούσιος) Δήμος Νέας Σμύρνης δεν θέλει να διαθέσει χρήματα για την αγορά ή την ενοικίαση ενός σχολείου που θα βοηθούσε να λυθεί συνολικά το κτιριακό πρόβλημα και τα ζητούσε από το Υπουργείο Παιδείας.
  2.  Θεωρούμε απαράδεκτο να ζητά ο Δήμος Νέας Σμύρνης «Επικαιροποίηση των αναγκών σε αιθουσες γυμνασίων λυκειων και δημοτικων», την ώρα που η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασης της ΔΕΠ για την εφαρμογή της δίχρονης είναι ότι : «Οι προσωρινές και οι μόνιμες και σταθερές σχολικές δομές δεν θα αναζητηθούν σε χώρους των Δημοτικών Σχολείων της Ν. Σμύρνης που χρησιμοποιούνται για άλλες χρήσεις».
     Επιπλέον, να θυμίσουμε ότι: Η Νέα Σμύρνη έχει χρόνιο κτιριακό πρόβλημα. Όλα τα δημοτικά σχολεία της είναι υπερμεγέθη. Το σχολικό έτος 2019-20, τα 10 δημοτικά σχολεία είχαν 2. 993 μαθητές/τριες. Στα ανεπαρκή προαύλιά τους συνωστίζεται μεγάλος αριθμός παιδιών. Ο ΜΟ μαθητών ανά τμήμα εξακολουθεί να είναι από τους μεγαλύτερους στο Λεκανοπέδιο. Τα σχολεία έχουν χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες αίθουσές τους.
  3. Τέλος, μας δημιουργεί απορία η «έκκληση» σας προς την Πολιτεία, να αφήσει το Δήμο Νέας Σμύρνης να διαχειριστεί κατά το δοκούν τις 770.000 ευρώ που έχει εισπράξει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αφορούν αποκλειστικά τις 9 αίθουσες νηπιαγωγείου, τον εξοπλισμό τους και τη διαμόρφωση του χώρου τους. Επίσης μας κάνει εντύπωση η έλλειψη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος σχετικά με την παράδοση των 9 αιθουσών διδασκαλίας σε χρήση. Ειλικρινά ανησυχούμε. Κρίνουμε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συνέπεια λόγων και έργων από τους  υπεύθυνους.  

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια