Κοινωνία

Η πλατεία της Νέας Σμύρνης «σκουρίαζει».

της Πόλης Ανάποδα

Το περιστατικό της απαράδεκτης συμπεριφοράς που έλαβε χώρα στο κατάστημα εστίασης «RUSTY GRAIL» απέναντι σε έναν ηλικιωμένο συμπολίτη μας, όπου αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να κάτσει και να παραγγείλει έναν καφέ, ξεφεύγει από κάθε όριο.

Η πλατεία της Νέας Σμύρνης έχει καταληφθεί από τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης. Δεν υπάρχει ελεύθερος δημόσιος χώρος πλέον. Τα παιδιά που παίζουν ενοχλούν τους μαγαζάτορες με τις φωνές και τις μπάλες τους. Όσοι κάθονται στα παγκάκια και τα πεζούλια ενοχλούν γιατί δεν είναι «πελάτες».

Ορισμένοι επιχειρηματίες μάλιστα, φαίνεται ότι θεωρούν πως οι επιχειρήσεις τους αποτελούν ένα ανεξάρτητο κράτος που μπορεί να έχει τους κανόνες και τους νόμους της αρεσκείας τους.

Μπορούν να διαλέγουν πελάτες ανάλογα με την ηλικία τους, το χρώμα του δέρματός τους ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Μπορούν να πληρώνουν τους υπαλλήλους όποτε θέλουν, αν θέλουν και όσο θέλουν. Να καθορίζουν το ωράριο που θέλουν και τους όρους εργασίας όπως θέλουν. Να βάζουν τη μουσική όσο δυνατά θέλουν, όποια ώρα θέλουν.

Η Δημοτική Αρχή του Τζουλάκη, του Κονιδάρη και της Δεληγιάννη, φυσικά δείχνει την δέουσα ανοχή σε όλα αυτά τα περιστατικά εδώ και χρόνια. Άλλωστε αυτοί έχουν επιτρέψει να καταληφθεί ολόκληρη η πλατεία από τα τραπεζοκαθίσματα.

Αυτοί έχουν επιτρέψει την ασυδοσία που πλέον δεν κρύβεται, γιατί είναι κομμάτι της ίδιας αντίληψης. Τα πάντα είναι εμπόρευμα, όλα υπακούν στους κανόνες της μέγιστης κερδοφορίας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, αλλά με ρατσισμό και αποκλεισμούς.

Το περιστατικό που συνέβη στο κατάστημα εστίασης «RUSTY GRAIL» είναι η ακραία έκφραση της βαθιάς υποτίμησης που έχει η εξουσία απέναντι στους ανθρώπους. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας μάλιστα, επιχείρησε ξεδιάντροπα να μεταθέσει τις ευθύνες για τους “κανόνες” τους οποίους ο ίδιος έχει θεσπίσει... στον υπάλληλο! Ο αντιδραστικός χαρακτήρας της αντίληψης για τη σχέση επιχείρησης-υπαλλήλου-κοινωνίας σε όλο το μεγαλείο του!

Η καταδίκη του συγκεκριμένου γεγονότος και η απάντηση των συλλογικοτήτων και των κατοίκων στην πόλη μας έχει τεράστια σημασία.

Πρέπει να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Η πλατεία της Νέας Σμύρνης ανήκει σε όλο τον λαό και πρέπει να την πάρουμε ξανά πίσω. Η ιδιότυπη κατοχή της από την ασυδοσία των καταστημάτων εστίασης με τα τραπεζοκαθίσματα, πρέπει να τερματιστεί.

Στην αλαζονεία των εργοδοτικών αυθαιρεσιών και ρατσιστικών συμπεριφορών θα μας βρουν μπροστά τους.

Share this Post:

Συντάκτης Πέτρος Περιμένης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια