Οικονομικά

lock down 2: πως η κυβέρνηση χρηματοδοτεί την μαύρη εργασία

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με τα εργασιακά μέτρα λόγω του ψοωιδ-19 έχουν βρει υποστηρικτές όσο έχουν αντιμετωπίσει και κατακριτές. Είναι φορές όμως που ο πολίτης αναρωτιέται αν οι "εγκέφαλοι" των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών έχουν πραγματική σύνδεση με την ουσιαστική οικονομία και καθημερινότητα των εργαζομένων ή απλά είναι ελιτιστές ή ακόμα χειρότερα εξυπηρετούν τα συμφέροντα "μεγαλοεργοδοτών". Σε κάθε περίπτωση από ό,τι φαίνεται οι τελευταίοι βρήκαν παραθυράκι με την ανοχή(;) της κυβέρνησης να εκμεταλλεύονται τον εργαζόμενο.

Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομικός αναλυτής για να προσέξεις ότι στο κέντρο της Αθήνας η κίνηση των αυτοκινήτων είναι τόση όση θα ήταν μία μέρα χωρίς υγειονομικούς περιορισμούς και αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν με κλειστά καταστήματα και εργασία σε αναστολή. Η απάντηση είναι μάλλον απλή: μαύρη εργασία με χρηματοδότηση του κράτους. Σύμφωνα με τις κρατικές οδηγίες όσοι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε αναστολή κατα το πρώτο lock down δεν χρειάζεται να ξαναδηλωθούν στο σύστημα, με το πρόβλημα να είναι, ότι οι επιχειρήσεις δεν ενημερώνουν τον εργαζόμενο ότι είναι σε αναστολή αφενός και συνεχίζει να προσέρχεται στην εργασία του και αφετέρου όταν το κάνουν ο μήνας έχει αλλάξει.

Κατά αυτήν την μεθοδολογία, ένας υπάλληλος που εργάστηκε για τον μήνα Νοέμβριο, ενημερώθηκε από την επιχείρηση τον Δεκέμβριο ότι είναι σε αναστολή, παρείχε την εργασία του στην επιχειρήση και πληρώθηκε από το κράτος. Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο της κρατικής χρηματοδότησης της μαύρης εργασίας, δώρο προς τους επιχειρηματίες. Μέχρι εκείνο το σημείο ο εργαζόμενος έχει ζημιωθεί τον μισθό (μέχρι 800 ευρώ) που δεν έλαβε από την επιχείρηση ενω παρείχε εργασία, αφού το ποσό αφαιρέθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό και άρα από τους φόρους του. Τον μήνα Δεκέμμβριο, ο ίδιος εργαζόμενος συνεχίζει να προσέρχεται στην εργασία του και αμοίβεται με 534 ευρώ συν την διαφορά που συμπληρώνει ο εργοδότης με μαύρα. Τα 534 ευρώ είναι η χρηματοδότηση του κράτους. Με λίγα λόγια ο εργαζόμενος πληρώνει για να εργάζεται και η επιχείρηση που κατά τα άλλα έπρεπε να είναι κλειστή εκμεταλεύεται την εργασία επιδοτούμενη από το κράτος. Τα ερωτηματικά που δημιουργούνται είναι πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καταλάβει το κόλπο των επιχειρήσεων όταν για να μετακινηθεί ο εργαζόμενος χρειάζεται αποδεικτικό από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το οποίο δεν κάνει διασταύρωση στοιχείων για το αν ο ίδιος εργαζόμενος είναι σε αναστολή, κυρίως διότι δίνει την δυνατότητα στην επιχείρηση να δηλώνει ετεροχρονισμένα την αναστολή εργασίας. Επιπλέον ερωτηματικά δημιουργεί και η απόφαση την ΝΔ να αποδόσει το δωρο των Χριστουγέννων χωρίς περικοπές σε αυτό το καθεστώς. Είναι σαν να γνωρίζει τι γίνεται στην μαύρη εργασία και προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια, σε μία επο΄χη που και το τελευταίο ευρώ μετράει για όλους.

Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται η διασπορά του covid-19, λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να κλείσουν οι επιχειρήσεις και τελικά δεν το κάνουν αφού βρήκαν τρόπο να εκμεταλλεύονται με αρωγό την κυβέρνηση για άλλη μια φορά τον εργαζόμενο. 

Share this Post:

Συντάκτης Πέτρος Περιμένης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια