Health & Beauty

Κρύο : O εχθρός των χεριών μας

της Τζένης Μαργέτη
Αισθητικός-Κοσμητολόγος
Καθηγήτρια στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ

                                                                  Κρύο :  ο εχθρός των χεριών μας

Όταν έρχεται ο χειμώνας  τα χέρια μας εμφανίζουν αυξημένη ξηρότητα, που δυστυχώς δεν λέει να υποκύψει για όσους μήνες κρατήσει το κρύο. Το  αποτέλεσμα είναι κάθε μέρα να ταλαιπωρούμαστε με κρέμες και προϊόντα, χωρίς να έχουμε πάντα μια μόνιμη βελτίωση . Όταν ξεραίνεται το δέρμα των χεριών μας η συνηθέστερη αιτία είναι η επανειλημμένη και παρατεταμένη επαφή του με το νερό. Το νερό είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με διάφορους άλλους παράγοντες (απορρυπαντικά, σαπούνια, υγρασία, ανέμους κλπ) μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στο δέρμα εκείνης της περιοχής, με αποτέλεσμα να γίνει τραχύ.

Ο τρόπος με τον οποίο το νερό προκαλεί την ξήρανση της επιδερμίδας των χεριών μας αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία, η οποία όμως μπορεί απλά να εξηγηθεί ως εξής : όταν τα χέρια μας έρχονται σε επαφή με το νερό για πολύ ώρα, η εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας που αποτελείται από τα γνωστά σε όλους ''νεκρά κύτταρα'' απορροφά νερό και «φουσκώνει». Στο διάστημα που το δέρμα παραμένει στην κατάσταση αυτή, λόγω των μεγάλων πιέσεων που ασκούνται σε αυτό, σπάει η στιβάδα αυτή. Όταν τα χέρια απομακρυνθούν από το νερό, η εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας ξεραίνεται και προσπαθεί να επαναφέρει το αρχικό του μέγεθος και σχήμα, το οποίο όμως δεν είναι πάντα εφικτό και έτσι κάποια κύτταρα που δεν γυρίζουν στην αρχική τους κατάσταση προεξέχουν πάνω από την επιφάνεια του δέρματος, δίνοντας έτσι την εντύπωση του «σκασίματος».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ακόμα ότι αν στο δέρμα μας δημιουργηθούν πληγές από το κρύο, υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα να εισχωρήσουν σε αυτό μικροοργανισμοί και να προκαλέσουν δερματίτιδα ή ακόμα και διάφορες μολύνσεις. Υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που αν κανείς τις ακολουθήσει μπορεί να καταφέρει να διατηρήσει τα χέρια του όμορφα και υγιή για όλη την διάρκεια του χρόνου.

1.Όταν πλένουμε τα χέρια μας ή τα πιάτα, πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο χλιαρό νερό, γιατί το καυτό ξηραίνει και αφυδατώνει περισσότερο τα χέρια.

2. Καλό είναι όταν καθαρίζουμε το σπίτι να φοράμε πάντα τα ειδικά λαστιχένια γάντια για προστασία, έτσι ώστε να ερχόμαστε σε επαφή με όσο το δυνατόν λιγότερα απορρυπαντικά προϊόντα.

3. Τις ημέρες του χειμώνα που έχει κρύο και χαμηλή θερμοκρασία, πρέπει να φοράμε πάντα γάντια γιατί ο ξηρός και κρύος αέρας μπορεί να βλάψει το δέρμα στα χέρια μας σε πολύ μεγάλο βαθμό.

4.  Καλό είναι κάθε γυναίκα να έχει στην τσάντα της μια μικρή συσκευασία με κρέμα χεριών διότι εφόσον καταπολεμήσουμε μια ξηρότητα από την αρχή της εμφάνισης της, τότε δεν θα εκδηλωθεί ποτέ.

5. Μία φορά την εβδομάδα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε κάποιες μάσκες για τα χέρια που βρίσκονται στο εμπόριο ώστε να ενισχύουμε την περιποίηση τους και την προστασία τους από το κρύο.

Όσον αφορά τα προϊόντα περιποίησης για τα χέρια, καλό είναι να ρωτήσουμε κάποιον ειδικό για το τι είδους προϊόντα είναι καλύτερο να αγοράσουμε. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τύπο δέρματος και διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με τις καθημερινές του συνήθειες. Όλες οι κρέμες για τα χέρια περιέχουν μαλακτικές ιδιότητες και ορισμένες περιέχουν και επουλωτικές.

Το σημαντικό είναι να γίνεται μια εντατική περιποίηση σε καθημερινή βάση και όχι μόνο όταν υπάρχει ανάγκη. Τότε το κρύο δεν θα είναι πλέον ο εχθρός μας και θα μπορούμε να απολαμβάνουμε και την περίοδο του χειμώνα εξίσου ευχάριστα όσο και την καλοκαιρινή.

Gallery

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια