Health & Beauty

Η θρεπτική αξία του αβοκάντο στη διατροφή μας

Της Ελισάβετ Σέκη

Διαιτολόγου-Διατροφολόγου

 

 

Η θρεπτική αξία του αβοκάντο στη διατροφή μας

 

Οι ξένοι το λένε και «αχλάδι του αλιγάτορα», σκεπτόμενοι το σχήμα, το χρώμα και την υφή της φλούδας του.Το εξωτικό αβοκάντο ανήκει στην κατηγορία των φρούτων και είναι γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Είναι σκούρο πράσινο στο εξωτερικό του και κιτρινωπό προς κιτρινοπράσινο στο εσωτερικό του με βουτυρώδη και λιπαρή υφή.

Μπορεί το αβοκάντο να έχει τη φήμη λιπαρής τροφής, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να μη θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα του φυτικού βασιλείου.

Περιέχει πληθώρα και ποικιλία καροτενοειδών, που είναι και το στοιχείο που το καθιστά ένα από τα σημαντικότερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, ενώ το ίδιο το φρούτο αυξάνει τη συνολική απορρόφηση των καροτενοειδών στον οργανισμό, όπως είναι το λυκοπένιο και το βήτα καροτένιο.

Επιπλέον, οι έρευνες έχουν δείξει πως η μεγαλύτερη συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών στο αβοκάντο βρίσκονται στο πρασινωπό κομμάτι της σάρκας του φρούτου, κάτω ακριβώς από τη φλούδα του. Σημαντικός είναι λοιπόν ο τρόπος που καθαρίζετε το αβοκάντο, ώστε να μη χάσετε ίχνος από το θρεπτικό του φορτίο.

Το αβοκάντο όμως έχει και άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.

 

Το αβοκάντο περιέχει περισσότερο κάλιο από τη μπανάνα

Μπορεί όταν διαπιστώνουμε έλλειψη καλίου στον οργανισμό μας, να το «ρίχνουμε» στις μπανάνες, για να προσλάβουμε αυτό το θρεπτικό συστατικό, αλλά η αλήθεια είναι πως το αβοκάντο έχει τη διπλάσια περιεκτικότητα σε κάλιο απ’ ότι η μπανάνα. Πιο συγκεκριμένα περιέχει 975 mg κάλιο, εν αντιθέσει με τα 487 mg που περιέχει η μπανάνα.

Το αβοκάντο περιέχει και πολλές πρωτεΐνες

Ένα αβοκάντο περιέχει 4 γρ. πρωτεΐνης και αυτό το κάνει ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτή. Μπορεί μεν να μην περιέχει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός για την οικοδόμηση της πρωτεΐνης, αλλά έχει 18 από τα πιο σημαντικά. Επιπλέον και πολύ βασικό είναι το γεγονός ότι οι πρωτεΐνες από το αβοκάντο είναι διαθέσιμες για κατάλληλη και άμεση χρήση από τον οργανισμό, κάτι που δεν ισχύει για πολλές από τις πρωτεΐνες που λαμβάνουμε από το κρέας.

 

Το αβοκάντο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βούτυρο

Η κρεμώδης υφή του φρούτου και τα υγιή λιπαρά που περιέχει, το κάνουν ιδανικό υποκατάστατο του βουτύρου στο μαγείρεμα. Με τη σωστή αναλογία, μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του βουτύρου του εμπορίου και να φτιάξετε πιο υγιεινές συνταγές, από brownies μέχρι και μπισκότα σοκολάτας.

Μπορεί να μην το περιμένατε, εξαιτίας των λιπαρών στοιχείων που έχει σε πλεόνασμα το αβοκάντο, αλλά θεωρείται υπερτροφή. Τα αβοκάντο είναι εξαιρετικά υγιεινά, περιέχουν βιταμίνες B, K, E, υψηλά επίπεδα σε κάλιο και φυτικές ίνες και όχι μόνο ρίχνουν την κακή χοληστερίνη, αλλά αυξάνουν και τα επίπεδα της καλής.

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια